Да бъде или да не бъде - това беше въпросът

...
Да бъде или да не бъде - това беше въпросът
Коментари Харесай

Българският футбол и изкуството "да обидиш един или повече зрители"

Да бъде или да не бъде - това беше въпросът в българския футбол, ориентиран към възможното наказване на голмайстора на ЦСКА и Първа лига Фернандо Каранга. Правата на бразилеца бяха спрени за един мач, като той ще би трябвало да заплати и две санкции по 3000 лв..

Едната е за необятно разисквания жест с ръка, символизиращ прерязване на гърло. А другата - за вдигнатия във въздуха надуваем фалос, вързан с шалове на " Левски ", което в действителност е и в основата на наказването за един мач.

Но въпреки да се развихри като стихия, драмата към Каранга е дребна локва във футболното тресавище. В комбиниране с останалите събитията към дербито сред червени и сини и заключителния кръг от първия дял на шампионата тя сподели за следващ път добре познатите проблеми в българския футбол.

За тях има решение, само че е належащо най-сетне урокът да бъде теоретичен. А той е един и доста елементарен - в основата на футбола би трябвало да се вкорени уважението. Уважение към публиката, към противника, към играта и към самия себе си... Всичко по-късно ще бъде доста по-лесно.

За засегнатост на един или повече фенове...

Наказанието на Каранга е поради " засегнатост на един или повече фенове " - по този начин е дефинирано в мнението на дисциплинарната комисия към БФС.

Бразилецът и постъпките му в тази ситуация са най-малкото. Те са просто на върха на айсберга, който от години потапя българския футболен транспортен съд. Каранга през днешния ден е тук, вкарва голове, тормози футболистите на противника и прави жестове, а след два месеца ще бъде продаден.

 Българският футбол и изкуството
© LAP.bg

С това обаче обидата към " един или повече фенове " няма да завърши. За тях по-голямата засегнатост е непрекъснатото отношение на футболния съюз, комисиите към него, клубовете и техните управления. А тази засегнатост е от години и за разлика от Каранга (почти сигурно) няма да си тръгне през лятото.

Да повикаме феърплея

Драмата " Каранга " и цялостната палитра от събития и страсти към дербито и последния кръг от постоянния сезон в Първа лига демонстрираха, че на българския футбол му липсва уважението.

Конкретният жест на нападателя с прерязването на гърлото не е допустим. Независимо дали е плод на луда наслада и изблик на страсти, без значение дали е юридически безчет пъти преди този момент и без значение дали някъде по света сходни жестове се санкционират или не. Без значение и към кого е показан.

Тук е ролята и на клуба. След паниката след мача с " Пирин " алените трябваше да създадат по този начин, че Каранга да прибере томахавката и да дадат явен знак, че има граници, които не би трябвало да се минават. Така, както предизвестиха обществено капитана си Божидар Чорбаджийски да не повтаря изблика си от мача с " Дунав ", когато два пъти удари състезател на противника.

" ЦСКА постоянно е бил клуб, извънредно уважаващ разпоредбите, дисциплината и феърплея. Във връзка със създалата се нервност около мача с " Дунав " желаеме да уведомим алената и спортната общественост на България, че ние като клуб ще вземем ограничения и капитанът на отбора Божидар Чорбаджийски ще бъде глобен по вътрешния устав на тима със съответното наказване ", обявиха тогава алените. И това е вярната позиция.


© Levski.bg

" Репортажът " от мача в уеб страницата на " Левски "

Силно да обичан, още по-силно да ненавиждаме

" Левски " побърза да алармира дисциплинарната комисия с ясната концепция да нанесе удар по противника преди идните значими мачове посред им. А, несъмнено, и да се хареса на последователите си.

Със същата цел евентуално сините не престават да изписват името на алените с дребни букви с тире и без да поставят емблема. Стигна се до такава степен, че " Левски " отрази мача в уеб страницата си с " репортаж " от тъкмо три фрази, в които не загатва името на ЦСКА. И трети ден това е последната оповестена вест.

Нещо, което би следвало да е засегнатост по-скоро към почитателите на сините, в сравнение с към тези на алените. Защото почитателите на " Левски " са тези, които четат уеб страницата. Защото проявата на пренебрежение става образец за подражателство. И тъй като е двуличие да твърдиш, че Каранга наскърбява твоите последователи, до момента в който ти самият правиш същото. При това в разгара на " невиждани маркетингови ходове ", основаване на акции и въвеждане на амулет.

Съвсем друго е за съревнованието по трибуните. Там е мястото за смешки и закачки, тъй като когато е с мярка, това е част от чара на футбола и огромните съперничества в него. Но когато клубовете непосредствено влязат в тона на ентусиастите и преминат границите, почитателите получават неправилно обръщение.

 Фенските закачки носят сексапил във футбола, само че неналичието на почитание сред клубовете и прекосяването на граници са нездравословни
© LAP.bg

Фенските закачки носят сексапил във футбола, само че неналичието на почитание сред клубовете и прекосяването на граници са нездравословни

Всички приказват

В картината на пренебрежение се видяха и други линии. Председателят на дисциплинарната комисия Юрий Кучев разгласи ясно и закономерно, че жестът на Каранга е публично недопустим. Но съобщи също, че бразилецът е " разнасял из терена " надуваемия фалос. Тук най-малкото е необичайно ръководителят на комисията, наказала играча, и твърдящ, че има всички материали по случая, да приказва неопределено минути след вземането на решението.

Каранга получи от ентусиаст пред бранш А надуваемия фалос, откакто даде телевизионно изявление. Тогава на стадиона към този момент нямаше последователи на " Левски ", а бразилецът подвигна предмета във въздуха (което не прави отговорността му по-малка, само че пък прави думите на Кучев неточни).

Остава неразбираемо и по кое време и по какъв начин се стига до санкции за едно и също деяние - Каранга е правил жеста с прерязаното гърло още през предишния сезон.

В навечерието на дербито вниманието притегли и изпълнителният шеф на " Лудогорец " Ангел Петричев. " Ако в неделя има доста левскари на мача, то е не тъй като го признават за постоянно дерби, а тъй като им е свеж споменът от спечелването на четирите трофеи на " Литекс ". Не са кьорави по какъв начин тече битката и за петата ", написа той в профила си във " Facebook ", представен от " Гонг ".

Петричев реши за належащо да се включи в нажежаването на ситуацията към мача в София с думи, облечени като послание към почитателите на неговия тим. И до момента в който той изяснява за какво почитателите на " Левски " вървят на мача, " Лудогорец ", който има шест следващи трофеи, играе постоянно на високо равнище в евротурнирите и има стадиона с най-хубавите условия в Първа лига, бележи внезапен спад в посещаемостта в домакинските си мачове в шампионата (1311 фенове приблизително на мач дотук през сезона при 1842 за същата фаза през предходната година и по над 2000 в предходните три сезона - по данни на bulgarian-football.com).

В цялата картина на пренебрежение към футболния артикул се вписа и президентът на " Славия " и член на управлението на БФС Венцислав Стефанов, който се изрече иронично за схемата на Първа лига. " Форматът е " олеле, майко ". Ще играем на кръст, след това диагонално, по хоризонтал... Глупости, само че както е - по този начин ", уточни той след триумфа на тима му с 3:1 против " Пирин ", с който завърши първият стадий от шампионата.

Два дни след края му БФС към момента даже не е оповестил програмата за идващите кръгове. Вероятно не е толкоз значимо, че ентусиастите желаят да си създадат проектите поради наближаващите православни празници и сгъстения футболен календар.

Но почитателите по традиция са на последно място в уравнението. Така е сега - месец след конгреса на БФС, на който беше показана тактиката за развиване на българския футбол, опакована с хубави думи и смислени послания. Така ще бъде и отсега нататък, до момента в който хората, които би трябвало да градят бъдещето на футбола, го потъпкват, водени от пренебрежение, вулгарност, двуличие и непрекъснати нападки.

А на тях няма кой да им отнеме правата поради " засегнатост на един или повече фенове ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР