Да има или да няма екостикери - по този въпрос

...
Да има или да няма екостикери - по този въпрос
Коментари Харесай

Столична община настоява екостикерите за колите да останат

Да има или да няма екостикери - по този въпрос Столична община и страна не могат да се схванат. Една година и 8.5 млн. лева след решението да се основат екостикери с чип, показващи коя екологична категория е даден автомобил, транспортното министерство е решило те да отпаднат, тъй като в допълнение утежняват и усложняват процеса. Зад това, несъмнено, стоят съответни претекстове, които ще залегнат в новата разпоредба на министерството. Но казусът е, че София (а и други искащи градове) не знаят и по-специално по какъв начин ще схващат до каква степен замърсяват колите, влизащи в тях.

Готвената близо година от общински съветници разпоредба планува това да се случва по предходния ред, който даде опция на общините да реализират надзор посредством камери или четци, разчитайки точно екологичните групи. На съвещанието на транспортната комисия в понеделник се обсъждаше наредбата на първо четене, преди да е решено дали ще има или не екологични стикери и групи. Ако законите обаче се трансформират, след това ще трябват ремонти.

" Министърът на превоза в оставка е предложил точно тези екологични стикери да отпаднат, има предложение за отдръпването на чиповете и това би ни изправило пред съществено предизвикателство за реализирането на контрола ", разяснява при представянето на отчета зам.-председателят на транспортна комисия Зафир Зарков.

Проблемът с екостикерите в резюме, е, че са изцяло безсмислени. Те започнаха да се поставят от предходната година при формалния годишен механически обзор, само че без да регистрират действителното замърсяване от автомобила. Вместо това безусловно се придвижват данните от талона на колата, което трансформира стикера в спомагателен налог на стойност сред пет и 20 лева според от пункта за механически обзор.
Реклама
Първоначално и Столична община не виждаше потребността от стикери, само че по-късно внезапно промени позицията си.
Камери против четци
е, комуникирайки си със системата на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Неизвестните тук бяха до каква степен камерите на центъра (в огромна степен с охранителна функция) обаче хващат регистрационните номера, както и какво ще се случва зимата, когато те са зацапани.

Закупуването им (по думите на Зарков те биха коствали сред 40 и 50 хиляди лв) е планувано и в наредбата, като част от контрола. Такива, несъмнено, няма да бъдат купени, в случай че предложенията на министерството се одобряват.

сподели, че камерите на общината не хващат автоматизирано номерата - изисква се да се прегледа записа, да се направи стоп кадър и така нататък " И експертите споделят, че камерите, които разчитат номерата, не са със 100% успеваемост ", признава Зарков.
Реклама
Един от претекстовете за въвеждане на екостикерите с четци обаче беше точно да са спомагателен поръчител, който да оказва помощ при улавяне на фалшификации и промяна на регистрационните номера. Както стана ясно, водачът, умъртвил двете девойки при злополуката на " Черни връх ", е бил точно с такива.

Измененията в наредбата на транспортното министерство плануват само по евростандарта да излиза наяве до каква степен едно транспортно средство замърсява. Това е проблем, тъй като, първо, една трета от колите в София нямат подобен, и второ, тъй като по този начин не излиза наяве какво е действителното замърсяване.

" Недомислено е, тъй като над 35% от колите нямат евростандарт. След като към този момент 100% от тях имат екологичен клас, в този миг министърът на превоза споделя, че би трябвало да бъде отстранени, като предлага да се употребяват евростандартите. Но откакто една трета от колите тук нямат подобен, ще стане извънредно комплицирано на каква база данни ще се реализира надзор и обезсмисля напъните ни до момента ", разяснява Зафир Зарков за " Капитал ". Той акцентира и че в България постоянно се махат катализатори и поради това замърсяването е по-голямо, само че няма по какъв начин да бъде хванато, в случай че се употребява единствено евростанадартът.

И въпреки всичко в случай че измененията, препоръчани от министерството на превоза, се одобряват, общината ще би трябвало да се приспособява към новото законодателство, в случай че има такава опция. " Ако няма такава опция, това ще ни затрудни при въвеждането на нискоемисионните зони, а не е редно, тъй като това е една мярка, която води до възстановяване на въздуха ", споделя Зарков.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пловдив 2 Икономика 3 Транспорт 1 Пловдив 2 Свят 3 Транспорт 1 Пловдив 2 Свободно време 3 Земеделие Реклама Първо най-замърсяващите, след това за всички
Обособени ще бъдат две НЕЗ зони - " дребен кръг " (зоната, оградена от бул. " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", и бул " Сливница " ) и " огромен кръг " (бул. " Сливница ", " Данаил Николаев ", " Ситняково ", " П. Яворов ", " Атанас Дуков ", " Х. Ибсен ", " П. Ю. Тодоров ", " И. Е. Гешов " и бул. " К. Величков " ).

Предвижда се възбраните да са следните:

В зона " Малък кръг ": колите с екологична група първа - от 01.12.2022 година

екологична група втора - от 01.12.2025 година
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
екологична група трета - от 01.12.2028 година

В зона " Голям кръг ":

няма да се позволяват коли от категория първа - от 01.12.2025 година

и коли с екологична група втора - от 01.12.2028 година
И зони " неразрешено за печки "
Друга оригиналност е, че от 1 януари 2025 се не разрешава потреблението на твърди горива за отопление на здания, намиращи се тук-там, в които има построена и функционираща топло или газоразпределителна мрежа. Това ще важи в началото за девет столични региона: " Изгрев ", " Лозенец ", " Средец ", " Оборище ", " Студентски " " Илинден ", " Красно село ", " Триадица " и " Възраждане ", а след това ще се включат и други.

" Продължаваме с планове за замяна на отоплителните устройства, чакаме и разбор за семействата отопляващи се на твърдо гориво, чакаме формалните данни на Национален статистически институт, само че преди октомври не могат да ни дадат публични данни какъв брой се отопляват на твърдо гориво. Затова предложихме 9 региона, в които да забраним отоплението на дърва и въглища, а след това и в останалите. Дотогава даваме гратис на семействата опцията да сменят уредите ", разяснява зам.-кметът по екологията Десислава Билева по време на съвещанието на транспортна комисия.
Свързани публикации София - все по-близо до зелената фантазия 3 юли 2022, 10:29 Как българските градове могат да " позеленеят " 9 май 2022, 10:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР