Да ни помогне Бог да защитим родния си дом -

...
Да ни помогне Бог да защитим родния си дом -
Коментари Харесай

Защо патриарх Кирил защитава войната?

" Да ни помогне Бог да защитим родния си дом - постоянно и при всяко събитие ". 

" Военната експанзия, на която сме очевидци, е кръвна засегнатост към Бога ". 

Два цитата от двама духовни водачи. Единият е главата на близо 100 милиона православни християни, другият е предстоятел на 1.3 милиарда католици. Единият е московският патриарх Кирил, другият е папа Франциск. Единият благославя войната на Путин, другият я осъжда през цялото време и приканва за нейното прекъсване. 

Дълго време след първичното навлизане на руснаците в Украйна Кирил мълчеше, до момента в който религиозни водачи от целия свят го призоваваха да вразуми съветския президент и да насочи мощен апел за мир. Случи се тъкмо противоположното.

Кирил благослави военнослужещите, прикани народа да се сплоти с ръководещите, употребявайки евангелските алегории, че всяка власт е дадена от Бога. Патриархът даже съпостави гибелта на съветските бойци с Исус, който " дава живота си за своите другари ".

Това е много преломен прочит на Библията. Исус прости на враговете си, на тези, които го разпъват на кръста, не отвръща на злото със зло, а с положително. Призив за прекъсване на огъня най-малко по време на идващите Великденски празници щеше да е мощен знак от страна на съветския патриарх, само че към този момент няма изгледи това да се случи.

Приятелят на Путин. Не би могло и да бъде по-друг метод, имайки поради околните връзки сред 75-годишния патриарх Кирил и съветският президент Путин. Двамата споделят визията за " съветския свят ", свързваща духовно и териториално изгубените след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики елементи. 

Това, което Путин вижда като политическо възобновяване, за Кирил е кръстоносен поход.

Затова за патриарх Кирил украинци и руснаци са негови духовни рожби - част от необятната територия на Московската патриаршия. Съдбата на Православната черква в Украйна, разграничена на три елементи, по сходство на нашия ерес, е причина за сериозен конфликт сред съветския и Вселенския патриарх. Вселенския патриарх даде самостоятелност на Украинската православна черква, която искаше да се отдели от Москва.

Директната благословия на войната в Украйна от страна на Московския патриархат скандализира мнозина. Не са удовлетворени и доста от свещениците в Русия.

Подписка с искане за преустановяване на огъня бе подкрепена от над 300 свещенослужителя от Руската федерация - част от групата " Руски свещеници за мира ", само че множеството епископи не смеят да стачкуват. Сред православните в чужбина обаче не е по този начин. 

" Очаквахме от Вас думи, въодушевени от Евангелието, за това невиждано тестване " написа в отворено писмо митрополит Агатангелос от Гърция. Във Финландия и Холандия даже стопираха да загатват съветския патриарх по време на литургиите. 

Православни богослови от Ню Йорк и Гърция осъдиха религиозните водачи, които " водят техните общности към молебствия, които в реалност интензивно окуражават омразата ". Сред православните водачи, подлагали на критика войната, са румънският патриарх Даниел, патриархът на Александрия и цяла Африка Теодор, както и архиепископът на Финландия Лео.

Съществува по този начин нареченият Световен Съвет на църквите (БПЦ не взе участие в него), сплотяващ множеството православни и протестантски църкви.

Инвазията в Украйна докара до апели Московската патриаршия да бъде изключена от организацията. 

Генералният секретар на Световния съвет на църквите написа писмо на патриарх Кирил с апел " да се намеси и да посредничи с управляващите за прекъсването на тази война ". В отговора си Кирил изяснява, че " сили, които намерено афишират Русия за техен зложелател, са се доближили до нейните граници ", както и че " Западът взе участие в широкомащабна геополитическа тактика за отслабването на Русия ".

В Руската православна черква има доста политика - в това число интервенция на комунистическите секрети служби. Самият Кирил, със светско име Владимир Гундяев, е страдал от остарелия режим. Неговият татко е бил изпратен в печално известния лагер на Соловецките острови, тъй като е желал да стане духовник.

Впоследствие обаче бъдещият съветски патриарх става ректор на Ленинградската семинария а през 1989 година оглавява Отдела за външните църковни каузи на Руската черква. През 1992 година след рухването на Съюз на съветските социалистически републики стартира следствие за въздействието на комунистическата партия и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в църковните органи посредством рекрутиране на владики като сътрудници поради интернационалните им контакти - Кирил е един от съответните хора, заподозряни за осъществяване на шпионска активност. 

От 2009 година той е определен за патриарх на Русия, а близостта му с Владимир Путин е известна - в словото си на 10 април той прикани руснаците да се " сплотят към властта ". 

През последните седмици се приготвя среща сред Кирил и папа Франциск, която вероятно би се осъществила през юни в Израел. 
 
" Войната не е решение, войната е полуда, войната е страшилище, израстък, който се самозахранва, унищожавайки всичко ", споделя папа Франциск. " Ако имахме памет, бихме знаели, че войната, преди да стигне до фронта, би трябвало да бъде спряна в сърцата ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР