Да се промени механизмът на работа на ТЕЛК-овете, настояха от

...
Да се промени механизмът на работа на ТЕЛК-овете, настояха от
Коментари Харесай

По следите на фалшивите ТЕЛК-ове: Настояват да се промени механизмът за издаване на инвалидност

Да се промени механизмът на работа на ТЕЛК-овете, настояха от Агенцията за хората с увреждания. Призивът е след разкритията на прокуратурата за всеобщи злоупотреби с подправени решения за неработоспособност. Силистра е региона, където се оказа, че има най-вече хора с инвалидна пенсия – към 28% от всички пенсионери. Според лекарите обаче няма нарушавания или злоупотреби.
Фалшиви решения на ТЕЛК ощетяват страната за милиони (ОБЗОР) Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са обществено слаби, само че действително са здрави, демонстрира акция на прокуратурата, Икономическата полиция и Национален осигурителен институт
Сред разследваните е някогашната кметица на силистренското село Раздел. Двуетажната къща на Равие Шукри се откроява на фона на останалите, макар че след двата си мандата тя не работи. Днес в дома ѝ нямаше никого.
Снимка: btvnovinite.bg
В селото се приказва, че фамилията на някогашната кметица е пособие на хора да се снабдят с ТЕЛК. Лекарите от здравната експертиза в Силистра твърдят, че няма по какъв начин да злоупотребят, тъй като пациентите идват персонално с цялата документи от Джи Питата или лекарските консултативни комисии.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Това досие отива в пенсионния отдел на Национален осигурителен институт, с решението ѝ там има други две медицински комисии, които преглеждат досието. Ако преценяват, че ние сме постановили експертно решение, което е в прорез с приложените мед документи, те го обжалват”, сподели Д-р Сашо Симеонов, предс. ТЕЛК състав.
доктор Боряна Холевич: Акция против подправени ТЕЛК-ове имаше и преди 10 години, само че без резултат Председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София добави, че разпоредбите за издаване инвалидна пенсия ощетяват пациентите
Според обществения министър Бисер Петков, трудовата експертиза би трябвало да се реформира и усъвършенства. „ Като обществена загадка се знаеха схеми са пазаруване на ТЕЛК от лица, които на процедура са здрави. И аз мисля, че това ще работи дисциплиниращо на всеки, който се пробва по този метод пари”, уточни Петков.
Снимка: btvnovinite.bg
Директорът на Агенцията за хората с увреждания пък назова градска легенда изказванието, че половината пари за инвалидни пенсии отиват при здрави хора. Според Минчо Коралски, казусът се корени в метода, по който се издават ТЕЛК решенията.
Минчо Коралски: Градска легенда е, че половината пари за инвалидни пенсии отиват при здрави хора Средствата за инвалидни пенсии възлизат на 1,6 милиарда лв., сочат данните на Национален осигурителен институт
„ Пробойната е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК решения, защото нормално решението се издава въз основата на документи. А тази документи се създава на друго място”, уточни Коралски.
Снимка: btvnovinite.bg

За да е ясно кой каква епикриза е издал, би трябвало да се свържат системите на ТЕЛК, Здравната каса и персоналните електронни досиета. От здравното министерство обясниха, че на този стадий се прави разбор на наредбата за здравна експертиза, която е в действие от август 2018 година.

Разследването на ТЕЛК аферата продължава. Все още без повдигнати обвинявания или арестувани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР