Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в интервю за сутрешния блок Добро

...
Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: При наводнения нараства опасността от вирусен хепатит

Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Продължаваме тематиката с бедстващите села в Карловско, само че този път от по-различен ъгъл. Какви рискове и болести за хората крие наводнението и какво би трябвало да вършат? На въпросите ни в този момент ще дава отговор епидемиологът доктор Христиана Бацелова. Д-р Бацелова, какво се случва, когато едно такова злополучие е реалност, какви вируси се крият в придошлата вода?

За страдание, при подобен вид бедствия, естествени бедствия има риск от чревни инфекции, има риск от инфекции, излъчени посредством захапване от комари. Въздушно-капковите инфекции при скупчване на бедстващите в затворени пространства също са факт, само че по-скоро ми се желае да разясняваме чревните инфекции и инфекциите, които се предават посредством захапване на комари. При наводненията, защото се нарушава организацията на сметосъбирането, сметоизвозването, това може да докара до разпространяване на чревните инфекции, техните бактерии и вируси. Разбира се, неналичието на чиста питейна вода, достъпът до чиста питейна вода е сериозен, което също води до разпространяване на чревни инфекции.

За какви признаци би трябвало да се следят хората?

При чревните инфекции това, което е най-рисково при предаване по време на бедствия, свързани с наводнения, това са вирусните хепатити А и Е, шигелози също. Реално при вирусните хепатити от време на време признаците се припокриват, а към този момент надлежно инфекционистът, въз основата на проучванията и опита си, преценя дали става въпрос за вирусния хепатит А и Е. Но като цяло имаме една доста нехарактерна изнемощялост, гадене, повръщане, диария, болки в корема, загуба на вкус, потъмняване на урината или пък изсветляване също е допустимо на изпражненията дотам, че да станат сиво-бели, болки в ставите и несъмнено, пожълтяване на кожата. Така че има ли подобен вид признаци или подозрение, би трябвало незабавно да се потърси здравна помощ.

Вие казахте, че ухапването от комар също е рисково. Там какви са признаците?

При комарите казусът е, че те се развъждат във водните басейни. Имаме ли застояла вода, тя също ще бъде едно местообитание за размножаване на комарите. По тази причина е доста значимо бързо да се отводни цялата тази вода, която се е събрала. Риск за България съставлява Западнонилската тресчица. Тя се предава от ухапвания на комари. И единствено ще загатна, че до този стадий това лято в България няма регистрирани случаи на Западнонилска тресчица, само че пък има в нашите съседи. Като цяло за Европейския съюз случаите са 442, само че в Гърция има 118, в Румъния има 18, в Сърбия има 105, тъй че рискът да има и при нас разпространяване на вируса на Западнонилска тресчица е доста огромен. Симптомите са още веднъж болки в ставите, в мускулите, висока температура. Също може да има и повръщане и диария и има и присъщ обрив освен това заболяване, само че фактически множеството хора, да вземем за пример от 10 индивида 8 няма да проявят и симптоматика, тъй че болестта би трябвало да се търси, с цел да го записваме.

Да. А може ли да се наложи имунизация на хората?

Сега против вирусен хепатит А има ваксина, против Западнонилска тресчица няма ваксина, против вирусния хепатит Е в България няма налична ваксина. Това, което мога да препоръчам, е хората да се имунизират против вирусен хепатит А. Там имаме и дълъг инкубационен интервал – към 45 дни, тъй че могат сега бързо да се имунизират хората. Само че казусът е, че моята информация е, че пък няма импорт на тази ваксина в България. Иначе се слага в две дози, убита ваксина е и с доста висока успеваемост.

Да, това очевидно е проблем. Какви ограничения би трябвало да се вземат, с цел да не се стига до тежки случаи? Какъв тип стерилизация по-скоро би трябвало да вършат хората?

От страна на организацията за дезинфекцията, това е работа на властимащите в тези региони, би трябвало да бъде осъществено отводняване, разчистване на регионите, стерилизация. Домовете също хората е добре да си ги почистят усърдно. Могат да употребяват общоприети дезинфектанти, които се продават в комерсиалната мрежа. Много е значимо да не се пие нечиста питейна вода, т.е. постоянно в този миг да избират да пият бутилирана вода, която е сигурна, да не употребяват чешмяната вода, тъй като може да има риск по някакъв метод от нахлуване на тези контаминирани води във водопреносната мрежа. Това също би трябвало да се ревизира от контролните органи.

Да, през вчерашния ден в действителност управляващите предизвестиха хората да не пият чешмяна вода при никакви условия.

Разбира се, миенето на ръце, миенето на питателните артикули, които ще се употребяват сурови или пък ще бъдат термично обработени. Да се внимава с потреблението на тези, нискорастящите зеленчуци и плодове, марули, свеж лук, свеж чесън, ягоди – те би трябвало да бъдат доста, доста усърдно измивани преди консумация. Миенето на ръцете, отново споделих, би трябвало да се съблюдава една доста добра хигиена.

Да. И, с цел да обобщим диалога, в случай че можете да ни кажете, допускам, че и в случай че хората са засегнати и имат някакъв контакт с придошлата вода, също би трябвало да създадат доста добра стерилизация на раната.

По принцип самата вода като… в този момент за паразитозите би имало риск, само че в България, тъй като това не е моята компетентност, мисля, че нямаме подобен риск. От страна на инфекциозните заболявания – чревните инфекции през кожата не могат да обхванат. Те би трябвало да навлязат в тънките вътрешности, тъй че там е казусът. И другият проблем е ухапването от комари. Могат да употребяват репеленти хората. Иначе, в случай че по някакъв метод са изцапани с тази вода, несъмнено, да се измият с вода, със сапун, да почистят с дезинфектант.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР