Д-р Самуил Кътов е част от екипа на Клиниката по

...
Д-р Самуил Кътов е част от екипа на Клиниката по
Коментари Харесай

Д-р Самуил Кътов: Имунотерапията сваля маската на туморните клетки

Д-р Самуил Кътов е част от екипа на Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ “Царица Йоанна ”, гр. София. Д-р Кътов приключва през 2017 година в МУ-София образованието си като доктор, магистър по медицина.

През 2018 година практикува като лекар-ординатор към Отделението по здравна онкология.

От същата година е специализант по здравна онкология в Отделението по здравна онкология и помощник към Катедрата по ядрена медицина, лъчелечение и здравна онкология на МУ-София От 2019 година е съветник по онкология към “Програма за рехабилитация на пациенти с онкологични болести “Виктория ”.

Преминал е образование в онкологични центрове в Швейцария, Австрия, Полша, Израел. Автор е на две публикации за лекуване на тумори на бял дроб. Има специфичен интерес в лекуването на невро-ендокринните тумори, тумори на бял дроб, на главата и шията.

На провелия се в края на 2022 година Национален конгрес по имуноонкология в София бяха показани данни и споделен клиничен опит на актуалните подходи за лекуване на малигнен мезотелиом и тимусни тумори. По този мотив беседваме с доктор Самуил Кътов, който взе присъединяване в конгреса, за това какво съставляват тимомите и тимусният карцином, и какви триумфи реализира имунотерапията при тези болести.

- Д-р Кътов, какъв беше акцентът в показаните от вас данни на Националния конгрес по имунология?

- Аз показах данни за мястото на имунотерапията при тимом, тимусен карцином и малигнен мезотелиом (рак на плеврата). Като при тимома и тимусния карцином се оказа, че имунотерапията към момента има да върви дълъг път. Докато за доста други типове рак, в това число и за мезотелиома, имунотерапията се трансформира в стандарт и първи избор на лекуване през последните години.

- Защо при тимома и тимусния карцином на имунотерапията й следва да измине още дълъг път?

- Най-вероятно, поради чисто имунологичната роля на тимуса като орган. При карциноми на тимуса, както и при тимоми, се следи доста сериозна и разнообразна токсичност, в следствие от лечението, която се показва в имуносвързани събития. Така че на този стадий имунотерапията не демонстрира повече изгода, в сравнение с риск за пациентите и към момента не е станала стандарт при тези болести. 

Затова доста нови способи на имунотерапия се изследват и се ползват тъкмо при тимома и тимусния карцином, като да вземем за пример, дендритноклетъчната терапия. В момента се създават такива противоракови ваксини от ново потомство. И тъкмо те, в ранни етапи на изследванията, демонстрират доста обнадеждаващи резултати особено за тимома и тимусния карцином. Така че чакаме по-зрели данни за тях.

- Какво значи дендритноклетъчна терапия?

- Това са така наречен ваксини. Казано на най-достъпен език, изкарват се от организма на пациента прекурсори – родители на избрани имунни кафези. Те се образоват да разпознават туморните кафези, след което се вкарват назад в организма на индивида под формата на ваксина.

По този метод, подготвени към този момент, нападат туморните кафези. Това съставлява дендритноклетъчната терапия. Наименованието й идва от дендритните кафези – едни от най-широко показаните антиген-представящи кафези. Те са обект на работа на имунолозите. По принцип, такива терапии се ползват към този момент в хематологията 

В онкохематологията лекарственото лекуване с имунотерапия е с една стъпка пред онкологията, която е ориентирана против солидните тумори. Въпреки това и ние се допираме до тези доста съвременни лечения, търсим тяхното съответно приложение при болесттите, с които се борим.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР