Да им е честит! В момента се забелязва, че България

...
Да им е честит! В момента се забелязва, че България
Коментари Харесай

ГЕРБ иронизира номинацията на Рашков да остане министър: Да им е честит!

Да им е цветущ! В момента се вижда, че България минава в полупрезидентски метод на ръководство, както е във Франция - имаш определено национално заседание и президент, президентът предлага на Народното събрание държавно управление и той го утвърждава. Имаме сходна обстановка, тъй като едно от главните неща, които сплотяват тези 4 партии, е поддръжката им за Румен Радев.

Така Христо Гаджев от ГЕРБ разяснява провежданите договаряния за сформиране на държавно управление сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " и номинацията на сегашния вътрешен министър Бойко Рашков за постоянен подобен.

По думите на Гаджев по този метод бранш " Сигурност " ще бъде изместен от изпълнителната в президентската власт.

" Ако си спомняте, през лятото бяха сменени всички ръководители на специфичните служби. Това става с укази на президента. Единствените, които Народното събрание или Министерски съвет могат да изберат, са министрите на защитата и вътрешните работи. С пропрезидентски човек като Бойко Рашков целият бранш " Сигурност " ще бъде зависещ на президента ", сподели той.

Гаджев добави още, че Рашков има " способа да е сокол, когато няма парламент, и гълъбче, когато има парламент " и е доста добър в политическата принуда, само че следва да се види дали е толкоз добър и в действителната работа на Министерство на вътрешните работи. Оттук нататък обаче отговорно за неговите дейности ще бъде бъдещото ново държавно управление.

" Те ще носят отговорност за дейностите на министър Рашков и те би трябвало да дават отговор на въпроса за какво се възвръщат фрагменти от времето на Орешарски на основни позиции в Министерство на вътрешните работи ", съобщи политикът.

Христо Гаджев сподели още, че ГЕРБ няма да поддържа държавното управление с мандатоносител " Продължаваме промяната ", тъй като партията е вляза в роля на мандатоносител в 47-ото Народно заседание.

" Съмнявам се да подкрепим самото държавно управление, въпреки и още никой да не е видял и персоналния му състав, и политиките, които счита да организира, защото поддръжката както за ръководител на Народно събрание, по този начин и за държавно управление разграничава политическите групи в Народното събрание на съпротива и ръководещи. Логично е когато си в съпротива, да не подкрепиш ръководещите в състава на новия кабинет ", счита той.

Гаджев назова извършените до момента договаряния като " експозета " на четирите партии за това както са считали да вършат в стратегиите си.

" По доста точки показаха диамтерално разнообразни позиции, които най-после бяха систематизирани с: " Имаме консенсус ", съобщи той.

Христо Гаджев разяснява и концепцията за декларация на Народното събрание, с която основният прокурор Иван Гешев да бъде свикан да се отдръпна от поста си.

" Декларация на Народното събрание да се отдръпна основния прокурор или който и да е представител на правосъдната система е прекомерна интервенция от едното звено от трите управляващи в работата на другото ", счита Гаджев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР