Д-р Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията в МЦ АфродитаГеорги

...
Д-р Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията в МЦ АфродитаГеорги
Коментари Харесай

Успешната бременност започва с генетично здрав ембрион

Д-р Георги Дойчев, шеф на инвитро лабораторията в МЦ " Афродита "

Георги Дойчев е клиничен ембриолог от 2005 година, сертифициран е като експерт от Европейската асоциация по репродуктивна медицина и ембриология. От 2011 година е част от екипа на Медицински Център Афродита и шеф на инвитро лабораторията. До днешна дата той продължава да трупва скъп опит в интернационални екипи от експерти в Швеция, Германия и Съединени американски щати. Женен с 4 деца.
-->
През тези години Медицински център " Афродита " става водеща клиника по успеваемост на инвитро процедури в България. МЦ " Афродита " е считан за еквивалент на качество на здравните услуги и е неведнъж номиниран и награждаван, както в България, по този начин и в Европа.

 
МЦ " Афродита " предлага най-иновативната технология, с цел да помогне на фамилии да имат деца Вече съществува тест, който усъвършенства възможностите за инвитро
 

Предимплантационният генетичен тест е авангардна технология, способна да открие генетични аномалии в ембриона, преди да бъде взето решение да се върне в дамата.

В международен проект България е измежду страните, в които раждаемостта е релативно ниска - цялостен коефициент на плодовитост под 2.1. B момента хиляди български фамилии желаят, а не могат да имат деца. Лечението на стерилитета е един от методите да се преборим със застаряването на нашето население. В България има към 35 инвитро клиники. Една от най-успешните - Медицински център " Афродита " ползва най-иновативния генетичен тест - неповторима по рода си технология, който усъвършенства доста вероятността за раждане на крепко дете.

За изгодите от новия генетичен тест потърсихме за изявление шефа на инвитро лабораторията на МЦ " Афродита " доктор Георги Дойчев.

 

 

- Д-р Дойчев, по предварителни данни популацията на България към края на 2050 година ще е под 5 000 000 и застаряващо. Един от методите да се преборим с този тип заплаха са инвитро процедурите. Какво би трябвало да знаят фамилиите, които желаят, само че не могат да забременеят?

- Инвитро оплождането съществува от доста години, като първото сполучливо заченато инвитро бебе се ражда в далечната 1978 година. Това изобретение дава вяра на доста двойки, при които единият или двамата сътрудници страдат от стерилитет.

Инвитро процедурата е тип асистирана репродуктивна технология. Това е способ с помощта, на който се прави изкуствено оплождане на яйцеклетката. Оплождането се прави отвън тялото на дамата, в лабораторни условия, след което полученият ембрион се връща в дамата (матката).

- Отскоро МЦ " Афродита " предлага на своите пациенти нов генетичен тест. Какво съставлява той?

- Да, към този момент предлагаме нова технология, която усъвършенства възможностите за раждане на крепко дете. Предлагаме я взаимно с нашите сътрудници от EUROFINS - международните водачи в областта на здравната генетика и считаме, че ще има голяма изгода за фамилиите, които ще получат медицина на международно равнище.

В основата й стоят някои съществени понятия в генетиката. Една зряла яйцеклетка съдържа 23 хромозоми - това са нишковидни структури формирани от протеини и ДНК молекулата. Зрелият сперматозоид има също 23 броя хромозоми. Когато яйцеклетката се оплоди, хромозомите й се събират с тези на сперматозоида и общият брой става 46 - получава се генетично здрав ембрион.

Възможно е обаче, в комплицирания развой на зреене на яйцеклетката и сперматозоида да се получи неточност и да липсва хромозома, или да има такава допълнително и тяхното обединение по-късно би довело до приемането на ембрион с друг от 46 броя хромозоми - това са съществени генетични аномалии като синдром на Даун, Патау и доста други, които не разрешават изхабяване и раждане на крепко бебе. Ако подобен ембрион успее да се вгради, най-вероятно ще докара дамата до импровизиран аборт или раждане на дете с генетична особеност.



Със профилирани изследвания е открито, че такива неточности се получават при огромен брой от ембрионите, като най-често са провокирани от яйцеклетките на пациенти с възраст над 35 година или от сперматозоиди на мъже със мощно влошено качество на спермограмата. Тогава резултатът от опита най-често е несполучлив. В тези случаи фамилиите ще би трябвало да се изправят пред в допълнение предизвикателство - нови инвитро опити, а това има висока цена - финансова, прочувствена, психическа и физическа. В тези случаи докторите могат да решат да върнат в матката на дамата, повече от един ембрион, само че вероятността да се получи многоплодна бременност нараства.

Тук идва значимата роля на предимплантационното генетично тестване - високо профилирана технология, която ревизира дали ДНК на ембриона е подредена в верен брой хромозоми.

- Кои са изгодите от този тест?

- Ползите от този тест са следните:
Значително се покачват възможностите за имплантация на ембриона.Значително се понижава рискът от вродени недостатъци, като да вземем за пример Синдром на Даун и всички останали типове генетични разновидности.Намалява се времето, належащо за зачеване, в случай че е необходим втори инвитро цикъл.Значително се понижава рискът от импровизиран аборт.Значително се понижава цената и рисковете, свързани с многоплодната бременност.
- Как работи този тест, доктор Дойчев?

- Оплодената яйцеклетка (зигота) се разделя на две нови кафези, които се разделят на две нови, а те - на още две нови, стават осем и така нататък, като до петия ден от развиването се получава ембрион със 128 кафези от две разновидности. Едната от тях ще даде началото на плода, а другата на плацентата. Ембриологът благодарение на високотехнологично съоръжение взема няколко кафези от тези, които ще образуват плацентата и ги изпраща в генетичната лаборатория за разбор, като през това време ембрионът се съхранява в криобанката на ембриологичната лаборатория.

В генетичната лаборатория се вършат две неща:
ДНК на взетите кафези се умножава, с цел да се получат многочислени нейни копия, задоволителни за разбор.Преброяват се хромозомите във всяка клетка взета от ембриона.
Получените от разбора резултати се дават на ембриолога и лекаря, които дружно с пациентите разискват резултатите и се взема решение за по-нататъшно деяние.

- С елементарни думи, какво значи всичко това за едно семейство, което желае да има деца?

- Многократно се усилват възможностите за започване на естествена бременност с невисок риск за затруднения. Семейства, които имат няколко несполучливи инвитро опита, имат в действителност късмет да схванат повода за неуспеха и нейното решение. Освен това останалите генетично здрави ембриони могат да бъдат съхранени за бъдещо прилагане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР