Д-р Даниела Дариткова е завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен

...
Д-р Даниела Дариткова е завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен
Коментари Харесай

Д-р Дариткова: Дистанция, маска и добра хигиена - това е най-важното срещу коронавируса

Д-р Даниела Дариткова е приключила е Санкт Петербургския медицински педиатричен институт с цялостно отличие. От 2009 година е народен представител от Смолянския изборен регион. Член е на Изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ. Председател е на парламентарната комисия по опазване на здравето и на парламентарната група на ГЕРБ. Actualno.com я потърси за изявление и прагматични препоръки след 28-дневния интервал на карантина, в който преодоля болестта с ковид.
Д-р Дариткова, свърши карантината ви и още веднъж сте на линия. Всеизвестно е, че сте работохолик, по какъв начин издържахте 28 дни у дома?
Аз в действителност бях в непредвидена почивка, само че съумях да си намеря доста занимания у дома, които нормално съм правила апропо или съм изоставила заради липса на време. Поддържах форма. Много неща съумях да свърша в дома ми и градината, само че имах време също по този начин да чета и да премислям.
Имахте ли през този интервал някакви признаци?
Не. Когато се върнах във времето обратно и проучих, признаците ми са били няколко дни преди позитивната проба. След като ми беше открито съществуване на ковид не съм имала никакви недоволства.
Докато бяхте под карантина къде беше фамилията ви?
Аз бях под карантина дружно със брачна половинка ми и кучето. Синът ми е последна година студент по медицина и е доброволец в инфекциозна клиника.
Сега обезпокоена ли сте, че може да се болестите още веднъж, ще се тествате ли отново след известно време?
Все още има доста неясноти към развиването на болестта. Аз си направих най-общи проучвания след привършване на карантината. Изследвах се и за антитела. Имам съществуване на имуноглобулин G. Ще проследя от интерес какво се случва в идващите месеци с тези антитела. Всички ние трупаме знания за Ковид-19 и всички обстоятелства са значими, с цел да се обобщят, проучват и да се откри най-точното клинично държание. Смятам, че беше в действителност потребен опитът, който се натрупа през тези месеци в една релативно спокойна конюнктура на повишаване на броя на инфектираните. В това е огромният триумф на навременните противоепидемични ограничения, предложени от Националния действен щаб и осъществени посредством решенията на държавното управление и Народното събрание.
Изненада ли ви известието на СЗО, че излекуваните от Ковид-19, които след това са дали позитивни проби, са свързани с мъртви кафези, останали в белите дробове след оздравяването?
Аз проследявам всички известия на Световната здравна организация и при тях неведнъж има смяна на в началото заявление или мнение. Това е в подтекста на казаното от мен към този момент, че болестта е ново. Природата на вируса, въпреки и прочут от дълго време, в този му вид и проявленията, които следват, към момента са обект на изследване и би трябвало да се натрупа задоволително материал, с цел да може изводите да бъдат оценени, класифицирани и систематизирани.
Какво бихте посъветвали да направи човек, в случай че се разболее, само че фамилията му е многолюдно – по какъв начин да се оправи с това предизвикателство „ обществена изолираност “?
Това в действителност основава усложнения. Ако човек е безсимптомен, съгласно моите чисто емпирични наблюдения от позиция на моето заболяване, не излъчва задоволително вируси в околната среда. Тоест, той в случай че се изолира в една стая, в случай че това е допустимо, и съблюдава строга хигиена, също може да не е нездравословен за фамилията си. Разбира се, при признаци по-добре е да постъпи в лечебно заведение. Общините също са планували благоприятни условия за изолираност на пациенти, които са без признаци, не се постанова болнично лекуване, в това време нямат непрекъснат адрес или нямат къде да обитават без да заплашват близките. Когато човек е в такава обстановка, се постанова карантина и на контактните лица. Тоест, карантината се съблюдава общо от фамилията. Смятам, че в действителност това, което взема решение казуса, е спазването на отдалеченост и добра хигиена.
Как стана по този начин, че не заразихте нито един човек, поради многочислените ви обществени контакти, а за вируса е известно, че е доста прихватлив?
Не е чак толкоз зарáзен, както други инфекциозни болести. Примерно вирусът на морбили е доста по-зарáзен от ковид. Много повече хора се заразяват от един притежател. Аз считам, че точно заради обстоятелството, че не съм имала никакви симптомни недоволства от горните дихателни пътища не съм разпространявала вируса посредством кашлица или кихане. В кабинета съблюдавах всички ограничения, употребих персонални защитни средства. Добре, че не съм заразила и околните си, тъй като предизвикването щеше да е по-сериозно.
Всъщност какво е най-важното, което научихте в този 28-дневен престой?
Животът постоянно може да ти показа обстановка, която е радикално друга от проектите, които правиш, и да те изненада във всеки миг. За мен беше в действителност потребно да имам време да помисля, да проучвам и да пренаредя целите си. Оказва се, че в забързаното всекидневие от време на време пропущаме същински значимите неща. Надявам се  предизвикателството ковид да ни промени точно в тази посока, с цел да може преосмислим кои са стойностните неща в живота, да станем по-човечни и да обръщаме повече внимание на околните и приятелите си. Винаги фамилията е било преди всичко за мен, само че без да му отстранявам задоволително време, а с доста задължения е значимо да не пренебрегваш хората, които са ти най-голяма опора.  
Сега, след всичко претърпяно, какъв е вашият съвет за маските – по кое време да ги слагаме?
Аз първоначално се доверих на СЗО и смятах, че здрави хора не би трябвало да носят маски, само че се вижда, че може да си безсимптомен притежател на вируса, което основава риск. Съветвам всички хора, които са в затворено помещение и им се постанова някакъв по-близък контакт от предложената отдалеченост, да носят маски. Смятам, че три неща са извънредно потребни, с цел да се предпазиш от заразяване: отдалеченост, маска и добра хигиена.
 
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 май НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 май
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР