Д-р Христиана Бацелова е асистент в катедра Епидемиология и медицина

...
Д-р Христиана Бацелова е асистент в катедра Епидемиология и медицина
Коментари Харесай

Измислен вирус? Чипиране? Стерилитет? 5G? Ето как отговори на всичко това роден специалист

 Д-р Христиана Бацелова е помощник в катедра " Епидемиология и медицина на бедствените обстановки “ към МУ Пловдив и лекар-епидемиолог в УМБАЛ " Св. Героги “, гр. Пловдив. Тя управлява имунизационната акция в университетската болница.

" Колкото повече разрешаваме на ковид да се популяризира, толкоз повече той ще се трансформира. Може да стане по-опасен и имунизациите да не бъдат ефикасни към новите разновидности, а може и да се самоограничи. Но не би трябвало да се оставяме на случайността, а да действаме бързо, като реализираме по-висок имунизационен обсег. Тогава ще става все по-трудно вирусът да се популяризира и да се трансформира “, уверена е доктор Бацелова.

Тя е част от екипа, който стартира да слага ваксини против COVID-19 още с доставените първи количества ваксини в края на декември. Д-р Бацелова приложи ваксина и на ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров в края на декември 2020 година За най-сериозното предизвикателство пред медицините ни сега тя дефинира битката с подправените вести към имунизациите.

" Ваксините са едни от най-строго изпитваните биопродукти в медицината “, споделя доктор Бацелова и с горест добавя, че една от най-фрапантните тайни теории е, че задачата на имунизациите е реализиране на стерилитет при хората и ограничение по този метод на раждаемостта.

- Много от хората, които не желаят да си слагат ваксина считат, че това е просто следващият вирус и всички ще го " изкараме “. Вярно ли е това?

- Разпространението сега зависи от нашето държание. Ако не се пазим и не се имунизираме, ще го изкараме. Някои ще прекарват леко, други тежко, а при трети ще настъпи и летален излаз. И тук не става въпрос да плашим хората, а да им поднесем действителната информация, която да им покаже смисъла от спазването на обикновени хигиенични ограничения и най-много имунизацията. Няма да " изкараме “ вируса, в случай че имунизираме от ден на ден и повече хора.

- Чуват се отзиви, че имунизациите за Ковид-19 са създадени прекомерно бързо и някои хора се притесняват, че е изработен компромис с качеството или сигурността. Какво бихте обяснили на тях?

- Ваксините са едни от най-строго изпитваните биопродукти в медицината. Векторно-базираните и иРНК не са създадени " прекомерно бързо “. Напротив, по тях се работи от десетилетия. Информационните РНК платформи се употребяват през годините и при онкологични болести, като карат имунната система да набелязва характерни туморни кафези. Разработват се иРНК ваксини против зика, бяс, грип, вирусен хепатит С и даже ХИВ. Има утвърдена векторна ваксина против ебола, която потвърди неведнъж сигурността и успеваемостта си по време на епидемиологични гърмежи и епидемии в Африка. Компромис не е юридически нито с качеството, нито с сигурността. Бързо се случиха нещата, тъй като към този момент бяха създадени платформите, имаше нужния финансов запас, участваха десетки хиляди доброволци.

- Какво смятате за възникването на нови разновидности и разновидности на SARS-COV-2 и вероятността им да заобиколят ваксиналния имунитет? Като какъв брой рискова оценявате индийската разновидност?

- На този стадий се изследва дали този вид на вируса ще води до по-тежко протичане. Ваксините на Pfizer/BioNTech и Oxford University/AstraZeneca се потвърдиха като ефикасни при сложени две дози против индийския вид. Затова е значимо хората да не пропущат да си слагат и втората доза.

- Смятате ли, че обществото е получило задоволително информация за сигурността и успеваемостта на имунизациите? Кой и какво би трябвало да споделя на хората, с цел да се почувстват уверени за имунизация против SARS-CoV-2?

- Ваксинологията се развива доста бързо през годините и имунопрофилактиката е доста огромен клон на епидемиологията. Виждаме, че постоянно не се схваща даже и от медицински лица и това води до подвеждащи и неверни препоръки към хората. Поражда се съмнение и изоставаме във имунизирането. Това слага в риск нашето общество. Затова обществото има потребност от спомагателна публична информация, поднесена на понятен език. Тя би трябвало да идва от Министерството на здравеопазването, общопрактикуващите лекари, педиатри, експерти по вътрешни заболявания, акушер-гинеколози, епидемиолози, имунолози и други експерти.

За тази цел обучихме тези лекари по отношение на сигурността, успеваемостта, показания и противопоказания, съхранението и слагането на имунизациите, както и предстоящите постваксинални реакции. Такъв вид образования се вършат в електронна среда и от Световната здравна организация. А може да бъдат проведени на локално равнище измежду работещите във краткотрайните имунизационни кабинети, измежду общопрактикуващите лекари и други експерти.

- Каква ще е тактиката към групите, които не са предпочитани за ваксиниране и са скептично настроени към имунизациите?

- В един миг всички ставаме предпочитана група, тъй като всички участваме в построяването на груповия имунитет. От друга страна, когато се натрупат доста имунизирани и преболедували (преболедувалите известно време имат протекция), то SARS-CoV-2 ще стартира да нападна незащитените от ваксина - деца, млади възрастни. На скептично настроените споделям, че COVID-19 е като съветска рулетка и в никакъв случай не знаем при кой по какъв начин ще протече. За епидемиолозите най-тежко е да виждаме тежки случаи от ваксино-предотвратимо заболяване.

- Защо хората се поддават на тайни теории, че това е фиктивен вирус и всяваме суматоха без причина? Има ли смисъл да загатваме чипирането посредством имунизация и ролята на 5G?

- Много подправена информация преобладаваше в интернет пространството още от началото на пандемията и това обърка хората. А и в България, за жалост, има съмнение към институциите и лекарите. Затова чисто психически е по-лесно да се има вяра, че има някой, който стои зад неприятните събития, в сравнение с да се одобри, че не постоянно имаме надзор над природата. Чипирането пък ми припомня за страха на хората от 18 век, които вярвали, че ще се трансфорат в крави, в случай че се имунизират против едра шарка.

- Какво е мнението Ви за всички тези тайни теории? Кои са трите най-фрапиращи за Вас конспирации към имунизациите против ковид?

- Разпространението на подправени вести за медицината стартира от дълго време, още преди COVID-19. За коронавирусната зараза - чипове, следене на хора, променяне на човешкия ген - все небивалици. За страдание слушам препоръки за това по какъв начин да не се имунизират млади девойки, тъй като няма да могат да имат деца. Това приказва за безусловно недоумение на имунопрофилактиката и имунизациите.

- Ще е належащо ли и през какъв интервал реваксиниране? Това по какъв начин ще се отрази на скептицизма към имунизациите?

- На този стадий се обмисля въвеждане на реваксинални дози, които да съдържат друга информация за SARS-CoV-2 от първите ваксини. Това ще зависи от степента на видоизменяне на вируса. От друга страна, ще се наблюдава какъв брой дългогодишен ще е имунитетът и ще се преценя дали и по кое време ще се постанова реваксинация и дали да бъде допълнена информацията за нови разновидности на вируса във имунизациите. Отдавна е известно, че грипните вируси се трансформират всеки сезон и се имунизираме всяка есен. Реваксинация се постанова против дифтерия, тетанус на възрастните. Така че реваксинация не би трябвало да тормози хората. Това зависи от особеностите на патогена.

- Трябва ли да има облекчение на ограниченията за имунизираните, както в някои други страни? Това не е ли още " вода в мелницата “ на антиваксърите ?

- Аз съм последовател на облекчение на избрани ограничения за имунизираните. Това не би трябвало да се приема като нарушение на правата на неимунизираните, а като опция имунизираните да възстановят стопанската система и някои сфери от публичния живот.

Например заведения за хранене и хотели с имунизиран личен състав да бъдат обявявани като по-безопасни обекти. Същото да важи и за детски центрове. На имунизираните да се поставят по 2-3 дни заплатен болничен или отпуск след сложена ваксинална доза.

Много университети в Съединени американски щати ще връщат присъствено единствено имунизираните студенти.

Може да се обмислят още доста разновидности за стимулиране на имунизираните. Но би трябвало да се предотврати издаването на подправени документи. Защото неимунизирани, представящи се за имунизирани, ще съставляват риск за обществото.

Реалистична ли е вероятността за детската имунизация против COVID-19 в страната, предвид на огромния брой съперници на имунизациите измежду възрастните?

Надявам се, че ще имаме опция скоро да имунизираме децата против COVID-19, когато се промени късата характерност на продукта на Pfizer/BioNTech, а след това и на останалите ваксини. Децата могат да прекарат инфекцията безсимптомно, могат да прекарват леко. Но от ден на ден нарастват случаите на тежко протичане при тях. Все още не знаем какви късни последствия може да има след боледуване от коронавирусната зараза. Както е при морбили или поява на херпес зостер след варицела.

Ако оставим децата неимунизирани, ще ги създадем прицелна група на вируса през идващите зимни месеци. Ваксиниране на децата ще помогне за ограничение разпространяването на вируса в проведените колективи - учебни заведения, детски градини, ясли.

- Какво е мястото на общопрактикуващите лекари във имунизационната акция и в развенчаването на митовете към имунизациите?

- Общопрактикуващите лекари са най-близо до пациентите, познават положението им, хроничните болести и тяхното място е едно от най-важните във имунизационната акция. На тях би трябвало да осигурим съответната информация и елементарен достъп до ваксини.

В дребните обитаеми места хората нямат опция да се имунизират във имунизационни центрове, те разчитат напълно на персоналните си лекари.

Какво е бъдещето на имунизациите? Ще станат ли наложителни и/или сезонни?

В някои страни може да станат наложителни при избрани условия - работа, всеобщи мероприятия и така нататък За България съм скептична, че ще бъдат наложителни. Дали ще са сезонни, следва да разберем.

- Накрая въпрос с взор в близкото бъдеще. Приближаващата ни лятната отмора ще наподобява ли на тази от 2019 година (последната предпандемична)?

- Надявам се, че лятото ще ни донесе предстоящото успокоение. Но би трябвало да го използваме за подготовка за есента - от ден на ден и повече имунизирани. Както и осведомителна акция, ориентирана и към родители за имунизиране на децата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР