Д-р Даниела Дариткова е завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен

...
Д-р Даниела Дариткова е завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен
Коментари Харесай

Д-р Даниела Дариткова: В битката с коронавируса сме сред отличниците на света  

Д-р Даниела Дариткова е приключила е Санкт Петербургския медицински педиатричен институт с цялостно отличие. От 2009 година е народен представител от Смолянския изборен регион. Член е на Изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ. Председател е на парламентарната комисия по опазване на здравето и на парламентарната група на ГЕРБ. Actualno.com я потърси за коментар по тематиката, която вълнува цяла Европа и света – ковид.

Смятам, че жителите единствено са спечелили от ограниченията, планувани в него, тъй като те са в две направления. От една страна да се подсигурява всички стъпки на държавното управление за съблюдаване на обществена изолираност респ. карантина, която единствена на този стадий е потвърдила своята успеваемост за гладко повишаване на случаите на инфектирани. Целта е да не се усилят внезапно тежко болните пациенти, с цел да може здравната система да окаже съответна помощ на нуждаещите се. Противоепидемичните ограничения, които се осъществят към този момент в страната, са регламентирани в този закон. Дава се опция да се извършват предписания на хронично заболели в аптеките, без да минават през общопрактикуващия доктор, в случай че няма потребност от промяна на лечението.
Удължиха се няколко значими периоди?
Да, на деяние на протоколите, на ТЕЛК-овите решения, които за с непрекъснато открит % неработоспособност, на документите за идентичност и други Гарантира се нов режим на лечебните заведения, тъй като сме дали правна опция министърът на опазването на здравето да дефинира разнообразни ограничения на лечебните заведения, които могат да ги създадат по-гъвкави и свободни. В сферата на обществените услуги също се удължават периодите за избран тип помощ и се поправят условията, които са в противоречие със обществената изолираност. Със идващия комплект ограничения се удължат разнообразни процесуални периоди и се приключва налагането на запори в изключително състояние, в това число и на лечебни заведения. Предвидено е и армията да подкрепя реализирането на ограниченията за противоепидемичен надзор.
Не ощетихте ли по този метод и не отнехте ли пълномощия на президента?
По никакъв метод, тъй като това е при положение единствено когато се постанова да бъдат подкрепени органите на реда, с цел да се управлява осъществяването на карантината. Това е ангажимент, който армията е изпълнявала и в други случаи на бедствия. Тук обаче те може да извършват характерните функционалности, свързани с упражняването на националните противоепидемични ограничения. Предвидено е подкрепяне на бизнеса - да получават 60% от осигурителния приход на работещите във компаниите и по този метод да се запазят и работните места. Предизвикателство беше да се разпишат и ред други значими ограничения, тъй като за първи път се написа закон за изключителното състояние. Между другото Ирландия има сходен закон, който е със конструкция съвсем като нашата.
Като доктор по какъв начин оценявате ограниченията, взети от националния ни щаб?
Като % болни, като усложнени случаи и летален излаз сме измежду отличниците на света. Далеч по-богати страни, с по-стабилни здравни системи се оказаха в състояние да не могат да се оправят, тъй като забавиха първичните противоепидемични ограничения. Положението беше незадоволително съществено оценено, макар уроците от Китай, тъй като видяхме там по кое време започнаха да се оправят с инфекцията - когато постановиха тотална карантина.
За Англия какво е мнението ви, защото те оповестиха първоначално, че ще разчитат на така наречен " стаден имунитет ", след това се отхвърлиха?
Смятам, че там бяха малко непоследователни, разнопосочни и изгубиха скъпо време. Опасявам се, че това ще им сътвори сериозен проблем на един стадий. Идеята на ограничаващите ограничения е да не се натовари здравната система за къс интервал от време с тежко заболели пациенти, с цел да може съответно да се оказва помощ на хората. Никоя здравна система, какъвто и потенциал да има, не може да се оправи с такова предизвикателство. Страшните данни от Италия, а към този момент и от Испания, за жалост, са урок за всички.
В Италия единствено закъснението ли е основен фактор, а умрелите там станаха двойно на Китай? 
Анализите са в разнообразни аспекти, акцентираха се и други аргументи за това, че там леталните изходи са доста повече. Италия е втора в света по застаряване на популацията. Имат и други особености на народопсихологията. Съжителството на младите и по-възрастните също се оказа от някакво значение. В България препоръчахме строга изолираност на хората в рискова възраст, тъй като се оказва, че младите се оправят сполучливо с вируса. За страдание това заболяване е прекомерно проблематично за хора със съпътстващи болести.
Една от страните отличници е Чехия - с над 1200 инфектирани, а преди 2 дни умря първият болен при тях. На какво се дължи съгласно вас?
В Германия също се оправят добре. На този стадий броят на заболелите е висок, само че смъртността е ниска. Това е добър индикатор. Признавам си, че нямам време да уча съотношението на числата в други страни. Израел, доколкото знам, също има единствено един умрял при сходна на Чехия заболеваемост.
Една от ограниченията ни е идентична с Чехия - утринният прозорец за възрастни, само тази ли е?   
Щабът има опция да следи всички положителни образци в Европа. Те са в непрекъсната връзка с другите. Знаете, че се организираха и няколко виртуални съвета на разнообразни европейски и отвън европейски министри, тъй като Израел се включи с оферти, мнения и опит за справяне със обстановката. Много е значим интернационалният продан на данни, тъй като се учим в придвижване.
В Народното събрание по какъв начин ще процедирате оттук-насетне, ще продължите ли работа?
Обсъждахме разнообразни разновидности, които да подсигуряват осъществяването на противоепидемичните ограничения. Не може да осигурим за жалост разстояние 2 метра сред депутатите в зала, която поема 240 души на 50 см разстояние един от различен. Конституцията и правилникът за работа на Народното събрание не позволяват различен метод за започване на съвещание, с изключение на посредством определяне на кворум в залата, в тази ситуация с електронизираната система. Въведохме организация, която допуска работа в два дни, с цел да може народните представители от всички райони да се събират за по-кратко време. В коридорите не може да се избегне скупчване, тъй като постройката е по този начин строена. Може да се употребяват персонални защитни средства. Разбира се, не са нужни чак тежките костюми, предопределени за отделения със инфектирани от ковид, каквито имаше показани (смее се). Прие се, че ще се работи преди всичко по законите, които касаят изключителното състояние.
Лекарите в Народното събрание имате ли общо мнение за метода на работа и има ли риск при вас да възникне зараза?
Категорично е рисково толкоз хора да са на едно място, въпреки и спазвайки част от противоепидемичните ограничения. Още по-голям е рискът, в случай че един от нас се окаже с позитивна проба. Тогава карантината ще е наложителна за цялото заседание и напълно няма да е допустимо да работим. Според мен е значимо да си запазим опцията да работим при нужда единствено за в действителност значими закони. За страдание Народното събрание не подхожда и към такава значима тематика като противоепидемичните ограничения без политизиране. Не подхожда и с чисто експертно професионално отношение.
В началото, когато обсъждахте въвеждането на изключително състояние, бяхте единни, значи може!?
Доброто усещане, което създадохме, беше доста за малко. Ние положихме огромно изпитание при налагането на изключителното състояние. Проведе се един много под напрежение председателски съвет. Народното събрание стартира работа с два часа забавяне, с цел да се реализира оптимално единодушие с опозицията, с най-голямата опозиционна партия, чиито бяха подозренията и многото въпроси. Приехме техните оферти - да има краен период за изключителното състояние и да се запишат категорично правата на жителите по Конституция, които са неотменими дори при изключително състояние. Оттук-нататък за жалост политизирането още веднъж се развихри с цялостна мощ.
Могат ли да се вадят дивиденти в такива тежки интервали за нацията?
Аз персонално нямам доверие, тъй като твърдото опозиционно държание, без конструктивизъм и схващане на действителната обстановка, не би следвало да докара до някакъв позитив.
Не можете ли да сте единни, когато всички сме толкоз уплашени, бяхте ни станали симпатични в оня ден?
Само по този начин съгласно мен би се вдигнал рейтингът на Народното събрание, тъй като в подобен миг, в който хората в действителност са обезпокоени от разрастването на епидемията, несигурността в бъдещето и всички промени, които ще настъпят, ние би трябвало да излъчваме повече непоклатимост, повече единодушие посред ни и мисъл за хората, а не за личното си политическо оцеляване. Подобни изказвания и държание демонстрирахме при разглеждането на ветото - нещо, което нямам доверие да помогне на рейтинга на Народното събрание, а нас ни правят оценка като едно цяло. 
При следната обстановка в Смолян – един с позитивна проба, пристигнал си от Англия, контактувал с доста хора, болести единствено един. Друг се прибра при жена си в Гьоврен от Пампорово и даде позитивна проба. Също беше контактувал с много хора и всички са с негативни проби. Защо съгласно вас няма инфектирани макар многочислените им контакти, какво ги е предпазило?
Коронавирусът носи същата характерност на останалите виурси - някои хора имат резистентен имунитет и не се заразяват. Друго пояснение не мога да намеря. Не може да допуснем, че са оздравели, тъй като времето е доста малко. По-скоро не са се заразили. Не всеки, който се срещне с вируса, ще развие заболяване. Както имаме хора, които са позитивни проби, а нямат никакви признаци, по този начин имаме и хора, срещнали се с вируса, само че го отстраняват незабавно, с помощта на положителната си имунна система. Важно е да отбележим положителната и всеотдайна работа на всички ангажирани с противоепидемичните и лечебни ограничения в Смолянска област.  
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР