Да се провери заявеното от за икономия на природен газ,

...
Да се провери заявеното от за икономия на природен газ,
Коментари Харесай

Омбудсманът не хареса идеята на Топлофикация София да сваля градусите на топлата вода

Да се ревизира декларираното от за спестовност на природен газ, с което ще се понижи температурата на топлоносителя за битово горещо водоснабдяване под нормативно избраното ниво . За това упорства омбудсманът Диана Ковачева в писмо до ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

Общественият бранител обръща внимание, че това значи, че ще се утежни качеството на топлоснабдителната услуга и би следвало за потребителите да се дефинира обективна отплата.

Според нея са изцяло неприемливи проектите на " Топлофикация София " да премине към по-нискотемпературни режими, като намали температурата на топлоносителя от 60°C на 50°C - 55°C.

" Топлофикация София " може да премине на мазут, в случай че не бъдат обновени газовите доставки до 1 юни

Обмисля се и понижаване на температурата на топлата вода като мярка за спестовност на гориво

Ковачева акцентира, че резултатът от такова намаляване на температурата ще бъде минимална спестовност на природен газ.

Тя показва, че продавачът е длъжен през неотоплителен интервал да подава топлинна сила с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи в сходство с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 на изхода от подгревателя към сградната апаратура - член 14, алинея 4 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от " Топлофикация София " на клиенти в София.

Омбудсманът добавя, че температурата на подгрятата вода се мери на изхода на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, а при липса на премерване се приема температура 55 °С - член 68, алинея 5 от Наредба № Е-РД-04-1 от 12 март 2020 година за топлоснабдяването.

Тя упорства за мнение, защото по силата на Закона за енергетиката К ЕВР има задължението да проконтролира декларираното от представителя на " Топлофикация София " желание за утежняване качеството на БГВ, в това число и за осъществяването от страна на лицензиантите на условията за сигурност на доставките на топлинна сила или природен газ.
 Столичната Топлофикация била в регулаторен капан
Столичната Топлофикация била в регулаторен капан

333 милиона лв. загуби за отоплителния сезон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР