Да се намали възрастовата граница за наемане от 16 на

...
Да се намали възрастовата граница за наемане от 16 на
Коментари Харесай

Работодателите искат да наемат на работа и 15-годишни ученици

Да се понижи възрастовата граница за наемане от 16 на 15 години и за наемането на работа на възпитаници, обхванати от дуална форма на образование, да не се изисква позволение от Инспекцията по труда за всеки обособен случай.
Това оферират две от огромните работодателски организации у нас като законодатели промени, целящи облекчение на процедурите за използване на дуалното образование, респективно - за увеличение на интереса към тази форма на обучение.
Експертите на БТПП и БСК предлагат и понижаване на условието за долна граница на заплащането на работещите възпитаници, която от 90% от минималната работна заплата да стане 50%, написа " Монитор ".
Работодателите считат, че в процеса на работа обучаемият придобива познания, умения, трудови и професионални привички, за което се влага запас, като поемат избрани опасности - както във връзка с количеството и качеството на крайния резултат от положения труд, по този начин и по отношение на крайния резултат от образованието.
Настоящият най-малък размер от 90% от МРЗ прави наемането на възпитаници в дуална форма на образование неатрактивно за работодателите. Освен това няма спънки посредством браншово или фирмено групово трудово договаряне да се реализира по-високо равнище на възнаграждение, което ще бъде съобразено с опциите на съответния шеф и/или бранш на стопанската система, считат още от БТПП и БСК.
С цел поощряване на работодателите за по-активно включване в системата на дуалното образование, бизнес организациите предлагат осигурителните вноски за наетите възпитаници да се поемат от държавния бюджет. Според бизнеса предстоящите спомагателни разноски няма да надвишават 30 млн. лева годишно при оптимално допускане за ангажиране на към 50% от учещите в дуално образование от три випуска и отчитане на спомагателните приходи от налозите. В същото време работодателите и учещите ще бъдат насърчени в допълнение за необятно използване на системата за дуално образование, ранно включване в пазара на труда и придобиване на трудов и застрахователен стаж.
Предложенията на организациите се вършат във връзка разисквания в Народното събрание план на Закона за изменение и допълнение на Закона за професионалното обучение и образование (ЗПОО) и се отнасят до съответни текстове в Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за професионално обучение и образование.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР