Да отгледаме децата така, че да обичат и уважават природата,

...
Да отгледаме децата така, че да обичат и уважават природата,
Коментари Харесай

Да направим детето супер екогерой

Да отгледаме децата по този начин, че да обичат и почитат природата, е от значително значение за оцеляването на нашата планета. За задачата не е нужно да ги облъчваме всекидневно и ежечасно с думи и поучения, които в огромната си част те евентуално не схващат. Нито би трябвало да ги плашим с ужасяващи сюжети на еко произшествия, тъй като няма да ги осъзнаят или ще ги стресират. Достатъчно е да ги накараме да схванат, че даже дребните жестове и привички могат да ги трансфорат в същински супергерои, които да спасят своя зелен свят.

Ето 8 хрумвания, които ще ви оказват помощ да извършите това и да развиете в детето почитание към околната среда от най-ранна възраст.

1. Не сте риба, по тази причина не ви е нужна толкоз вода

Когато отваряме кранчето на чешмата и я оставяме да се лее на воля, дано не забравяме, че на други места на планетата, а може би и в прилежащия град, хората нямат този шанс и водят ежедневна борба за всяка капка вода. В международен мащаб питейната вода понижава и е добре да научим децата да я ценят и да не я пропиляват.

Как да започнете? Ако имате вана и душ, научете ги да избират за къпане душа, а не ваната. Спестявайки едно пълнене на вана, те ще спестят 75% от потреблението на вода за къпане. Да не приказваме за значимостта от затварянето на кранчето, до момента в който си мият зъбите – това пести по 6 литра всяка минута. Хубава победа за дребните герои на Земята. Чудесен образец и за възрастните в действителност.

2. Изключете тока

Децата би трябвало да се научат да пестят ток, когато има такава опция. Може да започнете с изключване на електронните уреди откакто приключат игрите с тях. След това ги научете да не оставят включено осветяване в стаята, в случай че сега не са в нея.

При излизане от вкъщи, наложително да изключват компютъра от контакта, а не да го оставят в режим на подготвеност. Целта е всички тези жестове да станат нормални дейности. По този метод икономисването на енергия ще се трансформира по натурален път в част от тяхното благосъстояние от познания и опит, което ще ги направи еко виновни възрастни.

3. Пластмасови бутилки? Не, благодаря!

Независимо дали в учебно заведение, при пътешестване или на елементарна разходка, в раницата си децата могат да носят вода в олекотена железна бутилка, а не пластмасова.

Дори могат да си я персонализират с рисунки, надписи и послания. Така е по-забавно, а и не замърсяват околната среда.

4. Еко хранене

Здравословното хранене е изкуство, което възпитаваме в децата от най-ранната им възраст. То е потребно както за техния напредък, по този начин и за планетата. Плодовете, зеленчуците и домашните артикули са добре пристигнали, само че обърнете внимание и на произхода им.

Винаги избирайте сезонни артикули, расли или отгледани в страната ви, а не донесени от другия завършек на света, за предпочитане органични. Малка зеленчукова градина на балкона или саксии със зелени подправки на перваза на прозореца са нещо изцяло постижимо, което дружно може да вършиме с децата.

5. Да живеят измененията

Научете децата да не се затрупват с движимости и да не изхвърлят безсистемно това, което към този момент не харесват. Това, което не им е належащо, може да бъде богатство за различен човек и противоположното.

Организирайте радостно празненство на измененията с родственици и другари. Помолете ги всеки да донесе ненужните облекла или дребни движимости, които има. Това е метод освен да се съберете, а и да обмените облекла и хрумвания, а на финала да си тръгнете със напълно нов дрешник или украса за дома. Децата мога да разменят играчки, облекла на куклите или стикери за колекционерски албуми. Така, вместо да изхвърляте ненужното на боклука, допринасяте за опазването на природата.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР