Д-р Иван Кацаров прекрачва прага на неврохиругията на болница Св.

...
Д-р Иван Кацаров прекрачва прага на неврохиругията на болница Св.
Коментари Харесай

„Младите лекари“: По пътя на неврохирургията с д-р Иван Кацаров

Д-р Иван Кацаров прекрачва прага на неврохиругията на болница „ Св. Иван Рилски “ единствено преди година. Там попада в екипа на проф. Васил Каракостов, с чиято помощ прави първите си крачки в неврохирургията.

Питаме го за какво се е насочил към тази компетентност.
Винаги съм желал да бъда неврохирург. Тази компетентност постоянно ме е привличала. Когато завърших образованието си по медицина и се дипломирах, тук нямаше вакантни места за специализант. В следствие започнах работа в болница Пирогов, обща и коремна хирургия. По-късно тук беше разгласен конкурс за специализант.
доктор Иван Кацаров – специализант в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “

По време на специализацията си младият доктор се включва в клинични изследвания на пациенти, страдащи от разнообразни мозъчни болести. Сред тях попада вътрешната хидроцефалия. Накратко това е заболяване, при което се образува течност в мозъка, която го притиска и води до увеличение на черепа. Болестта визира и деца и възрастни, като при дребните се среща по-често и е вродено заболяване. В случаите в които е добита се получава вследствие от израстък, зараза, контузия или друго.

„ При открита вътрешна хидроцефалия, се предлага на пациента оперативно лекуване “, сподели доктор Кацаров и изяснява стъпките на интервенцията.

Задаваме му въпрос дали има случаи, при които не може изцяло да се възвърне функционалността на мозъка?
При множеството случаи се възвръща, само че има и случаи според от произхода на хидроцефалията, в случай че е при някои тумори, тя не може изцяло да се възвърне от слагането на клапа или по този начин наречения микрокатетър.
доктор Иван Кацаров – специализант в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “

Д-р Кацаров приключва Медицинския университет в София през 2020 година Веднага по-късно търси опция за специализация и е твърдо решен бъдещата му кариера да се развива у нас, макар че огромна част от неговите сътрудници отпътуват незабавно след довеждане докрай.

„ Моите родители не са лекари, те са в друга сфера. Баща ми се занимава с бизнес в чужбина, майка ми е юрист “, споделя младият доктор.

Но от кое място идва желанието му да запишете медицина?

„ Аз от дребен знаех, че ще стана доктор . Просто считам, че човек се ражда с някаква задача. Съпругата ми учи медицина също. Тя има интерес към кожните болести и мисля, че ще се насочи към дерматология “, споделя доктор Кацаров.

А кое го стимулира най-вече да продължи по поетия път?

Най-много ме стимулира успеваемостта на интервенциите , които имаме. Това че пациента след оперативната намеса може да се прибере у дома при околните си и да се върне към естествения си метод на живот. Въпреки тежките диагнози най ме стимулира думата „ благодаря “ след нашата интервенция “, показва той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР