Да бъдем внимателни в преценката на риска и да имаме

...
Да бъдем внимателни в преценката на риска и да имаме
Коментари Харесай

Румен Радев за Еврозоната: Слепият ентусиазъм не винаги е полезен

Да бъдем деликатни в преценката на риска и да имаме задълбочена оценка за влизането на страната ни в Еврозоната - за това прикани президентът Румен Радев след диалога си с министър-председателя на Португалия Антонио Коща.
 
Според Радев опитът на Португалия води към нужда от задълбочена оценка на риска и ясни авансово ограничения по какъв начин да минимизираме евентуалния риск от влизането на страната ни в Еврозоната. С опита си в този развой португалският министър председател предлага специфичен бюджет за Еврозоната, който да бъде в помощ на страните, с цел да запазят своята конкурентоспособност.

Ето какво сподели в Лисабон българският държавен глава:

" Ще дам Португалия за образец, когато става въпрос за пари за участие в Еврозоната, по какъв начин тя отстоява своите ползи. Португалия доста упорито, и особено министър председателят, предлага да има специфичен бюджет в Еврозоната, който да бъде от помощ на страните, които са въпреки всичко по-изостанали в своето икономическо и обществено развиване. Помощ, тъй че да резервират и да развиват своята конкурентоспособност ".
 
Радев добави още: " В момента е огромният спор за еврото в България. Ние имаме ясна стратегическа цел - това е пълноценна интеграция в европейските структури. Това значи наложително участие в Шенген и в Еврозоната. Но слепият възторг не постоянно е потребен. Мога да дам образеца с Португалия. До 2000 годината, от приемането им в Европейски Съюз имат огромен растеж 5-6% и бързо догонване, до преди две години е тотална застоялост. И най-много това е риск за конкурентоспособността на страната. Има страни, които минават с доста къс директен интервал на промяна и са сполучливи, има и такива, които имат обилни проблеми ".

" Затова Еврозоната - да, само че би трябвало да имаме доста задълбочена и откровена оценка на риска. И би трябвало да имаме доста ясни ограничения авансово по какъв начин да минимизираме евентуални опасности пред българската стопанска система и българските жители. Ако би трябвало да бързаме за нещо, това е увеличение на административния потенциал и най-много повишение на приходите. В противоположен случай негативите отново ще се изнесат от българските жители ", безапелационен е президентът./ Канал 3

Вижте още във видеото: 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР