Д-р Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедрата по

...
Д-р Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедрата по
Коментари Харесай

Д-р Росица Паунова от МУ - Пловдив бе удостоена с наградата За жените в науката

Д-р Росица Паунова, помощник и постоянен докторант в Катедрата по психиатрия и здравна логика на психиката към Медицински университет-Пловдив бе удостоена с премията „ За дамите в науката “, оповестиха от висшето учебно заведение. Тя се подреди измежду спечелилите, чиито имена бяха оповестени на тържествена гала в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. На нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отличието „ За дамите в науката “ всяка година се дава на три дами учени като самопризнание за гения им и в поддръжка на техните научни упоритости да трансформират света към по-добро. То има паричен еквивалент 5000 евро.

В световен проект програмата цели да подтиква развиването на науката, да увеличи броя на дамите изследователки, тъй като едвам една трета от учените в света са дами, както и да способства за постигането на полово тъждество в тази сфера. Финансовата помощ е предопределена да подкрепи изследователската им работа.

Проектът, с който журито в състезанието отличава доктор Паунова, е „ Откриване на нови биомаркери, характеризиращи отрицателната симптоматика при шизофрения “. Тя обърна внимание на негативното отношение на обществото към хората с ментални болести и увери, че с вярното таргетно лекуване те могат да бъдат овладени.

„ В науката по-важни са концепциите, а не полът “, бе посланието на доктор Росица Паунова към всички, отдадени на науката.

Другите две отличени са доктор Николета Кирчева,главен помощник. в Института по оптически материали и технологии към Българска академия на науките и доктор Росита Кокотанекова, основен помощник в Института по астрономия към Българска академия на науките.

„ За дамите в науката “ е измежду най-престижните научни състезания у нас и се организира в партньорство сред Софийския университет, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 година насам.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР