Да се купуват дългове директно от правителствата на Еврозоната може

...
Да се купуват дългове директно от правителствата на Еврозоната може
Коментари Харесай

Кристин Лагард отхвърля пряко изкупуване на облигации

Да се купуват задължения непосредствено от държавните управления на Еврозоната може да подкопае законовите им отговорности да водят прецизна бюджетна политика, декларира президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в писмо до член на Европейския парламент, представено от Ройтерс

Това значи, че за разлика от други централни банки ЕЦБ няма да купува облигации непосредствено от националните държавни управления и ще остане покупател на вторичния пазар, като планува да купи активи на стойност до 1,1 трилиона евро тази година.

В писмо до различен член на Екологичен потенциал Лагард добавя, че опцията да се дават ликвидности непосредствено на популацията - наричани " хеликоптерни пари " - в никакъв случай не е обсъждана в управителния съвет.

Управителят на финландската централна банка Оли Рен, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, прикани през днешния ден за взаимност сред страните членки на Европейски Съюз за справяне с икономическите последствия от ковид.

По думите му компликациите, провокирани от вируса, не се дължат на безсистемно ръководство на финансите на дадена страна членка. Затова съгласно него е належащо да се се поддържат най-тежко засегнатите страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР