Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ

...
Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ
Коментари Харесай

Кампания събира средства за нов респиратор за недоносени бебета в МБАЛ Кърджали

Да обезпечи нов съвременен респиратор за неонатологичното поделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски ” АД - Кърджали е следващата акция, с която Фондация “Нашите недоносени деца ” цели да усъвършенства грижите за най-малките и нежни новородени от всички краища на България. С помощта на донори се събират средства за закупуването на по този начин значимата за отделението инсталация, оповестяват уредниците. Кампанията е на стойност 41 580 лева, а всеки, който желае да я поддържа, може да го направи посредством подаяние по банков път от раздел „ Активни акции ” в уеб страницата на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подкрепяне на дишането на прибързано родените бебета, които в множеството случаи се раждат с незадоволително развити бели дробове. В неонатологичното поделение в Кърджали сега употребяват доста остарял модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата доктор Нурие Шабан.

„ Иска ни се да разполагаме с по-нов уред, защото той е доста по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е изключително значимо при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр. ”, споделя тя.

Неонатологичното поделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски ” е с II равнище на подготвеност и по тази причина бебета, родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а гестационна седмица, би трябвало да бъдат преведени в трето равнище неонатологично поделение. Но заради неналичието на добър респиратор, сега даже бебета с тегло под 1500 гр. се постанова да бъдат превозени до Пловдив.

„ Респиратор от ново потомство е необходим и за случаите, в които се изисква осъществяване на инвазивна и неинвазивна вентилация по неотложност ”, показва доктор Шабан.

Бебенцата, които се раждат доста по-рано от предстоящото, би трябвало първо да бъдат нормализирани, преди да бъдат преведени в клиника по неонатология с III-то равнище на подготвеност за продължение на лекуването. Липсата на съвременен респиратор излага и тях на ненужни опасности, които могат да бъдат предотвратени.

Преместването в различен град също е предизвикателство за недоносените бебета, които са с извънредно нежно здраве. То ги разделя и от родителите им. Често за фамилиите на прибързано родени деца пътуването е мъчно, изключително за майката в първите дни след раждането. Това лишава бебето и от по този начин значимия контакт с родителите му, както и от майчина кърма, която носи многочислени изгоди за здравето и за оптималното му развиване. Закупуването на нов респиратор за отделението ще разреши да се обезпечат повече и по-качествени грижи на място за най-малките пациенти в Кърджали.

Неонатологично поделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски ” е само по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се поставят грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, по този начин и за постъпилите рискови деца, родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично поделение на болничното заведение в Кърджали.

През миналата година в нея са се родили близо 400 бебета, като наклонността е ражданията да се усилват. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болничното заведение са проплакали 89 бебета.

Осигуряването на по-добра инсталация и подобряването на изискванията в неонатологичните отделения в цялата страна са били постоянно една от главните дела на Фондация “Нашите недоносени деца ”, означават от там. Целта е недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават допустимо най-качествени грижи при раждането си, без значение къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е измежду най-скъпите за всяка болница, а в това време е животоспасяваща и от голямо значение и за бъдещото здраве и развиване на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Може да научите повече за акцията на Фондация “Нашите недоносени деца ”.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР