Да бъдат забранени продажбата, закупуването и предоставянето на енергийни напитки

...
Да бъдат забранени продажбата, закупуването и предоставянето на енергийни напитки
Коментари Харесай

Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца до 18 години

Да бъдат неразрешени продажбата, закупуването и даването на енергийни питиета на лица под 18 години планува Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, импортиран от народни представители от " Демократична България ", ГЕРБ-СДС, и " Продължаваме промяната ".

С препоръчаните промени се основава юридически механизъм, който подсигурява протекция на здравето на децата от евентуалните опасности, подбудени от потреблението на енергийни питиета.

Вносителите акцентират здравните опасности от потреблението на кофеинови енергийни питиета, в това число интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси.

Енергийните питиета са свързани и с раздразнителност, замаяност, съсредоточаване, бодърствуване, дехидратация, интензивен сърдечен темп, тревога, гърчове, остра фикс идея и инсулти. Тези питиета могат също да доведат до високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, главоболие, нарушавания на съня, стрес и хиперактивност ”. Кофеинът и захарта в енергийните питиета могат да допринесат за нараснал риск от сърдечносъдови затруднения, метаболитни и гастроентерологични болести и психологични разстройства. Освен това несъразмерната консумация на кофеин от енергийни питиета може да аргументи тежки реакции и е обвързвана с използването на тютюн, алкохол и опиати. Вредните резултати на енергийните питиета върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни питиета с алкохол може да докара до подправено възприятие за надзор, акцентират в претекстовете си народните представители.

Със законопроекта се преодоляват несъгласия в националното законодателство и се регламентират ограничения за основаване на ефикасна отбрана на здравето на децата, защото до момента потреблението на енергийни питиета не е била измежду категорично неразрешените дейности. С цел ефикасен надзор на ограниченията следва да бъдат основани нови разпореждания, които плануват наказания при неспазване на възбраната, акцентират вносителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР