Да ни следят ли изотзад, докато гласуваме, или не. Това

...
Да ни следят ли изотзад, докато гласуваме, или не. Това
Коментари Харесай

Решено: няма да ни следят откъм гърба, докато гласуваме. Нито зад рамо, нито през рамо


Да ни наблюдават ли откъм гърба, до момента в който гласуваме, или не. Това беше въпросът, по който членове на ЦИК спориха разпалено през днешния ден. Проблемът бе по какъв начин да се разположат параваните в изборните и дали членовете на СИК би трябвало да имат видимост към гърба на гласуващия зад преградата, заяви БНР.

Секретарят на Централната изборна комисия Севинч Солакова цитира наредбите на Изборния кодекс, че параваните би трябвало да обезпечават тайната на вота и не е редно членовете на СИК да се намират зад тила на гласуващия: „ Ще се сътвори предпоставки за нарушение на тайната на гласуването. И по тази причина не би трябвало да се позволява. Не може СИК да следи гласоподавателя – в тил, в профил, зад рамо, през рамо и така нататък “

На противоположното мнение – че членовете на СИК би трябвало да виждат дейностите на гласуващия, бе зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов: „ Това основава предпоставки гласоподавателят да може да прави нерегламентирани дейности – снимане на вота или изваждане на нова бюлетина, което законодателят не го е планувал. Кабината за гласоподаване е заслон, за точно гласоподавателят да се вижда от СИК, с цел да не се позволяват нарушавания “.

При гласуването Комисията одобри предлагането на Солакова, а разногласието бе във връзка питане до ЦИК от членове на СИК в община Марица по какъв начин по-точно да разположат параваните в стаята.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР