Д-р Серджан Челикканат е специалист физиотерапевт с над 8 години

...
Д-р Серджан Челикканат е специалист физиотерапевт с над 8 години
Коментари Харесай

Д-р Серджан Челикканат съветва кои балнеологични центрове ка...

Д-р Серджан Челикканат е експерт физиотерапевт с над 8 години опит. Помага на пациенти с необятна гама болести на опорно-двигателния уред, централна и периферна нервна система, УНГ болести и други Завършил е Медицинския университет в Плевен през 2014 година Придобива компетентност „ Физикална и рехабилитационна медицина “ през 2018 година

" Физиотерапията за мен е предопределение. Достигам и оказвам помощ на доста хора посредством специалността си ", декларира доктор Челикканат.

Рано или късно всеки има потребност от физиотерапия, която има необятна гама от посоки. Към нея се прибягва при болести на опорно-двигателния уред (шипове към коленните стави, тазобедрените стави, след строшаване на кости, сколиоза), периферната нервна система (шипове към врата, кръста), УНГ (синузит) и още други.



" Смятам, че хората от време на време би трябвало да идват за физиопроцедури профилактично, изключително тези, които имат шипове. Винаги предлагам на моите пациенти най-малко 2 пъти в годината да се подлагат на тези процедури - пролетта и есента, когато се трансформира климатът ", изяснява д.р Челикканат.

Според него България е естествено знамение тъкмо за тези болести, тъй като е една от най-богатите в Европа по балнеологични запаси с наличните над 520 извора. Голяма част от минералните води са топли и горещи (от 37 до 100 градуса). Ето рекомендациите за най-известните балнеологични центрове у нас:

Банкя

Градът е фамозен с минералната си вода, чиято температура е 36.5-37°C.  Тукашната вода е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска неотстъпчивост, бистра, без аромат. Използва се сполучливо за лекуване на сърдечносъдови болести и увреждания на нервната система, нарушавания в обмяната на веществата.

Велинград

Велинград е профилиран за лекуване на белодробни и ставни болести, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и доста други болести. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Девин е фамозен с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата тук е подобаваща за лекуване и профилактика на разнообразни типове болести, като се предлага при болести на опорно-двигателния уред и на нервната система.

Павел баня

В Павел баня се лекуват болести на периферната нервна система - вертеброгенни болести (дискови хернии, стеснения на гръбначномозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоартроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, най-вече на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични болести - посттравматични и дегенеративни ставни и периставни болести.

Сандански

Сандански е профилиран за лекуване на болести на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни болести. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря

Хисаря  има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода е едва минерализирана и е подобаваща и за прилагане като трапезна. Подходяща е при болести на стомашно-чревния тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, болести на опорно-двигателния уред, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня

В Сапарева баня се лекуват болести на опорно-двигателния уред, на периферната нервна система и гръбначния дирек, посттравматични положения, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични болести.

Нареченски бани

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната активност, разширението на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има позитивно въздействие и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при съществуването на лимфен застой. Радонът има мощен резултат при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този метод равнищата на захарта в кръвта се възстановяват. Това значи, че минералната вода в Наречен е подобаваща също по този начин за лечение на диабет.

Вършец

Малкото старопланинско градче, ситуирано на 90 км от София, е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик в локалната минерална вода я прави една от най-меките в България. Тя лекува болести на нервната и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния уред. Чистият въздух и лековитата вода въздействат добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, отделителната система, очите, кожата и други

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна тиня с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух работят удобно при болести на опорно-двигателния уред, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.заболявания.

Хасковските минерални бани

Водата е със сулфатно-хидрокарбонатна-натриево-калциева, силициева, флуорна, със наличие на радон и ниско количество въглероден диоксид.

 Там се лекуват болести на опорно-двигателния уред, на периферната нервна система и периферните съдове, гинекологични болести. Заболявания на периферните артерии от стеснен и функционален вид облитериращи болести - ендоартрити, облитираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангиопатии. Остър ставен ревматизъм, артрити; шипове, болести на ставите; костите; положения след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити.

Баня, Карловско

Минералната вода е слабоминерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно-натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции и работи удобно при лекуване на: възпалителни и дегенеративни ставни болести (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); болести на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални болести на нервната система: неврози; кожни болести: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.

Стрелча

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се дефинират от нейната ниска минерализация и съществуването на хидрокарбонати, сулфатни, натриеви и флуорни йони. Показания за лекуване на минералната вода:

І. Заболявания на опорно-двигателния уред:

Хронични дегенеративни ставни болести - артрозна болест с друга локализация.

Хронични възпалителни ставни болести:

- ревматоиден полиартрит, спондиоартрити, болест на Бехтерев

инфектартрити, псолиатичен артрит, подагренозен артрит;

Състояния след травматични повреди на стави:

- контузио, дисторзио, изкълчване,

- повреди на лигаментния уред, повреди на менискусите.

Състояния след ставни интервенции и ендопротезиране

Заболявания на кости, мускули, сухожилия:

- фрактури, контузии, миозити, инсерционити;

- бурсити, периартрити, тендовагинити;

- асептична некроза.

Следфрактурни положения и затрудненията им:

- забавено калусообразуване, хиперкалус, контрактури, морбус Зудек;

- последствия от полиомиелид и детска церебрална парализа;

- остеопороза.

Дегенеративни болести на междупрешлените дискове на гръбначния дирек

- остеохондроза, протрузио, дискова херния.

ІІ. Заболявания на периферната нервна система от инфекциозно, травматично, токсично и дегенеративно естество:

- неврити, полиневрити, радикулити, плексити, невралгии;

- парези и парализи след травмени повреди на периферните нерви;

- вегетативни полиневропатии;

- диабетна полиневропатия;

- токсични полиневропатии.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР