Да се помогне на Украйна, добре, но не в ущърб

...
Да се помогне на Украйна, добре, но не в ущърб
Коментари Харесай

Африка обвинява богатите страни, че я изоставят в полза на Украйна

Да се помогне на Украйна, добре, само че не в ущърб на Африка. Някои африкански водачи надигат глас против богатите страни, подготвени да изплатят милиарди долари на Киев, само че не изразяващи постоянно същата подготвеност да изпълнят уговорките, поети към континента.

На последното съвещание на Международния валутен фонд и на Световната банка във Вашингтон през април " африканските страни показаха опасенията си, че има двойни стандарти " по отношение на филантропичната помощ, споделя френски държавен източник, представен от Българска телеграфна агенция.

Войната в Украйна " извади нескрито същинското лице на дейностите на великите сили по отношение на континента ", установи дипломатически източник от Бенин преди срещата на върха в Париж, отдадена на бедността и финансирането на напъните за адаптиране към климатичните промени. Източникът от Бенин показва страдание, че Африка е изоставена.

Голяма част от помощта за Украйна касае оръжията, само че тя няма по какъв начин да не породи съпоставения.

Отчасти разрушена от Русия и отчела срив с 30 % на Брутният вътрешен продукт през предходната година, в Украйна от целия Запад приижда помощ. Нейните съдружници ѝ обещаха към 24 феврури малко над 150 милиарда евро помощи, съгласно данни, събрани от Института за международна стопанска система в Кил. Ново финасиране се афишира през днешния ден, когато в Лондон се организира интернационална конференция за възстановянето на Украйна, за което, съгласно Световната банка, ще са нужни 411 милиарда $.

На този декор Субсахарска Африка, която е главен регион, в който идват помощите за развиване, регистрира предходната година понижение с 29 милиарда $  (- 8%) на отпуснатите средства, до момента в който тези за Украйна скочиха на 16 милиарда по отношение на по-малко от 1 милиард $ през миналата година, съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване.

" Виждаме тези големи потоци от средства, за които си мислехме, че е невероятно да бъдат отпуснати и които в този момент се отпускат ", споделя министърът на външните работи на Нигер Насуми Масуду. Доказателство, съгласно него, е, че запаси и механизми съществуват, които биха могли да бъдат употребявани за континента.

Още повече, че някои африкански страни се сблъскват самите те с въоръжени спорове в допълнение с стопански рецесии. " Има спорове в северната част на Република Конго, в Судан, в други елементи на Африка, само че поддръжката, която получава Украйна от страна на западните страни е невиждана. Западът се е съсредоточил върху поддръжката за западните страни ", споделя държавен източник от Замбия.

Преструктурирането на дълга на Замбия, която е във банкрут от 2020 година би могло да бъде препоръчано през днешния ден, споделя източник от Парижкия клуб, който сплотява западните кредитори.

Преговорите по въпроса за дълга на Замбия, както и за дълга на Гана,  досега бяха блокирани от неналичието на консенсус сред западните страни и Китай, трансформирал се в незаобиколим кредитор през последните години.

Богатите страни са също по този начин подложени на критика, че не са изпълнили уговорките си към Африка, преди всичко изплащането на 100 милиарда $ на година, обещани през 2009 година за битка с климатичните промени, и преразпределянето на 100 милиарда $ специфични емисиционни права, един авариен авоар на МВФ, което още не е завършил.

По време на конференцията за климата КОП 27 в Шарм ел Шейх в Египет бе оповестено основаването на фонд, посредством който богатите страни ще компенсират за понесени загуби и вреди страните от Юг, само че този фонд по този начин и не е запълнен към момента с пари.

" Има рецесия на доверие сред страните донори и страните от Юг ", споделя Елиз Дюфиеф, изследователка от Института за стабилно развиване и интернационалните връзки. Още повече, че когато виждаме рецесията в Украйна или северноамериканските банки, които банкрутират, там имаме доста бързо даден отговор ", добавя тя.

Чувството за забравяне на Африка, идва и от представителството на континента в организациите, които дефинират интернационалните цели и в които континентът желае да има по-голяма тежест, като Г-20 или Организация на обединените нации.

" Историята на подчиняването и на изключването на Африка изисква коренно преразглеждане на метода, по който тя е показана в интернационалните институции ", споделя Хауърд Френч, учител по публицистика в Колумбийския университет в Ню Йорк и напомня, че " популацията на Африка, съставлявало минимум една десета от международното население през 1950 година, ще съставлява 40% от човечеството в края на века ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР