Да бъдеш близо до Лили Иванова - на концертите и

...
Да бъдеш близо до Лили Иванова - на концертите и
Коментари Харесай

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Да бъдеш покрай Лили Иванова - на концертите и зад кулисите, в всекидневието и в празниците. Малцина са! В екипа на поппримата има един човек, който постоянно е в сянката ѝ, само че е най-близкият. Това е Николай Недеков - 37-годишният шуменец, който от няколко години е помощник и уредник на концертите на любимката на няколко генерации българи.

Дясната ръка на Лили е приключил театралната школа МОНТФИЗ, рисува прелестно, изявявал се е в хора на Ансамбъл „ Шумен ”. Николай е със солидно обучение, има тапия за публицист от Шуменския университет и диплома за магистър по пиар и обществена администрация. Владее съвършено британски език.
Всеотдаен към Лили, той от дълго време е спечелил доверието ѝ.

Тази година Николай и целият екип на Лили се изправиха пред едно голямо предизвикателство - националното турне, което като вълна мина през страната. За осем месеца Лили Иванова пя над 100 часа на подиуми в 29 града и " възпламени " цяла България.

И в този момент предстои  финалът на това шеметно прекарване - грандиозният концерт в " Арена Армеец ", където за повторно Лили Иванова ще се изправи през 13 000 възторжени нейни фенове.

 

И в случай че желаете да си подредите пъзела с облика на Лили, вижте какво споделя Николай Недеков: 

 

- Лили постоянно е първа, визионер, има смъртоносен инстинкт какво да направи, по кое време да го направи и по какъв начин тъкмо.

- Най-странното, което редица фенове споделят като едно и също чувство - в най-интимните моменти на песните, хората имат чувство, че Лили пее тъкмо за тях.

 

- Тя е певица на текста, който допира всяка душа. Необяснимо е!

 

- Лили е много занимателен човек, отвън облика ѝ в общественото пространство.

- Тя не дава непоискани препоръки, само че когато човек се обърне към нея – би трябвало да е уверен, че Лили Иванова ще направи всичко допустимо, с цел да му помогне.

 

- Лили е като диво животно - може да усети желанията на всеки! Ненавижда подмазвачестовото и доста добре знае кой кой е в нейното обграждане.

 

- Лили Иванова не обича да се акцентира. Както тя сама споделя: „ Когато си на всички места, си на никое място! “

 

- Търпението ѝ е голямо. Тя търпи неща, които други хора няма да изтърпят.  Напук на схващанията, че тя е претенциозна, в противен случай!

 

- Дразнят я нелепостта, аморалните и нечестни връзки и планове.

 

- Лили е почтена, от време на време мъчително откровена, само че постоянно в конструктивен проект.

 

- Всичко, което Лили Иванова е постигнала, е плод на нейните темперамент, достолепие и работа.

 

- Лили постоянно ни споделя: „ Ако те е боязън от мечки – не върви в гората “.

- А, да и още нещо - тази година никой не се осмели да предсказа края на кариерата ѝ… Това е оригиналност!

----------------------------

 

- Осем месеца, 28 града, 33 концерта - това е в три числа националното турне 2023 на Лили Иванова. Какво се крие зад тях, Николай?

- Много труд на всички екипи, дисциплинираност, професионализъм и усърдна работа. Искам да благодаря на всеки един участник в това турне – над 50 души екип. За 8 месеца нямаше по какъв начин да няма непредвидени обстановки, пренасяне на дати, само че всички се оправиха безупречно!

- Маршрутът на концертите демонстрира, че сте обиколили цялата страна. Какво видяхте отвън възторга на публиката и цялостните зали?

- Публиката на всички места беше прелестна! Службите и екипите на залите-домакини направиха всичко, с цел да се усещаме доста удобно. Но, отвън всичко това, персонално аз видях тоталното безхаберие на страната и липса на грижа към културната инфраструктура. Тези големи зали, театри, строени в друго време и планувани за битие с избран личен състав и средства за поддръжка, са оставени, в множеството случаи, на доизживяване, леко закърпване, каквото бюджетът разреши. Директорите се оправят някак си, само че в случай че не се промени държавната политика – в близко бъдеще ще има още закрити зали и театри.

- Беше ли с нещо по-различен концертът в Пловдив тази година?

- Да – бяха два поредни концерта с изцяло разпродадени места и доста правостоящи. Това се случва за първи път в кариерата на Лили Иванова, а доколкото пазят мемоари в Античен спектакъл, не се е случвало до момента - два поредни независими концерта на различен български реализатор. А, да и още нещо - тази година никой не се осмели да предсказа края на кариерата ѝ… Това е оригиналност!

- Да, казваш го с фино възприятие за комизъм. Често пътувахте през нощта. Разкажи за " нощния живот " на екипа ви отвън сцената.

- О, той е доста занимателен! Лили Иванова е много занимателен човек, отвън облика ѝ в общественото пространство. Говорихме си непрекъснато по всевъзможни тематики, смеехме се. Уроците, насъбрани в житейския и креативния ѝ път са доста. Тя не дава непоискани препоръки, само че когато човек се обърне към нея – би трябвало да е уверен, че Лили Иванова ще направи всичко допустимо, с цел да му помогне. Просто е такава – една голяма душа!

- Тази година посетихте и дребни градчета. Защо избрахте такава тактика на турнето?

- През годините са получавани доста писма и запитвания от фенове от всички кътчета на страната за концерт и в техния град. Лили реши, че тази година е допустимо, наред с огромните градове, да зарадва публиката си и в по-малките. Всички в екипа бяхме много учудени от това решение, тъй като продуктът ни е доста тежък механически, а оттова и финансово. Но истината е, че тя пя без хонорар на избрани места - единствено и единствено да зарадва своята аудитория.

- Наблюдавайки нестихващата еуфория към нея, си мисля, че тя изпълва наличието на израза " Певицата на своя народ ". Усетихте ли го това?

- Лили Иванова не обича да се самоопределя. Тя е един доста непретенциозен човек, за статута, който сама е извоювала, с работа и неизменност. Но сигурно, в случай че има „ Певица на своя народ “ в България, то това е тя. Заслужила го е с отдадеността си, дисциплината, с това, че в никакъв случай не подведе своята аудитория, че раздава любовта си до дъно, че е смъртоносен експерт!

- Често съм я питала за напрежението към един концерт, а тя постоянно споделя: " Важно е да си свърша работата ".  Открехни, апелирам те,  завесата за " работата на Лили ".

- Напрежението е огромно, естествено. И то, за мен, е подбудено от отговорността, която тя носи пред публиката си. Чувството за отговорност у Лили Иванова е голямо. Също по този начин въздейства и чувствителността, която тя има, която способства за вълнението й. Всичко, което Лили Иванова е постигнала, е плод на нейните темперамент, достолепие и работа.

- Чета постовете на стената ѝ, които преливат от поклонение, любов и екстаз. Една дама е написала " Лили има сила, която елементарните хора нямат ". Има ли нещо " неизмеримо " в тази сила, която извира от Лили?

- Да, има! Самият аз съм очевидец на необяснимо въздействие и върху мен по време на концерт. Най-странното, което редица фенове споделят като едно и също чувство - в най-интимните моменти на песните, имат чувство, че Лили пее тъкмо за тях, като че ли са сами в залата и тя съответно пее за един единствен човек, който съпреживява с нея. Текстовете на песните ѝ са толкоз мощни. Тя е певица на текста, който допира всяка душа. Необяснимо е!

- Кога настава умората при нея?

- Умората настава при дълги и отегчителни диалози. Лили е човек, който схваща от две думи, дори от една. И дългите пояснения и преливането „ от пусто в празно “ я изморяват.

- Какво я зарежда още веднъж?

- Всичко ново – нова ария, нов концерт, нова концепция!

- Какво я ядосва? Какво я нервира?

- Глупостта, аморалните и нечестни връзки и планове.

- Има ли нещо, което по време на това турне да я е впечатлило изключително?

- В положителен проект – публиката във всеки един град, за което благодари на своите фенове. В отрицателен – от разрухата в страната.

- Тя споделя, че компликациите я активизират. Какви компликации срещнахте?

- Както тя, по този начин и екипът ни не обичаме да се оплакваме. Всяка работа си има своите компликации. Лили постоянно ни споделя: „ Ако те е боязън от мечки – не върви в гората “. Свикнали сме да сме подготвени за всевъзможни провокации.

- Държи ли ви вас, екипа ѝ, в напрежение като знаете, че главата й е заета да измисля все нови и нови хрумвания?

- Това е едно от най-мотивиращите неща! Във всеки миг знаеш, че следва нещо още по-интересно и си в очакване. Тя не е от хората, които плуват по течението. Винаги е първа, визионер, има смъртоносен инстинкт какво да направи, по кое време да го направи и по какъв начин тъкмо.

- Лили признава, че нейната борба е с времето. А вашата борба около нея с какво е?

- Да я следваме в темпото, което е задала.

- Наблюдавал ли си я по какъв начин минава от мига на възторзите на публиката към миговете на тишината? Каква е Лили тогава?

- Да, щастливец съм, че съм позволен до най-тесният кръг на хората към нея. Тези внезапни смени на прочувствени положения, за които приказваш, са неизбежна част от живота ѝ.

- Видя ли действителното измерение на магнетизма и въздействието й?

- Виждам го всеки ден. Бил съм очевидец на импровизиран рев у хора, които я виждат на улицата инцидентно. Невероятно е да си очевидец на такива страсти.

 

- Разшифровай ми, апелирам, това нейно самопризнание: " Моята мощ е в моето самообладание "!

- Наистина Лили Иванова е най-търпеливият човек, който познавам. Нейният метод, а дръзвам да кажа и маниери и образование, не разрешават да бъде неуважителна или сприхава. Да, тя е доста съответна в изявленията си, почтена, от време на време мъчително откровена, само че постоянно в конструктивен проект. Търпението ѝ е голямо. Тя търпи неща, които други хора няма да изтърпят. Претенциите на хората към нея са доста огромни. Напук на схващанията, че тя е претенциозна, в противен случай! Към нея има големи искания от всевъзможен темперамент. Тя търпи до последно! Лили е като диво животно - може да усети желанията на всеки! Ненавижда подмазвачестовото и доста добре знае кой кой е в нейното обграждане.

- От какво има потребност Лили?

- Да е сама и да мисли за нови проекти.

- Ти си най-близко до нея и самичък си очевидец, че тя дава доста рядко изявленията, съвсем не се появява в публичното пространство. Защо?

- Лили Иванова не обича да се акцентира. Както тя сама споделя: „ Когато си на всички места, си на никое място! “

- В седмиците преди концерта в „ Арена София “, който към този момент е разпродаден, какво остава прикрито от публиката? Какво ви изненадва?

- Остават скрити много моменти от публиката, основно организационни, които спомагат всичко да бъде на високо професионално равнище. Благодаря на Национална спортна база и персонално на господин Иван Терзийски за цялостното подпомагане.

От друга страна в този момент ще споделя един миг, който съпътства всеки концерт на Лили Иванова в София, който има отпратка и към нейното самообладание. Забелязвам еднакъв сюжет всяка година – с наближаването на концерта ѝ стартират сякаш „ инцидентни “ позвънявания от нейни познати или сътрудници, които се сещат тъкмо няколко дни преди концерта да я питат по какъв начин е…

 

Тези хора постоянно след това изчезват и не са по никакъв начин загрижени в идната година, до идващия концерт, когато още веднъж припомнят за себе си. Естествено, позвъняванията са, с цел да могат да получат предложения. Това е доста унизително за тях самите и мощно ме впечатлява.

 

Но Лили философски търпи и това, въпреки да знае същинската причина за това сякаш „ приятелско отношение “. Тя доста добре усеща фалша. Край нея царува двуличие и фалш. Впечатлява ме, че същинските ѝ другари си купуват билети, а тези съвсем непознати за нея хора, изискват от Лили особено отношение и предложения.

 

Като уредник на концертите ѝ, знам какъв голям разход генерира такова събитие – наем зала, отопление, сцена, озвучаване и осветяване, защита, музиканти и екип, авторски права, медицински екипи, ограждения, полиция, паркинг и доста други, само че очевидно има хора, които си мислят, че тя е длъжна да раздава предложения.

 

Докато в същия миг Лили Иванова постоянно купува билети, когато върви на спектакъл, опера или концерт. Никога не разрешава да й се подаряват предложения, тъй като почита труда на хората на изкуството.

За край желая да ми позволиш да благодаря на Лили за работата ни дружно и да ѝ пожелая от цялото си сърце здраве, благополучие и доста триумфи!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР