Да се промени датата на националния празник на България от

...
Да се промени датата на националния празник на България от
Коментари Харесай

Да се смени ли 3 март с 24 май? Говори историкът Красимир Богданов

Да се промени датата на националния празник на България от 3 март на 24 май. Това е едно от предложенията на обединението ПП-ДБ за промени в конституцията. Опитахме се да намерим празник, който сплотява, а не разединява, уточни при представянето на концепцията премиерът Николай Денков: 

" От една страна той носи възприятието за горделивост от това, което сме постигнали в исторически проект и това, което сме дали на света. От друга страна той е неповторим празник с това, че той ни придвижва от предишното в бъдещето. Това, което можем да дадем на света с изключение на, че ни сплотява в действителност е въплътено точно в този празник, като празник на българското слово, култура и просвета и на кирилицата. "  

24 май е прелестен български празник, утвърден и обичан от всички, само че България е задоволително сериозна страна с интернационален престиж, а сериозните страни не си менят съгласно обстановка националните празници, отбеляза за Радио ВИДИН  Красимир Богданов-  историк и преподавател от Враца. 

" 24 е един прелестен български празник на писмеността, просветата, културата и книжовността... Уникален празник,  в международен мащаб евентуално няма друга страна, която да отдава такава респект на просвета и своята словесност. Но този празник има напълно друга устременост... А преглеждайки международната модерна реалност, болшинството страни, да не кажа 99 %, нормално почитат дати, свързани с избавление, с самостоятелност, с революции, т.е. с надалеч по-героични събития, които са дали основата на тяхната държавност. И от тази позиция може да се каже, че 3 март е тъкмо отговарящият на тези наши показа за български народен празник... Не поддържам такава смяна, то е явно и от оповестените към този момент къси социологически проучвания, където повече от 70 % не поддържат такава смяна... "

Мненията на  видинчани  по отношение на смяната на националния празник са контрастни, сподели анкета на Радио ВИДИН:

" По-свещено от празника на славяните, на българите - писмеността няма...  Той е признат 3 март, само че истината е, че тези, които са финландци, украинци, всички са пристигнали с една клетва, по този начин, че да могат да се съберат всички българи в България, само че не и да си мислят, че руснаците са ни освободили...На 100 % съм за смяната... Твърдо би трябвало да се смени националния празник, тъй като е обвързван с непознати въздействия доста години. Най-хубавия празник би трябвало да е 24 май, това е чисто български празник. Това е празникът, с който всички българи се гордеят. 3 март е празник,който е за руснаците не за българите. Те не са имали цел да ни освободят, а да ни заробят... 3 март е една дата, която неправилно се счита, че някакви руснаци, такива, които са имали цел тук да завземат геополитически позиции, са пристигнали от огромна обич към братския български народ славянски да ни освобождават. Не е правилно, те ни освободиха, а в реалност ни заробиха. Затова 24 май пред 3 март " - споделиха последователите на концепцията за смяна на националния празник. 

" Не би трябвало да променяме национални празник и в случай че го нямаше 3 март, ние щяхме да пишем на турски. 3 март ни прави страна. Това предложение се прави в този момент по простата причина, че се вършат огромни промени в конституцията и да изтласкат истината встрани от релсите... Не съм съгласна за тази смяна. Защото това е било освобождението на България... " - показват бранителите на тезата 3 март да остане народен празник. 

Според предлагането на Политическа партия Демократична България празникът 24 май би трябвало да е с наименованието Ден на българското слово, култура и просвета и на кирилицата вместо Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.



Вчера в декларация от парламентарната естрада депутатите от " ИТН ", " Възраждане " и Българска социалистическа партия реагираха остро против концепцията да бъде изменен националния празник на страната ни - Трети март. А съгласно водача на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на това дали 24 май би трябвало да е формалния празник на България би трябвало да има полемика в обществото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР