Д-р Трендафила Тошева е началник на отделението по физикална терапия

...
Д-р Трендафила Тошева е началник на отделението по физикална терапия
Коментари Харесай

Светило в медицината разкрива тайната как да се отървем от болките в опорно-двигателен апарат през есента

Д-р Трендафила Тошева е шеф на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ “Пловдив”. Специалист е по мануална терапия, физикална и рехабилитационна медицина. Завършва медицина през 1980 година През 1985 година придобива компетентност “Физикална и ре-хабилитационна медицина”. От 1988 година е шеф на поделение.
Следдипломни специализации: мануална терапия - 1985 г.; лазертерапия - 1986 г.; рефлексотерапия - 1989 година Д-р Тошева лекува болести на опорно-двигателен уред, централна и периферна нервна система, неврологични заболявания, дискова херния.




- Д-р Тошева, кои от болесттите най-често се обострят през есента?
- Есента е сезонът на дисковата болест, която се демонстрира със вдървеност в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият синдром е изострен, а пациентите подлежат на медикаментозно лекуване и физиотерапия.

- Защо ни болят ставите при смяна на времето?
- Основните аргументи са две. Първата е чисто физиологична. Тялото реагира по законите на физиката, защото директно преди повреждане на времето атмосферното налягане пада и това се отразява непосредствено върху ставно-мускулния уред. Грубо казано, той набъбва поради по-ниското атмосферно налягане на открито. Това е на микроструктурно равнище, невидимо е за окото и рефлектира върху сетивата. Притиска нервните окончания и оттова болката в ставите и мускулите се усилва. Другият фактор при смяна на времето е влагата. Тя въздейства при по-възрастни хора, с шипове в коленете и врата, като обостря болката. При по-възрастните влагата прониква по-лесно през порите и оттова се ускорява болката.

Другата причина е чисто психическа. При повреждане на времето хората губят въодушевление, стават по-пасивни, имат предварителна настройка, че ще реагират.

- По-често възрастни или и по-млади хора се обръщат към вас за помощ?
- В последно време се вижда подмладяване на заболяването - от ден на ден младежи идват при мен със съществени недоволства. Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството. Те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват. Преди 20 години знаехме, че заболяването се демонстрира след 50-55-годишна възраст, само че в този момент това предписание отпадна, тъй като

при нас лекуваме и 13-годишни деца

Пациентка в тийнейджърска възраст организира постоянно лекуване в отделението, като при нея има и изтръпване на единия крак. Момичето стига до болнично лекуване след натоварване в час по физическо образование. Тъй като детето не тренира, а в учебно заведение се постанова да извършва силови извършения, се предизвика този случай.

В момента в отделението се лекува и момче на 23 години с кръвоизлив в гръбначния мозък. Той е футболист и на една от тренировките подвига глава нагоре, получава мощна болежка в гърба и врата, изтръпват му и ръцете, само че всичко отминава за десетина минути. На идващия ден още веднъж отива на подготовка, рита с единия крайник, при което усуква тялото си и още веднъж получава изтръпване в ръцете и краката. На стадиона незабавно му вършат масаж, след който се оказва, че въобще не може да мръдне и го докарват по неотложност с кола за спешна помощ в неврологията на УМБАЛ “Пловдив”. Установява се кръвоизлив в шийния дял на гръбначния мозък. В момента пациентът организира рехабилитация, а екипът на физиотерапията води борба да го възвърне изцяло, тъй като е доста млад. Има голям късмет, тъй като и болестта бе хванато в точния момент.

Друга пациентка от Пловдив на към 30 години е доведена в отделението на инвалидна количка. Тъй като работи в офис по 8 часа всеки ден, желае да има двигателна интензивност и се записва на курс по йога. След третия сеанс се прибира у дома и внезапно цялата изтръпва. Обажда се на 112, след прегледа с кола за спешна помощ по неотложност е откарана и призната в болница, където се открива кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите случаят е предизвикан от йогата.



- Защо йога може да провокира такива тежки увреждания?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР