Д-р инж. Лазарина Герова, остава последния мохикан на фронта за

...
Д-р инж. Лазарина Герова, остава последния мохикан на фронта за
Коментари Харесай

Хранителен експерт с потресаващо разкритие пред БЛИЦ за това как ни мамят с един много обичан от всички продукт

Д-р инж. Лазарина Герова, остава последния мохикан на фронта за надзор върху храните. Тя е квалифициран експерт  за химически разбор върху нездравословните наличия в това, което ядем всеки ден и се съгласи да разкрие пред БЛИЦ някои от тайните на здравословното хранене и къде се крият заплахите. - Госпожо Герова, вие имахте последната лаборатория в София, която приемаше поръчки от производителите за определяне на допустимото наличие на нитрати по отношение на нормите при зеленчуците? При сегашната липса на лаборатории за надзор върху храните, кой следи сигурността на това, което ядем ежедневно?
-Вече самите търговци си наблюдават сигурността. Порази ме с каква лекост производителите започнаха да си популяризират сирената и кашкавала като узрели артикули за „ похвалните” 45 дни? А знаете ли какъв брой е нужно за узряването на сиренето? Шест месеца. Така беше и по остарелия български стандарт. Сега дадоха право на производителите да си дават отговор за сигурността на продукта. И те ни набиват в главите, че тези 45 дни са задоволителни. И че точно това е идеалното сирене. Нищо сходно! Най –добрите производители в света, каквито са в Италия и Швейцария, зреят млечните си артикули от 6 месеца до една година. Затова и са приети в целия свят. По време на процеса на зреене на продукта се развива бактерия, която е рискова за здравето. В рамките на тези шест месеца тя става безвредна за организма ни. Ето къде е смисълът на това зреене на продукта. И тук идва българският абсурд. Че 45 дни са задоволителни. В тези дни се развива тази бактерия. Тя не е завършила развиването си и заради тази причина продуктите могат да бъдат рискови за здравето на хората.

–Как да разграничават хората узрелия артикул?
-Узрелите сирене и кашкавал са твърди. Сега се поставят всякакви добавки с цел да имитират узрял артикул, сред които и калциев двухлорид. Той основава неотстъпчивост на продукта и илюзията, че е узрял. Опасна реплика.
Кашкавалът също би трябвало да зрее половин година. Кашкавалът като се реже би трябвало да са твърди резенчетата и да има необикновен тръпчив усет. Вижте по какъв начин се реже настоящия кашкавал, той напряко лепне по ножа - мек и лоен като пластелин. Дори във хладилните витрини като го пипнете е мек.

-А мекото сирене, какво ще кажете за него?
-Мекото сирене, наричано още по италиански моцарела, е най-хубаво. В прясното меко сирене още не е почнало развиването на бактерията. Така че хората със стомашни проблеми е по-добре да ядат от него.
Ако купувачите заобикалят да купуват неузрелите млечни артикули сирене и кашкавал, то има възможност производителите да се ориентират към старите български стандарти, узряването да не трае 45 дни, а шест месеца.

И това е забавно: Владимир Игнатов: Патогенни предавания в дома ни разболяват - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

-Вярвате ли?
-Аз съм говорила с производители, те са наясно, само че изясняват че нямат пространства където да съхраняват сиренето, кашкавала. Това изисква и пари и време и поддържане на непорочност, общо казано финансови разноски.
А нашите фермери са по-често на ръба. По покрай фалирането.

-Какво да вършат купувачите освен това състояние? Имат ли избор?
- Агенцията по сигурност би трябвало да управлява. Лично аз бих споделила на хората да четат етикетите и да купуват артикули, където е изписано че съдържат единствено мляко, закваска и сол. Да купуват извара, меко сирене, тъй като те са в действителност положителни.
За да се избегне негативния резултат особено при кашкавала, би трябвало да си го поставите у дома в камера с надълбоко изстудяване, с цел да загине бактерията. Научила съм го от старите същински специалисти по млечни храни, които си разбираха работата и бяха безкомпромисни към нарушителите. В този смисъл има защо да съжаляват хората от времето на соца.

-Вие като експерт по нитратите приемате ли теорията, че те не били толкоз нездравословни?
- Експертите от публичното здраве когато анулираха контрола над нитратите, беше неточност. Аз доста пъти писах до всички инстанции, до Народното събрание, отегчавам към този момент години на служителите от всички равнища, до момента в който не ми се сподели директно: „ не разбрахте ли Герова, че няма да се върне контрола върху храните подобен какъвто беше.” Стигна се до състояние да се разгласи, че нитратите са даже потребни, а стават рискови когато попаднат в кисела среда и се трансфорат в нитрити. Нитритите са приети канцерогени. Обяви се, че в стомаха не може да се сътвори толкоз кисела среда. Това е правилно единствено при изискване, че продуктите, които се употребяват са с безвредно наличие на нитрати. А безвредното наличие е тъкмо несъмнено от Световната здравна организация. При състояние, че контролът към този момент е напълно в ръцете на производителя, т.е. разчита се на неговата сериозност, правете си сметката, до каква степен той е предан към българския потребител.

- Колко е безвредното?
-Според СЗО това е 250 мг на кг артикул за възрастните хора и 50 мг на кг артикул за бебета. За страдание при моите наблюдения при рисковите зеленчуци каквито са листните и кореноплодните като спанак, салати, рукола, доста съвременна напоследък, алено цвекло, моркови, зелета, тиквички, могат да съдържат от 10 до 15 пъти над безвредното наличие несъмнено от СЗО. Днес наличие на нитрати от 4500 се счита за безвредно? Представяте ли си? При такова високо наличие на нитрати те доста елементарно се трансформират в стомаха в нитрити и провокират токсичното отравяне съпроводено с разстройство, а при дълготрайно приложимост води до рак.
По този мотив аз имам директен въпрос към виновните фактори:
Защо откакто нитритите са рискови за здравето, непосредствено канцерогенни, за какво смениха консерванта нитрат използван при саламите, за какво позволиха нитрита като консервант в саламите? Все отново за нитрата е нужно изискване в стомаха, с цел да се трансформира във нездравословния нитрит, а в този момент попада директно. Това не е ли огромен риск за здравето на нацията ни, която е класирана като най болна в Европейския съюз?

Интервю на Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР