Да се направиш на Мата Хари.“ Каквото и да значи

...
Да се направиш на Мата Хари.“ Каквото и да значи
Коментари Харесай

Мата Хари и архетипа на жената изкусителка

„ Да се направиш на Мата Хари. “ Каквото и да значи това, несъмнено сте го чували в един или различен подтекст. Коя обаче е Мата Хари? Не е ясно по какъв начин името на една от паметните персони на предишния век се употребява в подтекста на напиването и запоя, само че тя сигурно е доста повече от това и е забавно да разберем повече за нея.

Днес се навършва тъкмо един век откогато Мата Хари е екзекутирана, след уличаване в двоен шпионаж. Или казано по различен метод, тъкмо един век откогато холандския разузнавач и екзотична танцьорка се трансформира в легенда. Първата й биография се появява седмици след гибелта й, а до през днешния ден тя е обект близо 250 биографии, романи, филми и телевизионни сериали. Най-известният филм за нея е от 1931 г, и в облика й влиза Грета Гарбо. Всичко останало гравитира някъде сред истината.

Трудно можем да отговорим на този въпрос. Все отново става въпрос за най-известната жена разузнавач, обикновено е самата тя, както споделя един от биографите й, да възприема живота си като сюжети, който пренаписва с течение на времето. Историята й, вярна или погрешна, я трансформира в въплъщение на сексапила, бляскавостта, саблазънта, интригите и заплахите. Всички тези неща довеждат до гибелта й на 24 октомври 1917 година, когато тя е на 41 година

 Mata Hari. Artist: Anonymous
Getty Images

Наследствеността ненапълно играе роля. Адам Зеле, притежател на магазин за шапки в холандския град Леуварден носи прякора „ Барона “. Той предизвиква щерка си, Маргерита, да бъде екстравагантна като самия него. За страдание охолното детство свършва с банкрута на татко й и последалия бракоразвод на родителите. Маргерита в в ранните си тийнейджърски години, когато майка й умира. Следва дълго преместване от родственик на родственик и постъпване на работа в лицей за преподаватели.

В обезверено търсене на пари и почитание, тя дава отговор на публикация за запознанство във вестника и по този начин се среща с 39-годишния боец Рудолф Маклеод. Двамата се срещат през 1895 година, Маргерита е на 18 години. Шест дни по-късно се сгодяват и се местят на остров Джава, където мъжът извършва военната си работа. Нравът на дамата и склонността й към клюките и модата обаче идват допълнително на мъжа, който с изключение на всичко има проблем с пиенето и податливост към насилите. Със гибелта на сина им, Норман, бракът на процедура завършва и двамата се развеждат през 1902 година Маргерита получава настойничество над щерка им, Нон, само че заради липса на средства няма различен избор с изключение на да повери грижата за нея на някогашния си брачен партньор. Междувременно би трябвало да си откри друга работа и метод за издръжка. Разчита главно на ловкост, сексапилно лъчение и съблазнителни кафяви очи. Мести се в Париж, където по предложение на другар, стартира работа като танцьорка в салон за псевдоинтелектуалци, чиято упоритост е да се повдигнат в обществото. Друг другар измисля псевдонима й, Мата Хари – на малайзийски думите значат „ окото на деня “ и „ възходът на зората “.

Веднага се трансформира в сензация. Видът й е нещо невиждано до тогава. По време на осъществяванията си се съблича дреха по дреха, до момента в който остане единствено по железен сутиен и дискретна пола от украшения. И в случай че това не е задоволително екстравагантно, тя взема решение осъществяването й да включва обичайни танци от изтока. Така въпреки всичко мъжете се заблуждават, че не гледат стриптийз, нравствен обред от „ мистериозния Изток “.

 Mata Hari
Getty Images

Изпълнението слиза от сцената и продължава в действителния живот. Маргерита стартира да се показва на света с новото си име и твърди, че е родена на остров Джава. На някои споделя, че родителите й са европейци, а на други, че е потомка на антични индийски духовни танцьори. Вестниците се хващат: „ Мата Хари въплъщава цялата поетичност на Индия – това е мистицизъм, хипнотизиращ сексапил “.

Годините преди Първата международна война са разцветът на Мата Хари. Освен че е на върха на висшето общество в Париж, тя пътува из цяла Европа – Берлин, Виена, Монте Карло, Милано. Списъкът й изобилства от любовници – всичките до един представители на най-високата социална класа. Съвсем разумно е с експлоадирането на войната, немското държавно управление да й предложи 20 хиляди франка и да я вербува за разузнавач. Все отново си ляга с каймака на обществото и пътува непрекъснато. Политици, индустриалци, аристократи, военни – значимо е какво споделят тези хора, когато вратите на будоара се затворят.

Жорж Ладу, шеф на френските секрети служби не след дълго предлага на изкусителката да стане разузнавач за французите и тя се съгласява, премълчавайки, че към този момент е приела оферта от врага. Или е била отлична схемаджийка или прекомерно наивна. Изследователите залагат на второто. „ Тя постоянно е била занаятчия в основаването на истории за себе си “ написа Джули Уийлрайт. „ Но това, което не е разбирала, е че в случай че промени историята си по време на войната, залогът става доста по-висок. Нито игрите, нито представленията са били такива, каквито си ги е представяла. “

Всъщност работата на Хари като разузнавач даже не се приближава до тази на същинските шпиони. Познават я на всички места, център на вниманието е – доста неприятна тактика за разузнавач.

 Margareta Gertruida Zelle, called Mata-Hari
Getty Images

Дотук с художествената небивалица. Всеки, който взима шпионажа за игра, не може да чака, че ще се измъкне. Мата Хари е задържана за двоен шпионаж през февруари 1917 година Френските управляващи нямат съвсем никакви доказателства, само че страната в последно време претърпява загуба след загуба и някой би трябвало да поеме виновността. Прокурорът на делото, Пиер Бушардон, се концентрира основно не върху облика, не върху делата й. Тя е освободена, „ хлъзгава “, пътува доста и има податливост да измисля личното си минало. Именно тези качества я вършат известна в спокойно време, само че по време на война те са задоволителни, с цел да бъде наказана.

И до през днешния ден Мата Хари е архетипа на дамата изкусителка. Феминистите я дефинират като образец за съумяла жена в мъжки свят. Всъщност към момента не знаем всичко за живота на тази енигматична персона.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР