Д-р Светослав Тодоров е един от най-популярните млади лекари в

...
Д-р Светослав Тодоров е един от най-популярните млади лекари в
Коментари Харесай

Неврохирургът д-р Светослав Тодоров пред Novinite.bg: Няма да заменя Родината си! Аз съм Български лекар!

Д-р Светослав Тодоров е един от най-популярните млади лекари в Бургас. Завършва Медицина в Медициснки Университет- Плевен, специализирал е Неврохурургия към Медицински Университет -Варна с база за практическо образование УМБАЛ Бургас АД.Професионалният му път минава през Отделението по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас,където работи и все още,Спешно поделение на УМБАЛ Бургас,ЦСМП-Бургас, Дежурен кабинет за неотложна помощ към медицински център " Св. Николай Чудотворец ". Лектор е курсове по Първа долекарска помощ за канидат-водачи на МПС към БЧК Бургас. Бил е координатор „ Медицинска активност “ на най-голямата болница в Югоизточна България, а сега към този момент е неин заместник-директор, занимаващ се с администрирането на здравната активност, дейностите по клиничните пътеки и обществените случаи. По време на коронавирус пандемията на плещите му лежеше и отговорността по работата на коронавирус звената. Носител е на влиятелната номинация за премия „ Лекар на Бургас ” през 2020 година Често доктор Тодоров осведоми от ефира на разнообразни малките екрани за настоящи медицински случаи в района.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
Кога решихте да станете доктор? Това Ваша детска фантазия ли е, или осъзнато решение на по-късен житейски стадий?

Лекарската специалност за мен е превърната в действителност детска фантазия. От дребен съм си дал сметка, че медицината ще бъде моето предопределение и след извървян дълъг и не толкоз елементарен път, не щеш ли към днешна дата всеки ден съм предан на това предопределение, което много постоянно осмисля компликациите и от време на време като че ли ти дава и „ криле “, с цел да продължиш и да покоряваш нови върхове.

Родом сте от Пазарджик, а сте завиршили в Плевен. Какво Ви води в морския Бургас?
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
С „ действителната медицна “ започнах да се занимавам още в трети курс по време на следването ми, когато бях поканен от сътрудници от Плевен, практикуващи в Слънчев браг, а по късно и в Бургас. Не след дълго Бургас стана прелъстителен за млади лекари, а и одобрени експерти и аз не останах изключение да бъда част от тези, които взеха решение да се развиват на локална територия.

Каква бе мотивацията Ви да изберете точно неврохирургията?

Както от дребен мечатех да бъда доктор, по този начин на малко по-осъзнат стадий знаех, че желая да се занимавам и с хирургия. Аз съм човек на дейностите, който обича доста и спешността в специалността. По време на образованието ми, дисциплината Неврология също ми беше извънредно забавна, както и самият мозък като неповторим огран в нашето тяло и какво по-добро комбиниране от това- точно една от най-хубавите специалности –Неврохирургия.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
Работили сте и в незабавно поделение на УМБАЛ - Бургас. Спомняте ли си първото дежурство?

Споменавайки незабавно поделение, няма по какъв начин да не споделя и за незабавното поделение в Плевен, в което с огромен интерес започнах да навестявам още от първите курсове на следването ми, даже да призная, от време на време споменавайки, че съм по-голям, с цел да ме оставят на дежурство. Оттогава освен видях медицината в същинското й лице, само че и научиих доста операции, които постоянно ще ми бъдат от изгода, с помощта на лекарите и медицинските сестри. И по-късно лирично отклоняване да загатна и първото дежурство в Спешно поделение на. Няма да забрявя нощната промяна, на която за благополучие бях дежурен с още един доктор с по-голям стаж. Разбира се, договорихме се аз да проверявам и церя множеството пациенти, а сътрудника да диря за съвет и помощ, единствено когато би трябвало да организираме КПР - кардио-пулмонална ресусцитация, прилагаща се на пациенти в клинична гибел за възобновяване на схващане, дишане и сърдечна активност. Ами дали нямахме четири сходни случаи! От самото начало на практикуването на здравната ми специалност, множеството дежусвства бяха свързани с голям брой травматични и в действителност незабавни пациенти, което може би е обикновено, имайки поради че точно Мултипрофилно незабавно поделение на УМБАЛ Бургас е незабавното поделение в региона, работещо 24/7 и осигуряващо навремнната и съответна медициснка помощ на всички „ най-тежки ” пациенти. Затова и моля младите лекари да се насочат и към работа в Спешно поделение - това е мястото, което ще ги направи готови и уверени в необятния окен на здравната специалност.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
Създател сте на фейсбук групата „ Лекари и пациенти-Бургас “. Защо, смятате, че такава група е нужна? Запознати ли са жителите с правата си на пациенти?

За мен като доктор е от голяма важност да осигуря изясненост в връзките си с пациентите и техните близки, да печеля доверието им и дружно да вървим по пътя на оздравителния развой като в същото време, както аз съм запонат с това, което върша, по този начин и те да осъзнаята своята отговорност и да бъдат по-търпеливи и прецизни.Наясно съм, за жалост, с голямата „ бездна “ в връзките лекар- пациент, с недоверието с което те постоянно подхождат към нас, а от време на време и с неоправданата експанзия, наясно съм и с „ пропуските “ от страна на някои сътрудници. Преди всичко – хора сме и е належащо постоянно да се слагаме и на мястото на отстращната страна, да премислим нещата и тогава да действаме - по този начин бихме били по-полезни едни за другикато човеши същества. Именно с тази цел сътворих групата - да изясняваме правата и отговорностите си, да споделяме препоръки, положителни практики, да споделяме. А за какво – тъй като, още веднъж за жалост споделям, години наред се е споделяло неприятното мнение за равнището на медицината и медиците в Бургас. Надявам се с всеки минал ден като доктор, участващ директно в работния развой, дружно с сътрудниците, практикуващи на територията на Бургас, да съумяваме да променим това мнение.

Българите са измежду най-болните народи в света, а продължителността на живота спада. Кои са главните аргументи за тази болнавост, съгласно Вас?

Част сме от тази отрицателна наклонност, само че с общи старания смятам, че бихме могли да я подобрим. Здавното образование би следвало да е приоритет от ранна детска възраст и да се обръща внимание на верни хранителен режим и физическа интензивност на децата и подрастващите. На по-късен стадий да се срещат с предварителната защита на разнообразни типове заболяваня, а в тийнеджърска въраст да се обърне изключително внимания по отношение на предварителната защита на рисковото държание и употрербата на цигари, алкохол, дрога, както полово портативните болести. Личен ангажимент на всеки пълновръстен гражданини да бъде визитата при общопрактикуващия доктор, осъществяването на ваксинопрофилактиката, осведоменост за рисковите фактори при другите типове болести, профилактични проучвания на редица болести, съумяване да се реализира баланс сред положителното физическо и психическо здраве.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
Има ли в Бургаската болница подобаващи условия и инсталация за осъществяване на комплицирани неврохирургични интервенции? Кои са по-специфичните от тях?

В отделението по Неврохирургия на УМБАЛ Бургас, макар понижения кадрови лекарски личен състав понастоящем, съумяваме да бъдем конкурентноспособни и да предложим на нашите пациенти, както качествено консервативно лекуване в положителни битови условия, по този начин и оперативно лекуване с положително техническо съоръжение. Голяма част от оперативните интервенции, които реализираме са в незабавен порядък и засягат травматични пациенти. С триумф лекуваме разнообразни типове счупвания на череп и гръбначен дирек, както и другите типове кръвоизливи, които се получават при огромна част от пациентите, пострдали при случай. Планово оперативно лекуване правим на огромна част от останалата потология в неврохирургията- тумори на основен и гръбначен мозък, дискови хернии в трите отдела на гръбначния дирек - шиен, гръден и поясен,различни дегенеративни болести на гръбнака, предизвикващи стенозата му, както и разнообразни болести при лицата под 18-годишна възраст.

Скоро имаше случай, приключил с хепи енд – гръмотевица удари 8-годишно детенце на плажа в Бургас. Било е докарано в УМБАЛ, където е поето от реаниматорите. В последна сметка се оказа, че то няма никакви провали? Късмет, добра лекарска помощ или интервенция на Господ?

Това беше един от последните случаи, който доста развълнува както обществото, по този начин и всички медицински и немедициснки лица, участващи в лечебния развой. За мен съчетанието на няколко неща доведоха до позитивния резултат. Първо е съответното държание на родителите и очевидците - извънредно значимо е в миг, когато настъпи клинична гибел, т.е. прекрати се сърдечна и дихателна активност, както и схващане, да се стартират реанимационните мероприятия, изразяващи се в извънгръдни притискания и обдишване, точно това са подхванали родителите. На второ място е изключителния професионализъм на медиците в УМБАЛ Бургас, които съумяха да възстановят детото до стадий, в който то да се дехоспитализира у дома в положително общо положение с естествен неврологичен статус и с нестихващо жеание да рита топка с татко си. И несъмнено, не на последно място си мисля, че има някой над нас, който взема решение ориста ни. Ние като медици сме длъжни да дадем всичко по силите и опциите си, само че може би някой различен взема решение ориста ни. Благодарен и благополучен съм, че това дете получи втория си късмет за живот и се надяввам оттук насетне да има единствено щастливи моменти и един ден да ми даде подпис като сполучлив футболист.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
От известно време тротентките се трансфораха в фикс идея. Дори дребни деца се качват да ги карат. Скоро имаше случай с детенце...

Тази фикс идея поняго е съдбовна. Имайте го поради. Може би няма нищо неприятно в избора на развлечение или напредване с сходно транспортно средство, само че дано всеки осъзнае рисковете от неправилното му потребление. Задължително е носенето на защитна каска, вземане предвид на скростта, както и мястото, където се кара. Десетки станаха случаите, в които се постанова животоспасяващо незабавно неврохирургичнио лекуване на деца и възрастни, потърпевши при рухване от тротинетка. Бъдете рзумни!

Лятото е изключително натоварено с туристи по Южното Черноморие. С какви случаи се сблъсквате в болничното заведение най-често през сезона?

Населението на област Бургас през летния сезон нараства неколкократно и доближава над 2 милиона. УМБАЛ Бургас е била, продължава да бъде и ще бъде болничното заведение, която поема без изключение всички траматични пациенти, пострдали при ПТП, битови или трудови произшествия,докарани с екип на ЦСМП или сами потърсили медицнска помощ. Летният сезон е белязан и от голям брой сбивания сред хората, престъпни произшествия, несъмнено, слънчеви изгаряния, дехидратация, както и летни вируси и чревни инфекции. За благополучие болничното заведение разполага с квалифициран медински и немедициснки личен състав, който нееднократно е доказвал високия си професионализъм и постоянно е на работното си място, подготвен да бъде от изгода на нуждаещите се.
Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен списък
Кой е най-интересният случай в медицински аспект в практиката Ви?

Не бих могъл да загатна един-единствен, тъй като всеки пациент е доста самостоятелен като персона и заболяване и постоянно оставя диря в съзнаието на медика. Както споделих, за мен незабавният пациент е извънредно забавен и постоянно е огромно наслаждение да видиш позитивен заключителен резултат, когато светът на някой се е преобърнал за секунди на 360 градуса, а точно ти си един от хората, съумели да върнат тези градуси и да основат нов свят за този човек. Пациентите ми деца също носят огромно задоволство и процесът по въстановяването им е вълуващ както за мен, по този начин и тях самите и техните родители.

Възнамерявате ли да замените България с чужбина? Знаем, че изискванията в Западна Европа за лекарите са доста по-добри, в сравнение с тук.

Не имам намерение да заменя родината си и да работя в чужбина. Аз съм български доктор, който желае да бъде потребен на българския пациент. Въпреки множеството провокации и компликации пред които е подложен българският доктор, смятам че има късмет за смяна и имам вяра и желая младите лекари да бъдем част от тази смяна.

Интервю на Ани Романова за Novinite.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР