Д-р Владимир Роглев е специалист-уролог в Отделението по урология и

...
Д-р Владимир Роглев е специалист-уролог в Отделението по урология и
Коментари Харесай

Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм

Д-р Владимир Роглев е специалист-уролог в Отделението по урология и андрология на МБЛА " Вита ". В своята над 20-годишна процедура доктор Роглев придобива опит в ултразвуковата и ендоскопска диагностика на урологични болести, трансректална биопсия на простатна жлеза, хирургия на горен и низък уринарен тракт, ендоскопски способи на болести на горен и низък уринарен тракт, хирургия на мъжка репродуктивна система и други Д-р Роглев приема пациенти в ДКЦ и МБАЛ " Вита " (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg).

- Д-р Роглев, какви са признаците на бъбречно –каменната болест?
- Обикновено пациентите се оплакват от болки в поясната област от съответната страна на камъка. Болките могат да бъдат от мощни и коликообразни до тъпи и непрекъснати. Възможно е болестта да протича асимптомно (без болки), по-често следено при по- огромни конкременти. Колкото по-малък е камъкът, толкоз по-голяма е опцията той да се придвижи по уретера и да провокира бъбречна рецесия.

- Как се диагностицират камъни в бъбреците?
- Прегледът включва консултация, ултразвуково проучване (ехография), рентгенография, допълнени при нужда от контрастно проучване (урография) или компютърна томография.

- Какво съставлява перкутанната нефролитотрипсия?
- Това е хирургичен, ендоскопски способ за премахване на бъбречни конкременти с размер над 2 см и такива, които не са били фрагментирани и отстранени посредством други способи като да вземем за пример извънтелесно разтрошаване и уретеро - нефролитотрипсия.

- Кои са преимуществата на интервенцията?
- Това е минимално инвазивна интервенция. Тя не трансформира анатомията на бъбрека. Може при нужда да бъде осъществена повече от веднъж. В 90% от случаите подсигурява премахване на камъка от бъбрека без нужда от спомагателни процедури. Чрез перкутанната нефролитотрипсия се заобикаля необятният прорез за достъп до бъбрека. Методът разрешава и доста редуциране на болничния престой и възобновяване.

- Каква е продължителността на интервенцията?
- В взаимозависимост от размерите на камъка и разположението му, процедурата се прави в границите на 20 до 45 мин.

- Каква анестезия се слага?
- Нужна е обща упойка, с цел да осигурим цялостен покой и дейно обезболяване.

- Как става „ извеждането “ на камъка от организма?
- Достъпът до бъбрека се осигурава посредством пункция нормално на долната или междинна група чашки. Пункцията се прави през дребен - към 10 мм - прорез, през който се вкарва оптичен инструмент (нефроскоп). През работния канал на нефроскопа се вкарва сонда обвързвана с генератор на високочестотни звукови талази. Тя раздробява конкремента на дребни частици, които се всмукват и извеждат от бъбрека, а по-големите фрагменти се отстраняват със специфични щипки. Цялата процедура се реализира под рентгенов и оптичен надзор.

- Нужно ли е пациентът да съблюдава някаква диета преди перкутанна нефролитотрипсия?
- Спазва се протоколът, използван преди всяка хирургична намеса.

- Има ли затруднения и опасности?
- Да. Дори и минимално инвазивни интервенции носят риск от кървене, инфекции или други затруднения. Като цяло обаче рискът от засягане на други органи е дребен.

- Колко е болничният престой при перкутанна нефролитотрипсия?
- 3-5 дни. До третия ден след интервенцията болният е с нефростомен дрен.

- Може ли пациентът с диагноза камъни в бъбреците да отсрочва лекуването?
- Макар и постепенно, камъкът нараства. В сходна обстановка рискът от бъбречна зараза става висок. Същевременно има заплаха конкрементът да запуши бъбрека и да докара до бъбречна непълнота.

- Случва ли се казусът да се повтори и да се образува още веднъж камък в бъбрека?
- Да, защото при всеки от нас анатомията на бъбречнните кухини е даденост. Същевременно ежедневите условия на живот, питателните и хигиеничните привички мъчно се трансформират.

- Можете ли да дадете съвет за предварителна защита на камъни в бъбреците?
- Препоръчително е да има съответен банкет на течности и профилактика на бъбречни инфекции.

-------------------------------------------------------------------- С цел предварителна защита на бъбречно-каменната болест ДКЦ „ Вита “ провежда безвъзмездни прегледи при уролог. Пациентите с болки в региона на кръста и със подозрения за камъни в бъбреците, както и пациенти с диагностицирани камъни в бъбреците, които търсят подобаващото лекуване, ще бъдат преглеждани гратис при следния график:

Вторник и четвъртък: 11:30 ч.– 13:30 ч. до 04.08.2017 година

Задължително записване на час на тел: 02 960 49 50.

Допълнителни проучвания като ехограф, рентген и лабораторни проучвания ще бъдат таксувани по ценоразписа на ДКЦ „ Вита “ (www.vita.bg).
--------------------------------------------------------------------
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР