Д-р Анелия Здравкова завършва Медицинския университет в София. Има придобита

...
Д-р Анелия Здравкова завършва Медицинския университет в София. Има придобита
Коментари Харесай

Не премахвайте бенки през лятото

Д-р Анелия Здравкова приключва Медицинския университет в София. Има добита компетентност по кожни и венерически заболявания. Завършва курсове по дерматохирургия - хирургични техники, както и за приложение на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни системи, мезотерапия, химични пилинги, плазмотерапия и други Работи в няколко известни фармацевтични компании, както и в фамозни клиники в българската столица и в Кьолн, Германия. Сега е известна като дерматоложката на звездите, само че от етични съображения не разкрива имената им.

- Има ли по какъв начин да подготвим кожата си за морето, доктор Здравкова?
- За да запазим млада кожата си и да подтикваме здравословното почерняване през лятото, в действителност би трябвало да я подготвим за по-засиленото излагане на слънце. Става дума за няколко стадия. Първо, постепенно се усилва излагането на слънце. Трябва да се стартира с 15 минути първия ден и времето да пораства с четвърт час всеки ден. Така кожата ще натрупва загар последователно, като се заобикалят досадните изгаряния и белене. Наложително е кожата в допълнение да се хидратира с лосиони за след слънце или естествени масла.
- На какво би трябвало да се обърне внимание при избора на най-подходящия слънцезащитен артикул?
- За задачата първо да определите вашия вид кожа. Учените класифицират 6 фототипа съгласно цвета на кожата:
1 вид: доста бяла кожа, светли очи, руси или рижи коси. Хората от този вид са мощно застрашени от слънчеви изгаряния, като кожата почервенява, само че не почернява.
2 вид: светла кожа, руси, рижи или ярко кестеняви коси, зелени или кафяви очи. Представителите на този вид са застрашени от изгаряне, само че получават лек загар.
3 вид: "средна " кожа, кестеняви или тъмни коси, кафяви очи. Тези човеци почерняват отмерено и прогресивно.
4 вид: матова кожа, кестеняви или черни коси, кафяви или черни очи. Такива хора най-лесно доближават стремежи бронзов загар и рядко изгарят.
5 вид: тъмна кожа, черни очи и коси. И мъжете, и дамите от този вид натрупват мощен загар, наподобяващ цвят на мрачен шоколад.
6 вид: черна кожа, очи и коси. При тях кожата е непрестанно оцветена и не натрупва спомагателен загар.
За фототипове 5 и 6 учените предлагат невисок фактор на отбрана, защото кожата има развито асимилиране на слънчевите лъчи, т.е. под 6 фактор (SPF). За фототип 4 специалистите поучават поетапно понижаване на защитния фактор и артикули със SPF6-10. За фототипове 2-3 най-добре е да се употребяват артикули със междинен слънцезащитен фактор SPF15-25. За фототип 1, децата и секторите от кожата, на които има татуировки, належащо е да се ползват лосиони и млека с доста висок слънцезащитен фактор - SPF30-50.
- Съществуват ли някакви правила за най-ефикасното потребление на слънцезащитните артикули?
- Правилната им приложимост изисква да се нанася пласт от продукта върху кожата на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. Нанасянето би трябвало да е отмерено, най-добре с кръгообразни придвижвания от най-ниската част на тялото - от стъпалата посока към главата. Така, като се изключи че лосионът или маслото ще попият добре, ще сe подтиква и кръвообращението. Съветваме също так да се заобикаля стоенето и излагането на слънце в интервала от 11 до 16 ч. през лятото. В останалото време би трябвало да се употребяват слънцезащитни артикули с колкото е допустимо по-висок фактор. Това оказва помощ да одобряваме витамин Д, само че и да предпазим кожата си от нездравословните ултравиолетови лъчи вид A и B. Всички знаем, че с увреждането на озоновия пласт те от ден на ден доближават до нас.
- На каква възраст кожата е най-податлива на нездравословното влияние на слънцето?
- При децата тя е по-чувствителна от тази на възрастните, тъй като техният хидролипиден пласт е по-малко развъртян. А и фактът, че малчуганите постоянно играят на открито, ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, в сравнение с огромните хора. Затова при всяко излизане на открито е добре да отбраните детето си със слънцезащитен крем с фактор най-малко 15. Бебетата не би трябвало да се излагат на директна слънчева светлина, само че е хубаво да бъдат извеждани на открито, с цел да одобряват по натурален метод извънредно потребния за развиването на костите витамин Д.
- Може ли през лятото да се вършат разкрасителни процедури?
- Разбира се. Но доста деликатно и след консултация със експерт. Кожата през горещия сезон постоянно е обезводнена. Затова една от най-подходящите процедури е мезотерапията, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират кожата и понижават увреждащото деяние на ултравиолетовите лъчи, а по този начин забавят и преждевременното стареене. Мезолифт е различен ефикасен способ за подмладяване на кожата, тъй като съдържа единствено хиалуронова киселина и понижава фините бръчки, освежава кожата на лицето. Плазмотерапията е процедура, извънредно подобаваща за летните месеци, доста покачва колагеновата синтеза, изцяло регенерира и освежава кожата. Необходимо е да се обърне внимание, че през лятото и устните се дехидратират, напукват и губят размер. Това може да бъде възобновено с слагане на филър хиалуронова киселина, устните стават по-сочни и завършени. Процедурата е измежду най-често прилаганите през лятото, вършим я в столичната Jewel skin clinic, както и доста други лечения. Неприятните бръчици към очите, сред веждите и по челото може да бъдат загладени посредством инжектиране на ботулинов токсин. Много ефикасна и безвредна процедура за понижаване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс. Радиочестотната терапия с лазер е процедура, която може да се прави и през лятото. Тя подтиква фибробластите за произвеждане на нов колаген и повсеместен лифтинг резултат се реализира единствено след 4 процедури. Препоръчително е един път месечно да се посещава дипломиран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подобаващи хидратиращи лечения, масаж на разположение, грижа за околоочния силует. През летните месеци е изключително значима и грижата за тялото. Антицелулитните процедури са подобаващи целогодишно, само че се предлага да са изключително интензивни през пролетните месеци, с цел да реализираме стремежи резултат за плажа.
- А какво не трябва да се прави през горещия сезон?
- През летните месеци ултравиолетовите лъчи влияят най-силно върху кожата, като повреждат преди всичко епидермиса, само че проникват и в по-дълбоките пластове. Затова, преди всичко, се предлага през интервала май-септември да не се вършат процедури, свързани с премахването на кафези на епидермиса - това са пилингът и избелването на кожата, аблативните лазерни процедури. Би могло да се ползват по-леки пилинги с невисок % вещество за общо ободряване на кожата, за стягане на порите и изсветляване на леки повърхностни пигментации, само че наложително съчетано с висок фактор фотозащита. За избелване на кожата е най-подходящ интервалът сред месеците септември и март, тъй като през останалото време може да се получи противоположен резултат - усилване на пигментацията.
През лятото не би трябвало да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и така нататък съдови "звездички ". Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка може да възникне устойчива пигментация и ще се наложи наново премахване. Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други артикули съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната приложимост не се предлагат слънчеви бани за интервал от 1-2 дни, с цел да се избегне появяването на пигментни петна.
- А има ли най-удачно време за ботокс?
- Когато лятото следва, всеки желае да наподобява най-добре. Един от най-лесните и бързи способи за подмладяване на външния тип е посредством инжекции с ботокс. Тази безболезнена, бърза процедура разрешава да изчезнат дълбоките мимически бръчки, осигурявайки пресен, естетически прелестен външен тип. Целият развой на инжектиране е към 15 минути, а резултатът е приблизително сред 3-6 месеца. Добре е да се направи преди летните отпуски, с цел да обхване лятото, когато най-интензивно набръчкваме зоните към очите, сред веждите и челото. Обикновено процедурата се повтаря през есенните или зимните месеци. Добре е да се знае, че резултатът стартира приблизително от 2-3 до 10 дни след процедурата. Така че, в случай че желаеме да изглеждаме свежи за морето или лятно събитие, е удачно да извършите процедурата най-малко 2 седмици преди този момент.
- Много хора намират луничките за чаровни, само че въпреки всичко - могат ли тези слънчеви петънца да бъдат отстранени?
- Решението на този проблем постоянно би трябвало да бъде сложно и включва както високо степенна слънцезащита и местни изсветляващи артикули, по този начин и профилирани процедури - лазерна терапия, химически пилинг, мезотерапия и други Желателно е множеството такива лечения да не се реализират през летните месеци на годината и при планувано излагане на действието на слънчевите лъчи, тъй като се ускорява рискът от хиперпигментации.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР