Да го постигнат обаче се оказва изключително трудно. Хан Сюян

...
Да го постигнат обаче се оказва изключително трудно. Хан Сюян
Коментари Харесай

В Китай все повече жени се стремят към професията пилот

Да го реализиран обаче се оказва извънредно мъчно.

Хан Сюян е красива, стилна и изумително нежна на тип, само че има всичко належащо, с цел да държи в ръцете си ориста на стотици други на няколко хиляди метра над земята. Когато през 2008 кандидатства за образование за водач, тя е изправена пред свирепа конкуренция - още 400 дами се явяват на състезанието, в който се правят оценка всичките им качества - от произношението на британски до дължината на краката.

Хан е една от общо 713-те китайки, които през 2017 година получават лиценз за водачи в гражданската авиация. В същото време мъжете водачи в Китай са 55 052. Преди две години Хан е единствената жена, определена за образование в първата нискотарифна китайска самолетна компания Спринг Еърлайнс. Днес към този момент е пълководец на полети.
Хан Сюян, водач в китайски авиопревозвач: За мен най-голямото предизвикателство беше да се издигна от втори водач до пълководец. Ако си жена, самолетната компания нормално се грижи за теб, отнасят се прелестно с теб, предизвикват те, само че когато пристигна моментът да те създадат пълководец, това към този момент няма значение, би трябвало да отговориш на всички критерии и никой няма да занижи стандартите тъй като си жена.
Но за нейните сънароднички, които споделят същата фантазия, пътят към нея не е станал по-лесен.

В Китай самолетните компании обичайно набират фрагменти от армията или от университетите. Обикновено за водачи се търсят и наемат мъже. Едва 1.3 % от водачите са дами. По този индикатор, страната е на едно от последните места в света. По време на този полет на Хан в самолета има 180 пасажери.
Хан Сюян, водач: Не мисля, че би трябвало да има стандарти. Не ми харесва да се споделя жена водач или мъж водач. Ние вършим една и съща работа за една и съща заплата, би трябвало да ни правят оценка по нашите умения и подготовка, не по пол.
Но сега даже и най-многолюдната страна изпитва дефицит на фрагменти в тази сфера, на фона на все по-нарастващия брой хора, пътуващи със самолети. Затова доста компании към този момент се обръщат към дамите. През март тази година беше основано и женско поделение на Асоциацията на китайските водачи.
Чън Джънсян, вицепрезидент на Асоциацията на дамите водачи в Китай: Обществото като цяло утвърждава и концепцията дамите да стават водачи. Надявам се, че това ще повлияе върху фирмите от гражданската и военната авиация за това да стартират да наемат повече дами за водачи. Най-малкото би трябвало да дадат на дамите еднакъв късмет да аплайват за тази работа.
Хан съчетава пилотирането с развъждането на мъничкия си наследник.
Хан Сюян, водач: Изглежда като че ли има несъответственост сред това да си майка и да си водач. само че аз обичам и двете си функции в живота. Когато си правя добре работата, давам добър образец на детето си. Така той схваща, че неговата майка работи доста, с цел да може да живее добре. Надявам се някой ден и той да има силата да откри своя личен път в живота.
Малкият брой дами в пилотската кабина не е присъщ единствено за Китай. Ситуацията е същата в Япония и Южна Корея. За разлика от Индия, страната, която дружно с Китай, има най-бързорастящия авиопазар в света. Тя е страната с максимален брой жени-пилоти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР