Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на

...
Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Пациентите в момента са заложници на здравната система

Д-р Станимир Хасърджиев е един от създателите и ръководител на Националната пациентска организация, също по този начин е общоприет секретар на Европейското партьорство по опазване на здравето - най-голямата такава доброволна организация на Стария континент.
Разговарям с него по тази причина по какъв начин новите ограничаващи ограничения, наложени на българите със заповед на здравния министър за ограничение на Ковид 19, ще повлияят на пациентите и ще може ли тромавата, нереформирана здравна система по този метод "да си поеме глътка въздух " в пика на пандемията.

Малко закъсняхме с ограниченията,

които са нужни, само че можехме да избегнем част от тях, в случай че се бяхме подготвили по-добре. Изгубихме скъпо време от 6 месеца, не го използвахме съответно за подготовка и посрещане на втората вълна на болестта, за подготовка на здравната система, за метаморфоза в лечебните заведения. Но ние заедно - и ръководещите, и обществото ни, доведохме до това да лъснат всички дефекти в опазването на здравето. Надявам се най-малко да си създадем значимите заключения и отсега нататък да не позволяваме такива нещастия, като тези, които се случват в този момент.



Трагедията, която ни сполетя не е непредвидена,

не е изненада - тя бе планувана, само че на никой като че ли не му се вярваше, че в действителност ще се случи. Мерките в този момент се надявам да облекчат пациентите и също по този начин системата. Вярвам, че броят на инфектираните ще намалее и лечебните заведения към този момент ще могат да посрещат потребността от помощ за потърпевшите. За страдание изпаднахме в обстановка страната с най-вече лечебни заведения на глава на популацията в цяла Европа, да не може да приема всички заболели пациенти. Трагичната истина е, че имаме висока смъртност на фона на броя на заболелите и в параленост с тези в другите европейски страни. Това демонстрира, че нашата система не става, не е ефикасна и потребна за хората.

Последните 20 години опазването на здравето е занемарено от политиците.

Те го оставиха на самотек и на саморегулация от пазарна позиция. Това трансформира тази система в същинска джунгла, в която за злощастие в този момент жителите мъчно се ориентират и оцеляват. Тук в тази сфера в този момент царува цялостна търгащина, реализирана години обратно, разчитайки, че търговците щели да вдигнат качеството й. Е, видяхме по какъв начин комерсиалният интерес усъвършенства качеството - от над 300 лечебни заведения, сега едва ли има и 30, които да лекуват обикновено и ситуацията в тях да е търпима. Лекарите бяха превърнати в писари, които се надлъгват със здравната каса, с цел да могат въпреки всичко да си изхранват фамилиите. Всичко това се случи поради ползите на една шепа хора, които се обогатиха през годините и не престават да го вършат.

Пацентите пък станаха заложници на здравната система,

която не може да им предложи съответна помощ. Наложи се 50 на 100 от средствата за лекуване да се дават от пациентите, няма взаимност в този развой, по този начин щото да не се постанова българинът да продава парцелите си, с цел да се лекува. В момента всички ние сме заложници и на личния си тарикатлък и непукизъм.
Гражданите в този момент е значимо да се осведомят сами за заболяването, тъй като тук-там даже джипитата отхвърлят да ги преглеждат и одобряват, стопират и да си подвигат телефоните. Важно е хората да знаят какви признаци да наблюдават в положението си, кои от тях са сериозни и са за лечебни заведения, само че не е нужно всички да се тълпят там, та и здравите да се разболеят. Преди време пред вас споделих, че ние отворихме гореща линия, на която лекари дават наряди, поучават отдалечено хората.

Телефонът е 0800 14 515 и всеки,

който има потребност може да получи съвет от лекар. По принцип в събота и неделя линиите не работят, само че този уикенд е нашият конгрес, тъй че ще има сътрудници на телефоните. Също по този начин жителите могат да се осведомят в детайли за Ковид 19 и на нашия уебсайт.
Здравната система сега рухна пред нас и по тази причина е необходимо да знаем по какъв начин сами да се погрижим за себе си. Дотам се докарахме да се молим на Господ да ни пази и да чукаме на дърво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР