Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета

...
Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета
Коментари Харесай

Никой не се е измъкнал жив от живота: Има 10 медицински правила, които да удължат този процес

Д-р Сотир Марчев е шеф на Кардиологичното поделение в “Пета градска болница “ в София. Завършил е британската гимназия със златен орден и медицина с отличен триумф. Първата му компетентност е „ вътрешни заболявания “, а втората „ кардиология “. През 2008 година доктор Марчев приключва магистратура по “бизнес администрация и здравен мениджмънт ” в УНСС. Специализирал е „ ехокардиография “ във Виена към Европейското кардиологично сдружение и „ кардиология “ в Университетска болница в Осака, Япония. Регистира първата здравна интернет-страница в България и има над 70 научни изявления и 9 книги в региона на кардиологията, вътрешните заболявания и общата медицина.

– По статистика България е на едно от първите места в света по смъртност от сърдечносъдови болести. Каква е повода?

– Аз съм настоящ лекар и се занимавам с действителната процедура. Пикасо е казвал: „ Много е жалко да вървиш на сбирки на критици. Там приказват нелепости – за трендове, за стилове, за мода, за концепции. Хубаво е да вървиш на колекция на художници. Там приказват къде можеш да си купиш хубава багра, къде се намират хубави рамки и други потребни неща “. На мен, като човек от занаята, и през разум не ми е минавало да изцелявам целокупния български народ. Моята работа е, като пристигна човек при мен, да му кажа по какъв начин да оцелее. За статистика какво да приказваме – в случай че нещо ви се случи на вас самата, то е 100%. Мога да ви дам препоръки в региона на вашето персонално оцеляване, само че не и по какъв начин да оцелее България. Аз церя съответни хора и се пробвам да оказа помощ на съответен човек.

– Каква рецепта за оцеляване ще ми препоръчате тогава?

– Ако вземем за образец компютърните игри, всяка игра има избрани правила. Ако ги спазваш, ще стигнеш до края. В някои от игрите примерно, като видиш служител на реда, би трябвало да стреляш. За да оцелееш в живота, би трябвало да спазваш не повече от десетина медицински правила. Знаем, че от живота никой не се е измъкнал жив. Рано или късно, всеки е починал, само че нашата цел е да отдалечим това във времето. Има хора, които мислят не толкоз за продължителността на живота, що се касае за дълбочината му. Нашите, докторските препоръки, са за тези, които ги интересува и продължителността. Първото предписание гласи – всеки човек би трябвало да си знае какъв брой му е кръвното и в случай че му е високо, да си го лекува. Ние желаеме кръвното да е под 140 на 90. За диабетиците – под 130 на 80. Второ предписание – всеки рационален човек, трансферирал христовата възраст, би трябвало да знае какъв брой му е холестеролът и в случай че е висок, да си го лекува, а в случай че е в естествени граници, след 1 година да си го ревизира отново. Нормата за холестерол е 5, елементарно се помни.

– За недостигналите христовата възраст – какво е холестерол?

– Това са мазнините, които циркулират в кръвта. Една част от тях се синтезират вътре в нас. Другите идват с храната, която ядем. Някои може да ядат доста мазно и по тази причина да имат висок холестерол. Други може въобще да не хапват мазно, само че черният им дроб да синтезира доста холестерол. По поречието на река Амазонка има племена, които живеят първобитно. Техният холестерол е невисок, тъй като като тръгнат да гонят някое животно, не постоянно съумяват да го стигнат и да го убият. Те ядат относително малко животинска храна, поставят огромни старания да си я набират и нямат атеросклероза. Когато човек си купува месото от магазина, без да е търчал да го гони, до момента в който е било живо, холестеролът се повишава. Това е разследване от метода на живот, по тази причина атеросклерозата е болест на актуалното общество. Холестеролът се отсрочва по стените на съдовете и ги запушва.

– Кажете за потребния холестерол?

– Има два типа холестерол – добър и неприятен. Лошият е в кръвта, тъй като е тръгнал да се отсрочва по съдовете и да ги запушва. Добрият холестерол е тръгнал към черния дроб, с цел да се трансформира в жлъчни киселини и оттова да се изхвърли в червата и да ни напусне. Както преди време американските завоеватели са казвали, че положителният индианец е мъртвият индианец, по този начин и положителният холестерол е този, който си отива от нас и ни напуща.

– Кои други лесни за запомняне цифри имат връзка с оцеляването?

– Нормите са от 1 до 6 най-общо казано, без четворката. На всеки кръвната захар би трябвало да е под 6, холестеролът да е под 5, прескачаме 4, неприятният холестерол би трябвало да е под 3, триглицеридите (това са едни други мазнини) да са под 2, а положителният холестерол да е над 1.

– Как да си следим тези индикатори?

– Когато човек дава кръв, от едно и също количество са изследват всички изброени индикатори. Тоест, един образован човек след христова възраст би трябвало да се прежали най-малко един път годишно да даде кръв. Разбира се, за част от хората това е огромна жертва. Както татко ми споделяше: „ Урина давам – кръв не давам! “, само че това си е въпрос на персонално решение.

– Дотук имаме три правила за оцеляване – да си следим кръвното, кръвната захар и холестерола. Кои са другите?

– Четвъртото е, че човек би трябвало да има догадка какъв брой тежи и в случай че тежестта му е над нормата, да направи каквото може за отслабването си. За ориентир може да се употребява най-простата формула, съгласно която тежестта би трябвало да дава отговор на растежа в сантиметри минус 100. Здравословното тегло не е това, което го дават по Фешън ТВ. То не се дефинира от стилните канали и трендове. По света има здравноосигурителни и здравнозастрахователни сдружения с дълга история. Преди да застраховат някого, те му мерят тежестта. Колкото е по-дебел, толкоз по-голям риск има да заплати по-висока такса. Като вземем архивите на старите английски животозастрахователни сдружения примерно, там се знае кой какъв брой е тежал и по кое време са изплатили на наследниците му застраховката, че е починал. Оттам ние знаем кое е здравословното тегло, с което живееш най-дълго. То е много повечко от това на манекенките по Фешън ТВ, само че въпреки всичко растежът минус 100 дава приблизителна ориентировка. Въпросът е да не отива доста нагоре. Тогава човек би трябвало да вземе ограничения да го контролира.

– Чрез спорт, посредством апетит или с композиция от двете?

– Това е идващото предписание. Човек да се движи. В множеството дни от седмицата би трябвало да има минимум 45 минути умерено по степен физическо натоварване. Под умерено се схваща да дишаме надълбоко, само че към момента да можем да приказваме. От лекото натоварване 45 минути не стигат. Него би трябвало най-малко половин ден да го практикуваш, с цел да има здравна изгода. Големите натоварвания са по-добри за здравето от умерените, само че там има риск да скъсаш мускулно влакно, да си счупиш кост, да настъпи някаква контузия. Затова сме си харесали като най-безопасно умереното натоварване по 45 минути дневно. Постига се посредством каране на колело, плуване, бързо вървене. Не е наложително тези 45 минути да са непрекъснати. Може веднъж 30, по-късно 15 минути.

– Във фитнеса умерено ли е натоварването?

– От теб зависи. По принцип гоним пулс до 200 минус годините. Тогава е умерено. Като се надвиши този пулс, натоварването си е съществено. Това важи за възрастните хора. За децата се желае 1 час физическо натоварване всеки ден. Те би трябвало да се движат повече. Сега за първи път в човешката история децата са по през целия ден пред компютъра, пред тв приемника, пред видеото и се движат по-малко от родителите си. Родителите по табиет към момента вървят на фитнес, бягат, а децата нямат такива мераци. Но Дядо Господ е направил нашето тяло за ежедневно натоварване. Само в събота и неделя изрично не стига.

– Цигарите обезсмислят ли физическите старания?

– Махнете цигарите! Няма подбив – в действителност убиват. Това, че не са неразрешени от закона, не значи, че са безвредни. Тютюневото растение създава никотин, с цел да убива бубулечките, които се пробват да го ядат. Тоест, никотинът е основан от природата, с цел да убива животните. Голяма нелепост е да го пушиш. То да беше единствено единият никотин – елементарно. Въпросът е, че тютюневото растение селективно извлича тежките метали от почвата и ги натрупва в листата. Затова положителни региони за произвеждане на тютюн са Благоевградският район, долината на река Струма, на Места. Ако тръгнете по долината на Струма, ще видите, че земята е червеникава заради високото наличие на стоманени соли и тежки метали. Пушачът поема всички тежки метали, извлечени в листата на тютюневото растение и задействани от огънчето. Знаете ли по какъв начин се обеззаразява регионът на Чернобил? Сади се тютюн, който по-късно се унищожава. Няма друго растение, което да извлича повече тежките метали от почвата от тютюна. Така че, човек да пуши цигари е огромна нелепост.

– Някои споделят: „ Аз пуша малко “ или „ Пуша единствено пури “.

– Най-големите бели, които се случват на мои пациенти, все се случват на тези, дето пушат по малко. Няма минимална доза, под която цигарите да са безвредни. Дори пасивното пушене е нездравословно, камо ли дейното, въпреки и по малко. Всякакви извинения от рода на: „ Аз пуша леки цигари, аз пуша женски цигари “ са маркетингови трикове на производителя. Нищо не оказва помощ. Трябва просто да не се пуши. Това убива. Навремето имаше всеобща приватизация. Аз си купих акции на „ Благоевград БТ “, тъй като бях сигурен, че нашите цигари имат върли почитатели и до момента не съм се излъгал. Българинът пуши, та пушек се подвига, само че това не е правилният път. Човек най-добре да откаже цигарите изведнъж, внезапно, с дебелоглав. Всякакви хапчета и сходни, правят по-малко работа от чистия дебелоглав. Една заран човек става, стопира цигарите и толкоз. Който ги е понижил, рано или късно си е върнал остарялата численост. Трябва изведнъж.

– Вярно ли е, че алкохолът в дребни количества е потребен за сърцето?

– Нашата идея е, че който не пие, не го караме да почва. Който пие доста, би трябвало да понижи. Който пие малко, може към този момент да задържи. По отношение на сърцето ниските дози алкохол са колкото потребни, толкоз и нездравословни. Но това е единствено за сърцето. Обаче някои хора имат стомашно-чревни проблеми. Да не забравяме, че алкохолът предизвиква и рак на гърдата при дамата. Той е канцерогенен и може да аргументи рак на всичко, през което мине – хранопровод, корем, черен дроб, вътрешности. Ако някой от роднините ти (не дай си, Боже!), е болен от рак, изключително на стомашно-чревния тракт или на гърдата, да пиеш, въпреки и малко, е огромна идиотщина. Поради това актуалната кардиология разрешава на сърдечноболните до две напитки на ден, а на дамата – до едно пиво, тъй като там предизвиква и рак на гърдата.

– Вярно ли е, че е нездравословно да се спортува заран – тялото още не се е разбудило, сърцето работи в спокоен режим и като се натовари внезапно, доста се стресира?

– Докато бях трудовак в централния кеч, един ром се разсънва един път и споделя: „ Ейии, нека да нема вода! “. „ Защо бе? “ – го запитвам аз. „ Ако нема вода, нема да се измия, ‘щото нема вода. А в случай че има вода, нема да се измия, ‘щото ме мързи “. Та по този начин и с индивида, който го мързи да се раздвижи. Той ще си откри хиляда оправдания – на един му е рано, на различен му е късно, на трети му е надалеч, четвърти няма време…

– Звучи разумно сърцето да се стресира, в случай че го натовариш незабавно след пробуждане?

– Всеки мотив човек да се откаже от спорт, е неприятен. Всеки мотив да имате физическо натоварване, е добър. По-добре ходете заран на фитнес, тичайте и спортувайте, в сравнение с да не го вършиме. Древните гърци са споделили – познай себе си. Разбери кой си ти, какво те кефи, кое се вписва в твоя режим и прави това. Аз като имах повече време заран, ходех да плавам. Кефеше ме. Но различен заран не може името да си каже, без да е изпил 10 кафета, камо ли да върви да спортува. За него е уместно вечер примерно. Познай себе си. Виж какво ти пасва на вътрешния режим и живей в унисон със себе си. Няма значение какво е споделил някой другар на своя другар за физическото натоварване заран.

– Когато кръвното налягане на човек е с близки граници, това рисково ли е?

– Българинът го е боязън от три неща – да не се мине, да не настине и да не му се изравнят стойностите на кръвното. Третият от тези страхове е безпочвен. Кръвта не се движи от „ горното “ към „ долното “. Това не е някакъв електродвижещ градиент, а мярка за неравномерността на кръвотока на едно и също място. Когато удари сърцето, в този миг е оптималното налягане. До идващия удар, то последователно пада. Най-ниската стойност е преди идващия удар. По тази причина, колкото човек е по-здрав, толкоз кръвотокът му е по-равномерен и разликата сред границите на кръвното му е по-малка. Колкото човек е по-болен, толкоз разликата е по-голяма. Така че, назад на този остарял български боязън, нас – кардиолозите, ни е боязън от противоположното. Голямата пулсова разлика е по-лоша и нормално е неподходящ прогностичен белег. Тя значи огромна пулсова вълна, която внезапно идва и покачва внезапно налягането. Както ненадейно пуснат язовир може да опустоши нещо по пътя си, по този начин и огромната пулсова вълна поврежда стените на кръвоносните съдове повече, от дребната пулсова амплитуда.

– Все отново хората настояват, че им става доста неприятно като им се съберат границите на кръвното?

– Това не е от събирането на границите. Ако един човек се оплаква, че кръвното му е примерно 140 на 120, границата е дребна, само че проблемите идват от това, че долната граница е станала висока. Вместо 90, тя е 120 и индивидът в действителност има хипертонична рецесия. Това се лекува с медикаменти за събаряне на кръвното. Друг примерно има разлика 70 на 50. Проблемът не е, че разликата е дребна, а че горната граница е паднала доста – до 70, т.е. той има прекомерно ниско кръвно. С други думи, не се опасявайте от дребната разлика, тя е хубава.

– Вярно ли е, че хората с ниско кръвно живеят по-дълго?

– Да. Кръвното и пулсът са нещо като оборотите на мотора на колата. На колкото по-ниски обороти караш, толкоз тя е по-маломощна, по-бавно набира, по-малко се изкачва, само че животът на мотора е по-дълъг. И противоположното – на колкото по-високи обороти караш колата, толкоз тя е по-мощна и бърза, само че моторът се скапва и се износва по-бързо. Същото е с хората. Обикновено дълголетниците имат невисок пулс и ниско кръвно.

– Опасни ли са за сърцето честите полови контакти в преклонна възраст?

– Не, това е следващото погрешно разбиране. По принцип съдовете, които зареждат половия член и тези, които зареждат сърцето, са от един диаметър и имат сходно повлияване от външните фактори и от медикаментите. Добрата полова функционалност приказва, че най-вероятно и сърцето е добре. Както и противоположното – доста постоянно сърдечните проблеми са предшествани от проблеми с ерекцията. Съветваме хората, които са прекарали инфаркт, първите 20-30 дни след инфаркта да не практикуват извънсемеен с*кс. Той е по-емоционално натоварващ и рисков за сърцето. Семейният секс е друго нещо – той е нещо всекидневно и по време на него няма сърдечно-съдови произшествия.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР