Сръбският президент Александър Вучич направи очаквано неочакван ход – постави

...
Сръбският президент Александър Вучич направи очаквано неочакван ход – постави
Коментари Харесай

Ели Юрукова: Сърбия бавно, но сигурно казва „сбогом“ на Европа

Сръбският президент Александър Вучич направи предстоящо непредвиден ход – сложи своя най-верен политически спътник Александър Вулин за вицепремиер.


Очакван ход, тъй като Вулин е негов непосредствен политически полутрон. Неочакван – тъй като Вулин е в листата на Съединени американски щати с тежки обвинявания за трафик на оръжие, опиати, само че и помощ за съветските акции за дестабилизация на сигурността на Балканите. Създателят на така наречен „ Сръбски свят “ и досегашния началник на сръбското разузнаване Александър Вулин се връща на политическата сцена на инат на Съединените щати и Европа. Руската еуфория на Вулин и демонстрираната обич към Путин и Вучич е политическо транспарантен ход. Вулин от една страна е заявено „ съветският човек “ на Сърбия в Москва, в този момент още веднъж с висока държавна функционалност. От друга страна, за суетния Вучич несъмнено звучат като мас за рана тирадите на Вулин, че Вучич е „ единственият свободен общественик в Европа “.

Съединени американски щати не крият разочарованието си от обстоятелството, че двама души от „ черния лист “ на Държавния департамент са включени в състава на новото сръбско държавно управление. Вучич сложи за министър без портфейл и контраверсния Ненад Попович – също непосредствен до Русия. Дали това е самобитен протест на Александър Вучич против Брюксел и Вашингтон след предстоящото приемане на Косово в Съвета на Европа и подготвяната резолюция за геноцида в Сребреница в Организация на обединените нации?

Не би трябвало да се не помни, че Вучич обича да си играе с огъня, само че всичко това е за вътрешно-политическа приложимост. Той би трябвало да поддържа имиджа си на единственият човек в Сърбия, който може да се опълчи на целия свят – урок теоретичен добре от Русия. Но Вулин, без значение от високата политическа функционалност, несъмнено ще бъде минорен състезател без интернационално въздействие, ще седи в кабинета си и ще споделя на сърбите за своите комунистически политически хрумвания от предишния век.


Сърбите от дълго време са се сбогували с съветската еуфория. Всеки ден млади сърби напущат Сърбия без билет за връщане. Нека бъдем оптимисти. Едва ли Сърбия ще се затвори в съветската черупка и ще стане жертва на истеричната агитация на Москва. Сърбия е узряла за промени. Ако Вучич каже довиждане на Европа, те ще дойдат доста бързо. /БГНЕС

-------------

Коментар на Ели Юрукова, сътрудник на Агенция БГНЕС в Белград.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР