Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни

...
Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни кауза

Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни идея. Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев, зам.-председател на Бюджетната комисия в 47-оно Народно събрание, по време на годишния конгрес „ Стълбището “ по Дарик радио.

Когато решаваме проблемите на бизнеса и на обособения човек, се понижава напрежението в страната и се усилва доверието в институциите, безапелационен бе той.

Йордан Цонев даде оценката си за вървите стъпки на държавното управление. Това са младежи, добре образовани. Сигурен съм, че имат вътрешно предпочитание да осъществят това, което се чака от тях. Сигурен съм, че им би трябвало време за това, сподели Цонев. И изясни, че позитивните оценки се свеждат до това, че ръководещите се пробват пъкъл хок да влязат в проблематиката и да търсят решение.

Но, в случай че аз бях на тяхно място, щях да диря решение на проблемите с минимално равнище на борба. Такива проблеми, каквито има в този момент, не могат да бъдат решени с хард начертаване на разграничителни линии и политика: „ Ние сме това, вие – това ”, разяснява националният представител от Движение за права и свободи

„ Големите проблеми се вземат решение с напъните на цялото общество – работодатели, профсъюзи, на хората, на всички политически субекти, на институциите. Трябва да основат среда на разговор, на търсене на взаимни отстъпки без да се обезличават, без да вършат идеологически или ценностни взаимни отстъпки. Ние сме разнообразни. Това разграничение ще си остане, може даже да се акцентира, само че няма по какъв начин да не се търси разговорът. Няма по какъв начин да вземат решение проблемите, пред които е изправена страната, единствено със личните си старания. Това е парадокс. Това е път към злополука. А те не търсят разговор. Това е най-отрицателното нещо, което виждам през миналите два месеца. ”, безапелационен бе Йордан Цонев.

„ Продължават да чертаят разграничителни линии. Дори депутатите им стоят с тил, съвсем не поздравяват, държат се по този начин, като че ли нещо са персонално афектирани ”,каза още Цонев. И даде образец: „ В Народното събрание, когато се избираха комисиите, подходиха без разговор, когато се избираха делегациите на Народно събрание, подходиха безусловно брутално без разговор. Те си мислят, че вредят на опозицията. Не. Да дадеш председателство на комисия на една опозиционна партия е повинност за нея, тъй като тя ще е длъжна да прокарва не политиката на партията си, а на ръководещите. За този ръководител това е тежък дискомфорт. Но по подобен метод ангажираш опозицията ”.

Йордан Цонев напомни, че Движение за права и свободи има президент на АЛДЕ, а Българска социалистическа партия – на ПЕС. Вместо да стъпят на това, с цел да се вземат решение националните проблеми, те вършат тъкмо противоположното, сподели зам.-председателят на Движението.

Ако това са хлапашки неточности, неточности на растежа, би трябвало да знаят, че тези неточности имат цена. И тя не е за опозицията, а за България и те ще я платят политически в цялостна мяра, сподели Цонев.

„ Те даже не са ни попитали каква е нашата визия за правосъдна промяна и може би ще останат сюрпризирани, че нашата визия е много по-близо до европейската от тяхната. Ако имаше разговор, щяха да знаят, че могат да разчитат на смяна в конституцията за промяна в правосъдната система. И смяната, която готвим е тъкмо в тази посока. Това е настоящото за обществото, правосъдната система в действителност има потребност от промяна. Нашите европейски сътрудници в голям брой отчети даже ни споделиха какви би трябвало да бъдат измененията – много ясно, изрично и тъкмо. Може би идната седмица ще стане ясно какво тъкмо предлагаме в главния закон, само че мога да открехна мъничко вратата. Промените ще бъдат такива, каквито ги желаят нашите европейски сътрудници в цялостна мяра. Промените, които ще внесем, ще дадат стабилитет и същинска промяна на правосъдната система ”, съобщи Йорданов, само че акцентира, че е песимистичен за приемането им и най-вероятно ще бъдат отхвърлени. Дано да съм неприятен оракул, сподели Йордан Цонев. Той показа импортираното от Движение за права и свободи антикорупционно законодателство.

Всички приказват, че „ ин хаус ” процедурите били корупционни практики – ние предлагаме да се отстранен. Европейските ни сътрудници не утвърждават капиталовото поданство, макар че то съществува в доста европейски страни, макар че България доста стегна режима за даването му. Щом това ще пречи на България, отстраняваме го. Друга наша смяна – всички бяха недоволни от постановленията на Министерски съвет, които бяха кръстени „ Раздаване на пари от джипката ”. Предлагаме това да отпадне. Реакцията имаше от медиите, следени от медийния магнат и медиен монополист Прокопиев – за какво затварят вратата на оперативната автономия на държавното управление. Не, ние не я затваряме. Ние отваряме бърза писта – да става с решение на Народното събрание, а не със закон за изменение и допълнение на бюджета. Решава държавното управление, внася решение в Народно събрание, гласоподава се, само че има спор и има бистрота ”, изясни Цонев. Той заяви, че предложенията на Движение за права и свободи за КПКОНПИ са същите, които ръководещото болшинство е записало в съдружното си съглашение – отделът за следствие на корупцията да мине към ДАНС.

„ Ако в този мандат президентът, както е заречен, остане на страната на хората при решение на техните проблеми, в случай че се появят корупционни практики и той ги уточни, значи борбата му, почнала с вдигнатия пестник, не е била персонална. Очаквам, че президентът ще остане същият – ще бъде с хората и ще подвига юмрука всякога когато има кой да поведе против изкривяванията на властта. Защото си представям обществени митинги против неточности на властта ”, сподели Йордан Цонев.

Фалитите на предприятия към този момент не са риск, те са действителност, разяснява Йордан Цонев рецесията. Много дребни и междинни предприятия преустановяват активността си поради високата цена на енергоносителите. Проблемът е, че няма действителна оценка на инфлацията. Правителството се върти към едни статистически данни за 7-8% инфлация, само че това е доста тежко деформиране. За една пекарна, да вземем за пример, където токът е 50 на 100 от цената на продукцията инфлацията е една, за предприятието, където делът на тока е по-малък – друга, сподели Цонев. И прикани държавното управление да се срещне с бизнеса, с цел да чуе действителните му проблеми. Нужен е метод на отраслово и подотраслово равнище, предложи националният представител. Той заяви, че идващия месец Движение за права и свободи внася в Народното събрание планове в помощ на бизнеса, тъй като той прави Брутният вътрешен продукт.

Така, както е формиран бюджетът, той е проинфлационен и сигурно ще усили инфлацията, безапелационен бе зам.-председателят на Бюджетната комисия в Народно събрание.

Голямата въпросителна е къде са парите от Европейски Съюз. Те не са проинфлационни, а са капиталови. Планът за възобновяване и резистентност го няма. Къде са стратегиите? Мина една година от новия програмен интервал, а ние даже не приказваме за стратегиите – нищо не е направено. В бюджета обаче е планувано да дойдат и какво ще стане, в случай че не дойдат, попита специалистът.

Йордан Цонев разяснява, че днешната обстановка в доста връзки припомня 1997. Затова би трябвало да се стъпи на консенсуса. Парите от Европейски Съюз ще дойдат по-лесно, в случай че се опрем на трите европейски фамилии – ЕНП, АЛДЕ и ПЕС, сподели Цонев и добави, че Движение за права и свободи подава ръка още от декември. Ситуацията не допуска това високомерно отношение, което имат, сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи. Ако се отнасят по този начин, като че ли са чорбаджиите на страната, би трябвало да знаят, че тази чаша е горчива и ще си я изпият, заключи Цонев.

“Наблюдаваме съществени подмолни зависимости от кръга “Капитал ” и Иво Прокопиев. Той прочее, има съществени ползи в енергетиката. ”, бе коментарът на Йордан Цонев за заменения ръб на шефовете на „ Булгаргаз “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР