Да може да наблюдаваме звездното небе необезпокоявани от изкуствена светлина

...
Да може да наблюдаваме звездното небе необезпокоявани от изкуствена светлина
Коментари Харесай

Къде е най-тъмното небе в Европа

Да може да следим звездното небе необезпокоявани от изкуствена светлина се трансформира във все по-голям разкош. Урбанизацията на доста до неотдавна " селски " места и поевтиняването на LED осветлението са част от повода за това.
 Светлинното замърсяване, LED осветлението и за какво в бъдеще ще виждаме все по-малко звезди
Защо ще виждаме все по-малко звезди в бъдеще

Стряскащи нови данни

Все отново остават места по света, където светлинно замърсяване няма... въпреки те да са малко. Едно-единствено такова има в Европа и то от напълно скоро. Това е остров Бардси или Инис Енли на локалния уелски език. Мястото край полуостров Лин на Уелс получи публично документ за.

Инис Енли застава паралелно с още 15 места по света, които могат да се похвалят с мрачно небе и липса на изкуствено осветяване, което да пречи на качественото наблюдаване на звездите. Най-голяма част от тях са в Съединени американски щати, последвани от Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка и Чили.

Тръстът, който ръководи острова, споделя, че достижението е резултат от няколкогодишни старания. " Няма спор, че влиятелният статус на Инис Инли ще работи за статуса на острова като неповторимо място в Уелс, както и в света, за всеки, който желае да следи нощното небе ", споделя Шан Стейси от тръста.

Остор Бардси или Инис Инли се намира на към 3.5 км от крайбрежията на полуостров Лин, като планинска верига пречи на светлинното замърсяване от страна на Уелс. Най-близката друга точка, откъдето може да идва изкуствена светлина, е Дъблин, който се намира на 112 км оттатък Ирландско море, разясняват още от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР