Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари

...
Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари
Коментари Харесай

Васил Велев за фалшивите болнични: Тези служители крадат от колегите си

Да се понижи броят на дните болничен, които персоналните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на полемика, по отношение на намирането на решения на казуса с подправените болнични листове.

Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от Национален осигурителен институт, са обществено неприемливи съгласно обществения министър Бисер Петков. Затова той предложи друго: "Да се ограничи и редуцира интервалът, в който персоналните лекари могат да издават един болничен лист. Сега е до 14 дни непрестанен. Мисля, че във времето обратно е имало до 7 дни, както и общата дълготрайност, която персоналният доктор може да издава в границите на една година – до 40 дни ", съобщи БНР.

И шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изрично възрази първите три дни да се изплащат от Осигурителния институт: "Това би натоварило ресурса с близо 200 милиона в допълнение, което ни затруднява. Може би би трябвало да се мисли във разновидността за изчакване и очаквателен интервал на влизане на болничните ".

Тоест началото на болничния да не се изплаща и да остава за сметка на служащия, каквато е практиката в множеството европейски страни, се аргументираха работодателите.

Председателят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов предложи: "Първият вид е за първите три дни болнични да се изплаща друга контрактувана сума. Вторият вид, който е - първите три дни с позволение на работодателя. Заплатата му върви по метода, по който е вървяла дотогава ".

Работна група в границите на Националния съвет за тристранно съдействие ще взема решение казуса с подправените болнични. 50 млн. лева годишно се изплащат от бизнеса като компенсации за подправени болнични листове. Още 150 млн. лева се изплащат от Националния застрахователен институт.

За последните три години у нас са открити повече от 10 000 нарушавания, свързани с издаването на подправени болнични, демонстрират данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателската организация през днешния ден е хазаин на полемика по казуса, на която е поканен и основният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на казуса с подправените болнични би трябвало да се търси в посока най-малко първите 3 дни от болничния да са за сметка на служащия по образеца на редица европейски страни, в които не се заплащат от 1 до 7 дни.

Размерът на изплатените компенсации за последните 7 години се удвоява, съобщи в изявление за предаването „ Преди всички “ Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал. „ От 1,350 млн. болнични листа през 2012 година до 2,750 млн. болнични листа през 2018 година Това удвояване на броя на болничните не се дължи единствено на влошения здравен статус на популацията или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове “, изясни Иванов.

Според него нормативната уредба насърчава потреблението на тази опция: „ При едно лице, което употребява болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не употребява болничен в границите на този месец, възнаграждението се понижава с 3% “.

Той акцентира още занижения надзор от страна на Министерството на здравеопазването и Национален осигурителен институт за правомерността на издаване на болнични, както и неналичието на санкции: „ Това се явява една златна среда за насърчаване на тази дребна корупционна процедура “.

„ Това е кражба. С 30% да вземем за пример нарастват болничните в петък, в случай че в четвъртък е народен празник “, стимулира се ръководителят на асоциацията Васил Велев и акцентира, че по този начин хазната се ощетява с към 400 млн. лв. годишно. „ Този, който симулира болест, а в това време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от сътрудниците си “, добави Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР