Да бъде създаден регистър на употребяваните коли в България -

...
Да бъде създаден регистър на употребяваните коли в България -
Коментари Харесай

Колите втора ръка влизат в регистър

Да бъде основан указател на използваните коли в България - това е било обсъждано на среща в края на предходната седмица, отдадена на екологичната подвижност. Тя е била проведена от министъра на превоза Георги Гвоздейков. В нея са взели участие екоминистърът Юлиян Попов и представители на министерството на нововъведенията, Министерство на вътрешните работи, сдружението на общините в България, асоциации на автомобилните производители и неправителствени организации. Идеята за основаването на указател пристигнала от браншови организации на вносителите. В него ще се вписва всеки автомобил, който не е платен нов от формален дилър. Целта е да има информация и проследяемост на притежатели, километраж и направените поправки. Подобни данни, само че на хартия се събират в Германия.
На срещата е обсъждано в регистъра да има и данни за регистрациите, застраховките, техническите прегледи и други данни за положението на автомобила. Така всеки, който желае да купи използван автомобил, можел да откри информация за него. Освен това се цели да се пресече и потреблението на крадени елементи при ремонтите.
През 2018 година имаше сходна концепция - тогава бяха готови три обособени закона, които да заместят настоящия за придвижване по пътищата. С единия от тях се предвиждаше да има указател на сервизите и попълване на данни за всеки ремонт, както и за частите, които са употребени. По-късно разискването на въпросните три проектозакона бе спряно поради многото разногласия към текстовете в тях. По време на срещата в петък са предоставени и данни, че в България над 70% от записаните коли са над 15-годишни, а тези до 5 година са едвам 4,5%.Обсъден бил и напредъкът по подготовката на Закон за поощряване на електрическата подвижност, както и разнообразни механизми за подкрепяне на притежателите на електрически коли. Сред обсъжданите тематики са били и облекчения при покупка на кола на ток.  Една от концепциите е да се вкара такса при вноса и продажбата на използвани коли. Събраните средства щели да се дават като бонус при пазаруването на електрически коли. През предходната година при правенето на новата стратегия " Околна среда " България предложи да се дава отстъпка от 6135 евро при покупка на електрически автомобил, в случай че се върне с мотор с вътрешно горене с категория до евро 4. Европейска комисия обаче не се съгласи с това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР