Да изберат ли днес съставите и структурите на постоянните парламентарни

...
Да изберат ли днес съставите и структурите на постоянните парламентарни
Коментари Харесай

Без малко парламентът пак да зацикли на парламентарните комисии

Да изберат ли през днешния ден съставите и структурите на непрекъснатите парламентарни комисии без управленията им или да го отсрочат за другата седмица - по този въпрос спориха през днешния ден депутатите повече от час и половина, макар че в четвъртък (4 май) бе обявено, че през днешния ден да бъдат гласувани единствено членовете им, с цел да може да се " отключи " законодателната работа на Народното събрание. С 110 гласа " срещу " депутатите отхвърлиха предлагането за отсрочване, само че не и преди този момент да употребяват тематиката за следващата доза взаимни нападки.

След като одобриха, че този въпрос би трябвало да бъде решен през днешния ден, депутатите гласоподаваха смяна в правилника си за работа, която разрешава на ръководителя на Народното събрание да може да привиква съвещания на парламентарните комисии и да дефинира кой от нейните членове да ги води, когато няма определен ръководител на непрекъсната комисия. Предложението беше направено от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бе утвърдено със 157 гласа " за " (на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " ). То ще разреши на парламентарните комисии да проработят още идната седмица даже и без определено управление.

 След две седмици блокаж парламентарните комисии ще могат да проработят След две седмици блокаж парламентарните комисии ще могат да проработят

До този вид се стигна поради това, че към този момент трета седмица Народното събрание не може да образува непрекъснатите си комисии поради неналичието на ясно завършено управническо болшинство, а без тях законодателната работа не може да стартира. Същевременно в деловодството на Народното събрание се импортирани повече от 50 законопроекта, в това число този за държавния бюджет, който депутатите дефинират като най-спешен.

Въпреки че ще отпуши законодателната активност, по този начин признатото решение ще даде цялостна власт на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който към този момент разгласи, че дефинира за водещи съвещанията някогашните ръководители на комисии в 48-я парламент. Шефските места на комисиите, които преди се ръководеха от " Български напредък ", в този момент ще бъдат поети от " ИТН " до момента в който не бъдат определени постоянни ръководители.

Най-проблемен остава въпросът с управлението на комисията по правни въпроси, която съгласно " джентълменското съглашение " сред " Продължаваме промяната - Демократична България " би трябвало да бъде поета от обединението. След новото решение обаче вместо Стою Стоев, к, съвещанията ще управлява Радомир Чолаков от ГЕРБ. Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков помоли правната комисия да бъде извадена от това решение и управлението ѝ да бъде гласувано по отношение на съглашението с ГЕРБ. Заради безпокойство, че 49-ото Народното събрание няма да успее да излъчи болшинство, Денков предложи да се запише, че желаната от Атанасова корекция ще важи единствено за първото съвещание, само че то беше отхвърлено от залата.

Радомир Чолаков също се включи в дебата като сподели, че отхвърля да води правна комисия, само че преди този момент съобщи, че не бил значим шефът, а основно било болшинството. Заради изявления от парламентарната естрада на представители на " Продължаваме промяната - Демократична България ", които предложиха тематиката с комисиите да бъде отсрочена за идната седмица, от останалите обединения ги заподозряха в опит да бойкотират работата на Народното събрание.

 Депутатите още веднъж се скараха поради парламентарните комисии, до момента в който гласоподават правилника Депутатите още веднъж се скараха поради парламентарните комисии, до момента в който гласоподават правилника

Зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев от " Възраждане " заплаши, че правната комисия няма да бъде дадена на " Продължаваме промяната - Демократична България ", след което назова обединението " счупена патерица на ГЕРБ " и " лека жена, която използваш и изхвърляш ".

Това докара до възмутената реакция на парламентарната група на Българска социалистическа партия, които след изявление на зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, в което оповестиха, че с този спор забивали последните пирони в парламентаризма и напуснаха залата, само че се върнаха след по-малко от пет минути, защото дебатът беше преустановен и гласуването стартира.

Съставите на комисиите ще бъдат гласувани по-късно през днешния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР