Да живееш със запушен нос не е забавно, но Джеймс

...
Да живееш със запушен нос не е забавно, но Джеймс
Коментари Харесай

Дишането през устата може да развали съня ви. Ето как да се справите

Да живееш със запушен нос не е занимателно, само че Джеймс Нестор бил подготвен да се подложи на опит. Освен това той самият се занимава с просвета, пишат от Си Ен Ен.

Докато прави изследване за книгата си " Дишане " Нестор разрешава на учени от Станфордския университет да запушат ноздрите му със силикон и хирургическа лента, с цел да измерят въздействието на дишането през устата в продължение на 10 дни.

" Знаехме, че няма да е добре, тъй като има доста солидна научна основа, която демонстрира всички нездравословни резултати от дишането през устата - от пародонтоза до метаболитни нарушавания ", споделя Нестор.

Изненадата обаче пристигнала, когато се видяло какъв брой бързо опитът му се отразил.

Кръвното налягане на Нестор се повишило с 13 пункта, което довело писателя до хипертония в първи етап. Измерванията на вариабилността на сърдечния темп демонстрират, че тялото му било в положение на стрес. Пулсът му се повишил и той се запънал в мисловна мъгла.

Освен това хъркал с часове всяка нощ и развил обструктивна сънна апнея. Нивото на О2 в кръвта му спаднало.

" Нямахме визия, че ще бъде толкоз зле ", споделя Нестор. " Хъркането и сънната апнея бяха толкоз трагични и се появиха толкоз бързо, че всички бяха много сюрпризирани. "

Това, което Нестор научил, с изключение на заплахите, свързани с това да бъдеш обект на проучване, беше, че дишането през устата може да унищожи положителния сън.

Учените са открили, че дишането през устата през нощта покачва риска от нарушавания на съня, в това число хъркане, сънна апнея и хипопнея - отчасти блокиране на достъпа на въздух. Всяко от тези нарушавания може да докара до отмалялост денем.

Това не значи, че сте обречени да се събуждате замаяни, тъй като сте склонни към дишане през устата, когато спите.

Експертите разполагат с дълъг лист от тактики, които имат за цел да ви трансфорат в дишащи през носа - в това число и на ниска цена " хак " за дишане, който можете да вземете от магазина на ъгъла.

Какво предизвиква дишането през нощта?

Има дълъг лист от аргументи, заради които хората дишат през устата си през нощта, споделя доктор Стивън Парк, хирург със компетентност медицина на съня.

" Най-честата причина е, че носът ви е запушен ", споделя Парк. " От алергии или в случай че имате изкривена бариера. Много медикаменти също могат да причинят задръстване на носа. "

Тези проблеми се утежняват при лежане, изяснява той.

" Обикновено, когато лежите, кръвоносните съдове в носа ви се пълнят с кръв ", сподели той и изясни, че приливът на кръв предизвиква отичане и стесняване. Ако не можете да дишате елементарно през носа си, евентуално ще отворите устата си за въздух, сподели Парк. Това провокира позитивна противоположна връзка.

" Човек би си помислил, че в случай че отвори устата си, ще диша по-добре, само че в действителност се случва противоположното ", сподели той. Отварянето на челюстите кара езика да се смъкне обратно, като загражда дихателните пътища. " Дори да нямате сънна апнея или да имате лека сънна апнея, отварянето на устата я утежнява доста, доста. "

Как да разберете дали дишате през устата през нощта? Много хора, означи Парк, са предизвестени от брачна половинка или колегата си, който вижда, че дишат през устата.

Ако се разсъните със сухота в устата или продължителна отмалялост, те могат да са предупредителни знаци. Друг симптом за сънна апнея или други разстройства в съня е, в случай че ви се постанова да посещавате тоалетната неведнъж през нощта, споделя Парк. Прекъснатото дишане натоварва сърцето, изяснява Парк, и провокира отделянето на хормони, които ви карат да произвеждате повече урина.

Как да спрете дишането през устата

Когато Нестор блокира носа си в името на науката, той претърпява рискова версия на дишането през устата. Но в ретроспекция той осъзнал, че от известно време се е събуждал със суха уста - знак, че е изоставил носовото дишане най-малко за част от нощта.

Ако желаете да се справите с нощното дишане през устата, Парк предлага да започнете с грижа за носа си, с цел да намалите до най-малко тапите.

" Номер едно, избягвайте да се храните покрай времето за лягане ", сподели той. Това е по този начин, тъй като стомашните сокове могат да попаднат в носа, синусите, ушите и устата ви, причинявайки тапи и възпаления.

Парк също по този начин предложи назална иригация с физиологичен разтвор, като носът се промива със солена вода в бутилка за изстискване. " Това е лек деконгестант, тъй като солената вода изтегля чистата вода от мембраната ", изяснява той. (Спрейовете за деконгестанти, които се продават без рецепта, могат да провокират приучване и признаци на оттегляне, сподели Парк, и би трябвало да се употребяват единствено за малко време.)

Проблемите с дишането са толкоз необятно публикувани, че доведоха до основаването на цяла промишленост, отдадена на " отварянето " на носа. Парк сподели, че някои хора намират облекчение благодарение на назални ленти, които отварят носа извън, или с назални разширители, които уголемяват въздушните пътища от вътрешната страна.

Но даже и да съумеете да прочистите носа си, нощното дишане през устата може да се окаже сложен за превъзмогване табиет. Това кара някои хора да търсят артикули, които обезпечават затворени устни през нощта.

Много експерти предизвестяват да не се лепят ленти за уста, до момента в който спите, тъй като това може да е рисково.

" Ако имате обструктивна сънна апнея, да, това може да бъде доста рисково ", споделя експертът по съня доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния, в предходна публикация на Си Ен Ен.

" Има лимитирани доказателства за изгодите от залепването на устата и аз бих бил доста деликатен - и даже да се консултирате с лекаря си, преди да опитате да го извършите ", прибавя Дасгупта.

Дасгупта предлага да посетите доктор по уши, нос и гърло или експерт по съня, с цел да получите диагноза и проект за лекуване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР