Да се обединява тематично, без да се следва хронология, означава

...
Да се обединява тематично, без да се следва хронология, означава
Коментари Харесай

Николай Милчев: Предлага се хубав дизайн на обучение по литература,но без съдържание

„ Да се сплотява тематично, без да се следва последователност, значи ние да създадем доста прекрасен дизайн на образование по литература, като го лишим обаче от наличие “. Така поетът Николай Милчев, който е и преподавател по литература в столично учебно заведение, разяснява променената идея на наличието по българска литература в гимназиалния курс, която е одобрена от Министерството на образованието и оповестена за публично разискване. В предаването „ Нещо повече “ той изясни, че литературата от десетилетия се преподава по последователен метод. Сега се предлага това да става тематично. Милчев акцентира, че преди години същото се е случило и с материала в 8 клас. Той уточни резултата:

„ Осмокласниците не схванаха от това безусловно нищо, единствено дето си мислиха, че Хайтов и Багряна са доста по-възрастни от Димчо Дебелянов и дето не смееха да се разплачат на „ Да се завърнеш в бащината къща “, а си мислиха - какъв брой необичайно и какъв брой съвременно звучи претекстът за завръщането на блудния наследник. Знам, че в литературата постоянно се вършат опити, само че опити въз основата на възпитаници и във времена, когато българските възпитаници не знаят името на нито един български създател, да се сплотява тематично, без да се следва последователност, значи ние да създадем доста прекрасен дизайн на образование, като го лишим от наличие. Тематично може да се учи литература в университет, само че възпитаник, който не е чувал името на нито един български стихотворец, да приказва за любовта, гибелта и за други тематики, без да знае по кое време, по какъв начин, за какво е зародило творбата, без да знае биографията на създателя – това е чудатост, която ще има доста тежки последствия “.  

Милчев бе безапелационен, че нещата са доста зле и по скоро би трябвало да се върви към опростяване: „ Трябва да бъдем по-щадящи. Наистина да накараме учениците да четат, да познават творбите, да знаят обстоятелства от биографията на създателите “.

„ Да паднат фейлетоните на Алеко значи, че някой доста се опасява и му е доста неприятно четирите фейлетона от „ Разни хора, всякакви идеали “ да бъдат прочетени. … Не мога да се отърва от чувството, че отпадането на фейлетоните на Ботев и на Алеко Константинов имат и политически нюанс.... А да отпада Емилиян Станев напряко е скандално “, разяснява още Милчев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР