Да бъде увеличена възрастта за пенсиониране и да бъдат повишени

...
Да бъде увеличена възрастта за пенсиониране и да бъдат повишени
Коментари Харесай

Искат увеличаване на възрастта за пенсиониране. Бъдещите пенсионери плачат с глас

Да бъде увеличена възрастта за пенсиониране и да бъдат нараснали вноските в частните универсални пенсионни фондове, в които са обезпечени работещите хора, родени след края на 1959 година, изиска изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов, написа Труд бг.
Необходимо е пенсионната възраст да бъде нараснала, както и да бъде увеличена тежестта на втория дирек на пенсионното обезпечаване, тъй като разходно покривната система ще катастрофира в средносрочен интервал, съобщи той.
Добрин Иванов взе участие на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на който работодателските организации и синдикатите разискаха с представители на Министерски съвет плана на бюджет за 2024 година
Необходима е пенсионна промяна, която да бъде плод на необятно публично разискване, сподели Добрин Иванов. Не схващам метод за радикална пенсионна промяна, в това число и за параметри като пенсионната възраст, отговори Пламен Димитров, президент на КНСБ. Увеличението на пенсионната възраст няма да остане без реакция, добави той.
В момента Кодексът за обществено обезпечаване планува пенсионната възраст годишно да нараства, до момента в който доближи 65 години и за дамите и за мъжете.
Осигурителните вноски за втория дирек в пенсионната система може да бъдат увеличени, само че не за сметка на държавното публично обезпечаване, сподели още Пламен Димитров.
Работодателите не утвърдиха повдигането на минималната заплата с близо 20% от 1 януари 2024 година до 933 лева Производителността на труда е повишена единствено с 1,7%, инфлацията е 5,8%, а това са фактори, които би трябвало да въздействат на минималната заплата, стимулира се Добрин Иванов.
Но Любослав Костов от КНСБ съобщи, че и в Германия продуктивността на труда не нараства с повече от 1%, само че това не пречи да подвигат доста минималната заплата, тъй като заплатата играе единствено дребна роля за продуктивността. Необходима е друга формула за установяване на минималната заплата, съобщи още Добрин Иванов.
При влизането ни в Европейски Съюз бяхме покрай Румъния по икономическо развити, само че след това изостанахме, разяснява министърът на финансите Асен Василев. Спорен него това се дължи на дребното вложения.
В момента догонваме страните от Европейски Съюз с 1-1,5% на година и още 100 години ще ни трябват, с цел да ги стигнем, сподели Асен Василев. А повода за това е неналичието на вложения.
Сред аргументите за това е, че средата за правене на бизнес е бюрократична, а цената на труда е ниска и фирмите нямат сметка да влагат, изясни той.
За последните три години цената на труда е повишена с 39%, само че все пак бизнесът съумява да прави вложения и да реализира растеж на продуктивността на труда. Обсъждаме ускорена обезценка при вложения в машини, сподели още министърът.
У нас минималната заплата за идната година ще бъде 933 лева А в този момент в Черна гора е 1042 лева, в Северна Македония е 946 лева, в Сърбия е 1070 лева, а в Румъния е 1296 лева, сподели Асен Василев.
Според него може да има малко по-голяма еластичност при установяване на минималната заплата, само че не би трябвало да се разрешава образуването на гета от изостанали региони. А тъкмо това ще се случи, в случай че се отвори ножицата сред минималната и междинната заплата.
По време на съвещанието работодателите поддържаха предлагането за опазване на минималното и оптималното на ден обезщетение за безработица през 2024 година Но от думите на министър Василев стана ясно, че оптималното обезщетение може да бъде нараснало.
85% отстъпка за медикаменти
Спор за оптималния застрахователен приход
Контрол върху парите
Търговци на медикаменти ги купуват с 85% отстъпка, а здравната каса заплаща 100% от цената.
Не сме съгласни оптималният застрахователен приход (МОД) да нарасне на 3750 лева, сподели Добрин Иванов от АИКБ. Според нето е нужен механизъм за установяване на МОД в някакви граници, а изпълнителната власт да взима решение за съответния му размер.
За 2024 година справедливият размер на оптималния застрахователен приход е 3650 лева, сподели Добрин Иванов. Според Цветан Симеонов, ръководител на БТПП, МОД би трябвало да се дефинира по формула съгласно инфлацията и междинния застрахователен приход и за 2024 година би трябвало да е 3566 лева
Вдигане на оптималния застрахователен приход дружно с растежа на междинния застрахователен приход е добре за хората с високи заплати, разяснява Ивайло Иванов, шеф на Национален осигурителен институт.
Размерът на пенсиите се дефинира от съотношението на персоналния застрахователен приход на човек към междинния за страната. При обезпечаване върху по-висок приход човек ще получи и по-висока пенсия, само че за задачата би трябвало да пораства и оптималната пенсия.
Не е обикновено човек да пътува 50 км, с цел да отиде в болница, сподели Атанас Кацарчев, основен икономист на КТ “Подкрепа ”. Той изясни, че купуват медикаменти с 85% отстъпка от цената, а здравната каса покрива 100% от декларираната цена на търговците.
Така те през цялото време образуват облага от 85%. Затова той изиска по-строг надзор на парите за опазване на здравето.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР