Да се надяваме, че с отварянето на Руската църква ще

...
Да се надяваме, че с отварянето на Руската църква ще
Коментари Харесай

Ще се нормализират ли отношенията между Българската и Московската Патриаршия след отварянето на Руската църква в София?

Да се надяваме, че с отварянето на Руската черква ще се възстановяват връзките сред Българската патриаршия и Руската патриаршия. Това сподели в " Денят стартира " доцент доктор Костадин Нушев – богослов, учител в Богославския факултет на Софийския университет.



Той чака едно обикновено взаимно служение сред новия предстоятел на храма " Св. Николай Мирликийски " - протойерей Владимир Тишчук, изпратен от Москва и българските свещенослужители, назначени от патриарх Неофит.

" Защото при предходния представител българските свещенослужители бяха изолирани, недопускани до храма. На тях им беше несъмнено да служат в един дребен параклис в Княжево - " Св. Пантелеймон ". Така че мисля, че има знаци и от двете страни, че има блян към усмиряване и нормализиране на връзките ", уточни доцент Нушев.

" Въпросът за собствеността следва да се реши след разпоредената инспекция от страна на прокуратурата и Министерството на районното развиване и благоустройство ", сподели още преподавателят.

Столичният храм " Св. Николай Мирликийски " беше затворен на 21 септември, откакто предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама чиновници на храма бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж. Имаше и серия от митинги, с цел да бъдат отворени още веднъж вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

" Затварянето на храма от всемирски лица беше канонична особеност и нещо непочтено, на което да се надяваме да се постави край ", съобщи доцент Нушев.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР