Да не бъде допускана каквато и да било пазарна интервенция

...
Да не бъде допускана каквато и да било пазарна интервенция
Коментари Харесай

Големите енергийни потребители срещу преференциални цени за ТЕЦ Варна


Да не бъде допускана каквато и да било пазарна намеса посредством даване на нерегламентирана държавна помощ на производителите на електрическа енергия. За това упорстват организациите на огромните консуматори на електрическа сила - Българската федерация на индустриалните енергийни потребители /БФИЕК/, Българската асоциация на металургичната промишленост /БАМИ/ и Българската камара на химическата индустрия /БКХП/ в отворено писмо до ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя на комисията по енергетика Делян Добрев и членовете на комисията.

Организациите аргументират настояването си с публикувана в медийното пространство информация по отношение на подадено заявление в КЕВР от Топлоелектрическа централа " Варна " за одобрение на цена от 191 лева за MW/h. и сочат, че одобряването на сходно искане основава евентуални опасности пред цена Задължения към обществото.

" В медийното пространство бе оповестена информация по отношение на подадено от Топлоелектрическа централа „ Варна “ заявление за одобряване на цени в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за новия регулаторен интервал. Съгласно оповестената информация в медиите – поисканата цена е 191 лева за МВтч ", сочат в писмото трите организации.

БФИЕК, БАМИ и БКХП упорстват всякаква пазарна намеса посредством даване на нерегламентирана държавна помощ на производителите на електрическа енергия да не бъде допускана. Според представителните организации на огромните енергийни потребители от разнообразни браншове на промишлеността последното би означавало внезапно повишение на цената на контролирания пазар. " Силно сме обезпокоени от риска за кръстосано субсидиране, чрез което да бъдат трансферирани спомагателни разноски от контролирания към свободния пазар, посредством цена Задължение към обществото ", акцентират от бизнеса.

" В подтекста на дълго чаканите промени за цялостна либерализация на пазара за електрическа енергия – всеки производител е свободен да продава своите количества на пазарен принцип. Българската енергетика и промишленост не се нуждаят от нова серия злоупотреби в нарушаване на Европейското законодателство, последствията от които ще бъдат понесени от всички битови и икономически консуматори ", е посочено в отвореното писмо.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР