„Да реформираш комунизма е като да печеш снежна топка във

...
„Да реформираш комунизма е като да печеш снежна топка във
Коментари Харесай

Горбачов: Хората с нетърпение очакват промяна

„ Да реформираш комунизма е като да печеш снежна топка във фурна”, споделя немският закостенял политик Франц Йозеф Щраус. Снеготопеното в Съветска Русия и целия комунистически блок от края на 80-те изискуем на Михаил Сергеевич Горбачов. Днес някогашният руски водач отбелязва 90-годишен празник.

„ Най-голямото ни достижение в страната беше, че хората получиха независимост и сложиха завършек на тоталитарната система. Това изяснява за какво опитът за връщане на страната обратно в предишното – опитът за прелом (през август 1991 г.), приключи с крах. А във външната политика главното достижение беше краят на Студената война и фрапантните съкращения на нуклеарни оръжия.”, разяснява Горбачов в изявление за ТАСС.

Горбачов е на 54, когато прекъсва ерата на „ диктаторите пенсионери “ в Съюз на съветските социалистически републики и застава на чело на комунистическата партия. С властта си се пробва да промени икономическите и политическите модели, които движат живота на Съветския съюз.

„ Взех някои съществени решения в личния си живот и в политиката. Не бих сменил нито един от тях. В политиката в този момент доста неща наподобяват по-ясни, несъмнено: имаше някои неверни стъпки. Знам, че ме подлагат на критика, че съм „ прекомерно лековерен “. Но в случай че нямах доверие в хората, перестройката в никакъв случай нямаше да стартира. Освен това ме мъмрят за гласността. Но без публичност нищо не би се трансформирало в страната. “ споделя Горбачов.

Да преобърне държавното производството в частно проведено е негова икономическа цел. Мерките за постигането ѝ ще назова „ Перестройка “. Свобода на словото, право на митинги и социална позиция ще залегнат в неговите промени като “Гласност”.

„ Без политическа промяна всевъзможни опити за преустрояване на стопанската система щяха да потънат в живите пясъци на бюрокрацията. Това се беше случило в нашата история и щеше да се случи още веднъж. Много постоянно Китай се показва като модел. Но им трябваха години, с цел да набележат курс, който в последна сметка работи добре. Страната ни се нуждаеше от постепенна пазарна промяна, а не от шокова терапия.”, декларира Горбачов.

Реформите по този начин се топят във фурната на комунистическия режим, че на 08.12.1991 година Съюз на съветските социалистически републики дава накъсо и оттогава до през днешния ден се назовава Руска федерация. За смутните години на преход, Горбачов споделя за ТАСС: „ През 90-те години радикалите взеха превъзходство. Русия и нейните жители заплатиха скъпо за това.”

„ Има ли потребност от следващата перестройка на Русия? Може ли да се случи? Ако да, страната подготвена ли е за това? “ – с този въпрос завършва изявлението. Отговорът: „ Промените са нужни, несъмнено. Няма значение по какъв начин ще се назовават. Реформите, перестройката, са развой на ориентиране на страната към естествен, заслужен живот за всички хора. (...) Още повече на фона на затрудненията, провокирани от пандемията. Но имам вяра, че хората с неспокойствие чакат смяна.”

Настоящият президент на Русия – Владимир Путин, поздрави Горбачов с думите: „ Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, истински хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на международната история “.

Пред ТАСС Михаил Горбачов разгласи публикуването на сбирка от писма, които е получавал от „ Русия и света “. Книгата ще се споделя „ Да схванеш Горбачов “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР