Д-р Борислав Цеков, юрист и специалист по конституционно право в

...
Д-р Борислав Цеков, юрист и специалист по конституционно право в
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Синдромът на месията трудно ще изчезне, българинът още чака магьосника с вълшебната пръчица

Д-р Борислав Цеков, правист и експерт по конституционно право в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Следващата тематика е обвързвана с предизборната акция, която към този момент е в разгара си. На телефонната ни линия е юристът и експерт по конституционно право доктор Борислав Цеков, който ще направи разбор на настоящата политическа конюнктура. Здравейте.

Добър ден.

Г-н Цеков, оптимист ли сте за изборите на 2 октомври и ще бъде ли формирано държавно управление, съгласно вас?

Мисля, че би трябвало да сме умерени скептици по отношение на такава опция, а точно сформиране на държавно управление, подкрепено от солидно болшинство. Но въпреки всичко на старта на акцията виждаме изходните, началните социологически данни сочат едно отчетливо предимство на ГЕРБ. Тоест, на тези избори след няколко месечното ръководство на четворната коалиция виждаме промяна на функциите. Вече този заряд за някаква нова опция, която би могла да донесе някаква смяна, което експлоатираше относително сполучливо партията " Продължаваме промяната “, е привършен, те потеглят надолу. Така че в изискванията на рецесии би трябвало политическите обединения, най-много първата политическа мощ да намерят формулата, по която се образува това държавно управление. И може би такава формула е само едно експертно-програмно държавно управление с не толкоз очевиден партиен темперамент. Но това са към този момент диалози за след изборите. Сега е значимо дали ще има първа политическа мощ, която да има самочувствието и преднината да каже пред българското общество: " Ние получихме доверието да управляваме “ и да потърси на тази основа поддръжка.

Какво виждаме към този миг от старта на акцията? Вече са ясни политическите престрелки главно сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната “. Останалите партии сякаш към момента са малко по-тихи.

Това, което прави усещане, то несъмнено е напълно предстоящо, само че в този момент се вижда доста контрастно, е по какъв начин двата полюса, които съставляват сега ГЕРБ и " Продължаваме промяната “ – ГЕРБ показва подготовка, подготвеност, знания по материите. Докато представителите на " Продължаваме промяната “, те както и в предходните месеци са твърди неубедителни, липсва им експертиза, не познават проблемите, залагат по-скоро на евтини пиар акции и на неособено ефектни изречения, които прочетохме, че са им раздадени като опорни точки. Тоест, имаме от една страна една партия с цялата й натовареност от дългогодишното й ръководство, само че която ясно разпознава проблемите и демонстрира своя визия за решение, обосновава я умело, и въпреки това празни приказки на едни комплицирани и некомпетентни хора. И на този декор останалите партии нещо стоят към този момент най-малко в акцията на назад във времето. Няма ярки хрумвания, няма ярки персони, които да формулират тези хрумвания. И това приписвам освен на умората от прекомерно доста акции за има-няма 18 месеца, и на една обща кадрова рецесия в главните политически партии, които по този начин и не съумяват да излъчат, да образуват, да поддържат персони с опит, подготвеност и известност в обществото, които да генерират доверие.

Точно за тези евтини изречения, за които споменахте, желаех да поговорим. Видимо хората към този момент са изморени от избори. Твърде доста им пристигна всичко протичащо се в страната около рецесии през последните години. Като се подмятат изрази от сорта на " пенсиониране “ и други по какъв начин да кажа, то не е и толкоз просташки изрази, няма ли партиите да изгубят електорат?

Ами те губят. Вие сама казвате умората. Но не е единствено умората, която отблъсна хората от изборните урни. Ние виждаме, че на последните избори България реализира дъното на изборната интензивност. Тоест, голямата част от обществото не желае да поддържа която и да е от тези партии, който и да е от тези политици. И част от казуса е в действителност извънредно ниското, в случай че щете даже интелектуално равнище. Ние виждаме какви чатове се популяризират от някогашни министри, претенденти за депутати, какво е равнището на разговор от парламентарната естрада, без да звучи жестоко, само че от най-долно кръчмарско равнище се виждат от тези полемики. Няма хрумвания, няма смислени диспути. И естествено е една огромна част от обществото да бъде отблъсната. Това е негативната /…/ в политиката, за която приказвам, тъй като за жалост тези и олигархични, и други среди, които помпат по този начин да се каже политическите субекти през годините заложиха на пошлото, на хора, които в действителност нямат никакво разбиране от държавност, от ръководство, от администрация. И ги стартират не за друго, а тъй като такива хора са елементарно манипулируеми, подвластни, елементарно употребяеми от ползите, които стоят зад тях. Ние не успяхме като общество да изградим една политическа каста, в която да поддържаме хората с хрумвания, хората с опит и така нататък И това са горчивите плодове, които берем в този момент.

Вие казвате горчиви плодове, няма хрумвания, няма диспути, долнопробност използвахте като дума. Добре, на какво би трябвало да заложат тези партии по време на акцията, с цел да придобият повече зелени точки, в случай че мога по този начин да се изразя, измежду хората?

Аз си мисля, че в тази акция, която се организира в една изострена социално-икономическа конюнктура и непрестанно влошаваща се, ще завоюват тези партии, които покажат, че имат освен хрумвания, само че имат и самочувствието на хора с опит и подготвеност и оферират съответни решения, хора, които вдъхват успокоение у обществото, че знаят какво се случва и знаят по какъв начин може като рецесия, като проблеми да бъдат преодолявани. Онези, които залагат на безогледната борба, на някакви измислени разкази за положителното и злото, всички са в черно, пък другите са в бяло – това го гледахме година и нещо, видяхме, че е безспорна неистина и машинация и докара България до задънена улица. И мисля, че от ден на ден хора си дават сметка, че с сходен вид политика се стига до дъното, само че в никакъв случай не се вземат решение проблемите. Така че тези, които заложат не толкоз за разлика от други акции, когато приказваме за усмихнати, за ведри, за отворени към обществото послания, а хората, които съумяват със съвестност и отговорност, която би трябвало да се носи в този миг, покажат, че са екип, имат подготвеност и знаят какво правят.

Смятате ли, че към този момент мина времето на новия избавител?

Силно се надявам да е по този начин, само че дружно с това този синдром е присъщ за обществата с по-ниска политическа е просвета, каквото за жалост е нашето. В нашето общество една сериозна маса от хора живеят с тази настройка, че някой би трябвало да пристигна да оправи България, да се появи някакъв вълшебник с вълшебна пръчица, който ще реши всички проблеми, без това несъмнено да изисква каквото и да е изпитание, каквато да е отговорност от редовия жител. Това е част от наследството на социализма, където държавата-майка решаваше всички проблеми, тя плащаше заплати, тя раздаваше и така нататък Този нрав е мъчно реализуем. Така че това ме кара да съм песимист, че синдромът на месията елементарно ще си отиде от България. Но при всички положения неговият честен заряд, това очакване, че нещо ще се случи, че ще пристигна някой добър чичко или вуйна, които ще решат проблемите, мисля, че е привършен като положително очакване.

Добре, да разтеглим малко кръгозора. Какво смятате за служебното държавно управление, по какъв начин си прави работата? Защото въпреки всичко то играе основна роля в изборите.

Това служебно държавно управление продължава модела на служебни ръководства от предходната година, от двете служебни държавни управления на Стефан Янев, въпреки и по-сдържано. Какво имам поради? Имам поради това, че по Конституция служебното държавно управление има по-скоро механически, а не политически темперамент. Това значи, че то се занимава единствено с поддържане на настоящите държавни каузи и с организацията на изборите, не с кадруване от портиера до шефа, не с дълготрайни решения, не със поръчки за някаква независима политика. И прочие, това е особено за служебните държавни управления там, където съществуват в другите страни, въпреки че у нас моделът е малко по-специфичен, тъй като преобладаващата формула за служебно ръководство в Западна Европа, в страните от /…/ общественост е държавното управление, което е паднало след избор на съмнение, продължава да ръководи до новите избори, само че към този момент в качеството си на служебно държавно управление. И на доста страни, и във Англия, и в Австралия, в Канада, по нормативен ред са лимитирани функционалностите му точно до тези механически функционалности, за които приказвах. У нас държавното управление на Стефан Янев за първи път за годините на Прехода надскочи тази конституционна територия. Започна да реализира една цялостна политика на замяна на държавния уред, на замяна на основни хора в системата за национална сигурност и така нататък Нещо, което не е редно, тъй като служебните държавни управления не са държавни управления на българските жители и нямат доверието на българските жители, това са държавни управления, излъчени от президента, те не носят отговорност, не могат да бъдат свалени в Народното събрание и така нататък Тоест, те са отвън това разбиране за парламентарно ръководство и взаимно въздържане и надзор, което е заложено в българския институт по служебното държавно управление. И това държание, отново наблягам, е по-сдържано, само че се вижда и в настоящето служебно държавно управление. То още веднъж стартира да организира някаква лична кадрова политика, да цялостни страната с хора, селектирани не ясно от кого и неразбираемо от кое място. И несъмнено, по тематиката " Газпром “ – това държавно управление явно под маската на това, че обстановката е била рискова се пробва дълготрайно да закачи България още веднъж за " Газпром “ – нещо, което не би трябвало да си разрешава. И дружно с това като споделям служебно държавно управление, в случай че би трябвало с едно изречение да се отбелязя разликата сред уреденото в нашата Конституция служебно държавно управление и това, което виждаме като служебни държавни управления, последно време назначавани от президента Радев, е, че служебното държавно управление по Конституция има механически и непартиен темперамент, до момента в който господин Радев с държавните управления на Янев и настоящето на Гълъб Донев по-скоро показва опит за някаква форма на президентско ръководство, което е неприемливо от становище на демократичния парламентарен ред в нашата страна.

Да, вие споменахте " Газпром “. Със сигурност една много тежка тематика. Всички си спомняме хората пред Президентството, които стачкуваха. В тази връзка желая да ви попитам какво смятате: политическата обстановка у нас въздейства ли се прекалено много от външни фактори и по-скоро от чии? Тук въпросът е по-скоро: Съединени американски щати или Русия. Защото съгласно непознати медии, България още веднъж бива тласкана към Русия последно време.

Осезаемо има подобен крен, както се споделя в корабоплаването, на сегашната управническа настройка към Русия. Руското лоби в България напълно не е за подценяване. То е доста надълбоко вкоренено и по линия на службите, Държавна сигурност някогашната, и икономическите мастодонти, които по една или друга линия работят в България. Така че не трябва по никакъв метод да се подценява въздействието и върху политиката. И ние виждаме по какъв начин за разлика от други страни, където в това число и с цялата заостреност на обстановка със снабдяването, само че се взимат ясни политически решения за енергийна самостоятелност и за разкъсване на връзките с Русия по този мотив. Докато българските управляващи и в този момент служебното държавно управление шикалкавят, не престават да преглеждат " Газпром “ като някакъв законен стопански индивид, а не като политически инструмент на една страна, сложила война в Европа през XXI век. Така че със  сигурност такова въздействие има, то се вижда с просто око, по този начин да се каже войната против Украйна извади на показ доста скрити зависимости, такъми и така нататък Достатъчно е да се огледа общественото пространство, с цел да се види кой къде се нарежда по линия " за “ или " срещу “ експанзията на Русия, " за “ или " срещу “ зависимостта на България от " Газпром “. И в това отношение като приказваме за американско наличие, без подозрение България като държава-член на НАТО и Европейския съюз има тесни политически отношения  най-много и със Съединени американски щати. Но значително това схващане за въздействие, за образуване на публично мнение, което доста сполучливо го прави съветската агентура в България, убягва на нашите американски сътрудници. Те не съумяват да изградят партньорства с действителния цивилен бранш, с специалисти, с интелектуалци в огромна степен. Доколкото нещо сходно се прави, това е в една фракция, която в България я назоваваме на соросоидите, и която с активността си в последните години накара огромна част от българите да намразят Америка, вместо да стане противоположното.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР