Да приключим с Брекзита - такъв беше лозунгът на британския

...
Да приключим с Брекзита - такъв беше лозунгът на британския
Коментари Харесай

Защо Великобритания и ЕС продължават да спорят във връзка с Брекзит?

" Да приключим с Брекзита " - подобен беше лозунгът на английския министър председател Борис Джонсън по време на предизборната му акция преди две години. Впоследствие Англия излезе от Европейския съюз след повече от четири десетилетия на участие и няколко години на разногласия по изискванията на развода.

Караниците обаче не престават: Англия и Европейски Съюз на 27-те не престават да си разменят обвинявания и обиди, пробвайки се да решат сложните въпроси в връзките си.

Какъв е казусът?

Във фокуса на настоящия спор е Северна Ирландия, единствената част от Обединеното кралство, която граничи със страна, членуваща в Европейски Съюз - Ирландия.

Докато Англия бе част от големия обединен пазар за свободна търговия на Европейски Съюз, нямаше загради и хората и стоките свободно прекосяваха през тази граница. Отворената граница допринасяше за укрепването на мирния развой, който постави завършек на десетилетията на спор сред католици и протестанти в Северна Ирландия, тъй като даде опция на хората там, без значение от идентичността си, да се усещат вкъщи както в Ирландия, по този начин и в Обединеното кралство.

С изтеглянето на Англия от европейския стопански ред Брекзит сътвори нови бариери и контролни пунктове за търговията. Както Англия, по този начин и Европейският съюз обявиха, че такива контролни пунктове не може да има по границата на Ирландия със Северна Ирландия, тъй като това би изложило на риск мирния развой.

Алтернативата беше да се сътвори митническа граница, която да минава през Ирландско море и да разделя Северна Ирландия от останалите елементи на Обединеното кралство. Новата морска граница обаче сътвори главоболия и бюрократични пречки за фирмите и ядоса северноирландските протестанти юнионисти, съгласно които тя отслабва мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство и заплашва английската им еднаквост.

Защо спорът сред Англия и Европейски Съюз избухна тъкмо в този момент?

Откакто Англия напусна Европейски Съюз, а с това и европейския обединен пазар, започнаха да се натрупат проблеми.

Съгласно съглашението за развода английското държавно управление се задължи да сътвори митнически пунктове, които да упражняват надзор върху стоките, които влизат в Северна Ирландия от другите елементи на Обединеното кралство. Лондон нееднократно отлагаше основаването на такива пунктове, което ядоса Европейски Съюз.

Специфични проблеми породиха със селскостопанските и питателните артикули, най-сериозният от които е въпросът със възбраната за вноса в Северна Ирландия на замразени месни артикули от останалите елементи на Обединеното кралство, което накара медиите да заговорят за " война на надениците ".

Противопоставянето на северноирландските юнионисти на договорката се втвърди. Джефри Доналдсън, водачът на Демократичната юнионистка партия, съобщи във вторник, че " в случай че договорката не бъде изменена, тя ще донесе на Северна Ирландия още повече вреди и неустойчивост ".

Гневът против новите съглашения наля масло в огъня и през април Северна Ирландия претърпя няколко нощи на принуждение, най-много в протестантските региони, където младежи замеряха служителите на реда с тухли, бомбички и коктейли Молотов.

Това накара английското държавно управление да признае, че самата договорка за Брекзит, контрактувана от Англия и Европейски Съюз, подкопава мирния развой.

Какво споделя Европейски Съюз?

Европейският съюз е склонен с изказванието, че сделките за Северна Ирландия не работят добре. Вчера Европейски Съюз направи оферти за облекчение на казуса посредством понижаване с 80 % на процедурите по митнически надзор върху храните, растителните и животинските артикули и посредством понижаване на половина на документите, които би трябвало да попълнят транспортните компании.

Малко преди този момент Англия още веднъж подвигна залога, като насочи искане Европейски Съюз да отстрани Съда на Европейския съюз като съдия от последна инстанция за съглашението за Брекзит и да се съгласи на интернационален арбитраж.

Много малко евентуално е Европейски Съюз да одобри това. Съдът на Европейски Съюз е считан за стожер на европейския обединен пазар и Брюксел се зарече да не подкопава личния си юридически ред.

Искането на Англия накара някои в Европейски Съюз да стартират да се съмняват, че държавното управление на Джонсън е имало откровени планове да съблюдава съглашението.

Какво ще се случи оттук нататък?

Европейският съюз и Англия обявиха, че ще проведат няколко седмици на интензивни договаряния по последните оферти.

Преговорите могат да доведат до намирането на решение или до неуспех: сигналите са смесени. От една страна, доста пъти по време на Брекзита Англия заплашваше, че ще се отдръпна от договарянията, само че в последната минута се съгласяваше на компромис. Този сюжет може да се повтори.

Ако английското държавно управление обаче продължи да упорства за премахването на ролята на Съда на Европейски Съюз, мъчно може да се стигне до компромис.

Англия съобщи, че в случай че не се реализира компромис, ще задейства специфична уговорка, която разрешава на всяка от страните да прекрати действието на съглашението за Брекзит, в случай че то предизвиква извънредно огромни компликации. Подобен ход би вбесил Европейски Съюз, който най-вероятно би отвърнал с правни дейности и евентуално с стопански наказания против Обединеното кралство.

Това би основало заплаха от тотална комерсиална война, която би засегнала английската стопанска система доста по-сериозно, в сравнение с Европейския съюз.

Северноирландската Демократична юнионистка партия в това време сигнализира, че държавното управление в Белфаст ще рухне, в случай че Англия не се откаже от договорката - ход, който би довел до избори и нова неизясненост в района.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР