Да отпадне руският вариант на кирилица от сайтовете на администрациите.

...
Да отпадне руският вариант на кирилица от сайтовете на администрациите.
Коментари Харесай

Божанов изхвърля руската кирилица от сайтовете на администрацията

Да отпадне съветският вид на кирилица от уеб страниците на администрациите. Това е една от рекомендациите на Министерството на електронното ръководство, записана в обновените правила за типа на институционалните уеб сайтове.

Министър Божидар Божанов напомня, че българските институции би трябвало да употребяват българската графична среда. А потреблението на съветския вид на кирилица е неоптимално.

Министър Божанов прецизира, че смяната на разпоредбите не е подбудено от събитията в Украйна.

Но „ скъсването " с съветската кирилица … идва в подобаващ миг. “



Припомня се, че към този момент има задоволително шрифтове, поддържащи българска кирилица, задачата е опазване на българската еднаквост. В плана за промени, оповестен за публично разискване, се планува още организацията на наличието на уеб страниците да следва „ правилото на трите клика “.

Тоест, навигацията се смята за прекомерно комплицирана, в случай че до дадена част от наличието се доближава с повече от три стъпки.

В уеб страниците би трябвало да се заобикалят препратките към нормативни документи, дълги и неразбираеми съкращения и акроними. Препоръчва се при представянето на наличие да се употребяват вградени илюстрации, анимирани графики, интерактивни детайли и видео. Всяка обява би трябвало да е без граматически, правописни и пунктуационни неточности, е записано в плана за промени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР