Да се научим да се доверяваме е една от най-трудните

...
Да се научим да се доверяваме е една от най-трудните
Коментари Харесай

Проблеми с черния дроб или анемия посред лято? Проверете за малария

" Да се научим да се доверяваме е една от най-трудните задания в живота ". Така споделя един бележит теолог и стихотворец, чийто земен път е завършил много от дълго време, само че казаното от него продължава да живее. То е толкоз правдиво, че ще остане за доста последващи генерации. Поне за тези, които избират да четат и опознават света, черпейки опит от живелите преди тях. Между другото мнозина постоянно са предпочитали да го споделят - не за подчертаване, а по-скоро с концепцията да създадат съществуването ни по-лесно.

Но в случай че някой каже, че животът е елементарен, мнозина или реагират с подигравка, или дават независимост на дълго потискани страсти. Съвсем естествена реакция поради обстоятелството, че всичко се случва мъчно и с жертви, без значение дали става дума за малко или доста пари. А и неналичието на доверие у индивида не оказва помощ въобще. Това е и една от най-неприятните тематики на актуалния свят. Отсъствието на доверие сред хората е един от най-големите врагове на спокойствието и пълноценното битие. Ние се научихме да търгуваме с него и някак не му отдаваме значение. Възприемаме го за инструмент, посредством който се реализират цели, а откакто го използваме, захвърляме встрани. Решаваме, че то не ни е нужно повече, тъй като сме постигнали това, което желаеме. Отношение и метод на държание, което през днешния ден е и измежду главните аргументи, заради които множеството от хората избират да се борят сами с всекидневието.
-->


В тази битка включваме и въпросната за здравето. Неговите проблеми в действителност изискват всекидневни старания, и то същински. Всяко отношение, което е проформа и краткотраен припадък, се трансформира в причина за премеждия, от време на време невъзможни за понасяне. До такива довеждат редица диагнози, зародили точно заради нехайство и незадълбочено държание. Сред тях се подреждат и тези, които са резултат от ухапванията от някои инсекти.

Естествено, през идните топли месеци хората са наясно, или най-малко би следвало да е по този начин, с рисковете от кърлежи, комари и така нататък Естествено, някои вземат и ограничения, с цел да си спестят неприятни изненади и кошмарното преживяване като страст до момента в който се чакат резултатите от проучванията. Въпросът е обаче какъв брой и какви грижи би трябвало да се поставят, с цел да се предпазим от инфекциозните болести, пренасяни от кръвосмучещите.

Безспорно, един от одобрените способи за предотвратяване от обриви и следващи проблеми си остава външното приложение на по този начин наречените репеленти. От тях има огромно многообразие на пазара. Някои покриват целия набор от инсекти, отбраната им е по - дълготрайна и така нататък Но прозорливият човек, който не обича да пести от здраве, знае, че преди отмора, а и по принцип при започване на летния сезон е добре да се създадат някои проучвания, които повтаря в края на сезона. Това не е за да се похарчат едни пари, нито пък е симптом на полуда. Това е най-лесният метод за засичане на вероятно инфекциозно заболяване, излъчено от комарите, да вземем за пример. Нещо повече, по този метод времето, през което то е работило в организма, също може да се рамкира. Могат да се създадат и заключения за първичния миг на възникването на инфекцията. Тези елементи са от извънредно значимо значение при лекуването на заболяването. А както е известно, то строго се дефинира от нейния етап и тежест.

Когато се заприказва за комари, множеството от нас ги асоциират с известната малария. И има за какво. Важно е да се знае обаче, че комарите се явяват преносител на цели четири типа патогени, провокиращи болестта. И всеки от тях си има собствен сюжет, посредством който се демонстрира. Това са паразитите Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae.

Общото сред всички тях са първичните признаци на маларията като температура, трептене, арталгия, повръщане, анемия, хемоглобинурия. Тази клиника се демонстрира циклично, на повтарящи се пристъпи, които се показват във неочаквана тресчица, съчетана с тремор и следваща висока температура с щедро потене. Цикълът от симптоматика се появява на всеки няколко дни. Тук самата равномерност при клиниката провокира подозрение у човек, че нещо не е както би трябвало. Колкото и някои от признаците да се доближават към тези на сезонните вируси, хранително натравяне, самата им скица на поява приказва за различен проблем. Точно в този миг е целесъобразно незабавно да се потърси повода. Не бива моментите, в които няма разтърсвания, да ни карат да си мислим, че всичко е отминало. Подобна илюзия е рискова.

Маларията при хората минава през няколко етапи, по-конкретно - две. Това са екзоеритроцитната и еритроцитната. При първата се следи мощно изразено инфектиране на черния дроб. Поради тази причина е належащо, а не целесъобразно, изключването на други диагнози, предизвикващи болести при този орган. За постигането на изясненост се назначават поредност от проучвания, в това число и тези за малария. Хубаво е да са дружно, а не поотделно, защото ответната реакция по отношение на заболяването би трябвало да е бърза. 

Еритроцитната форма на маларията поразява алените кръвни телца. Те са обект на офанзива от спорозоити, които попадат в кръвта след ухапването от комара. От там те мигрират към черния дроб. Но преди да стигнат до него, вършат и други бели.  Попадат в кръвния поток и мигрират до черния дроб.

Еритроцитната фаза на развиване на маларията разумно стартира при попадането на патогените в тези кафези. Там паразитите не престават размножаването си, а сега, в който разрушат една клетка, атакуват друга. В рамките на тези интервали на инвазия се демонстрират и признаците с повишение на температурата и периодическата тресчица.

Характерните за маларията циклични прояви на високи температурни пристъпи, с изключение на на разрушаването на еритроцитите, се дължат и на отделянето на субстанции с пирогенно и токсигенно деяние. Допълнително се секретират и други биологично дейни субстанции, предизвикващи вегетативни и хемодинамични нарушавания. Налице е и изразена анемия. Тя също, в случай че се установи, в началото може съществено да подведе. Все отново това е диагноза, която се дължи на не една или две аргументи. И доста постоянно зад нея се крият доста рискови инфекциозни процеси.

Въпреки че множеството мислят маларията за заболяване, което не повтаря, то следва да се има поради, че диагнозата е склонна към хронификация. Хроничната форма се следи при инфекции с патогените P. vivax и P. ovale. При този вид заболяването може да рецидивира месеци или години след първичното й проявление. Причината, за което е съществуването на латентни паразити в черния дроб. Ето за какво маларията се смята за изцяло излекувана, когато паразитите в кръвта са премахнати до един. Уверение за това могат да дадат само контролните проучвания, които, колкото и да е неприятно, би трябвало да се вършат постоянно за избран интервал от време.

Но, както споделя Джесика Уотсън: " Можеш да се успокоиш единствено тогава, когато провериш всичко два пъти "!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР